Granita z černých třešní

Granita z černých třešní

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 628 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 142 g
Tuky 0 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Granita pochází ze Sicílie a je to ta nejjednodušší zmrzlinová pochoutka, jakou můžete mít. Je s ní méně práce než s klasickou zmrzlinou, protože větší zmrzlé krystalky jsou přesně to, co od ní chcete.

Suroviny

třešně 300 g
černých, hodně zralých, vypeckovaných (mohou být i mražené)
krupicový cukr 100 g
a trocha navíc podle chuti
třešňovice 1 PL
třešňové brandy nebo pálenky kirsch (není nutné)

1 Třešně dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody a zasypte cukrem. Zakryjte a vařte na mírném plameni 10–15 minut, dokud třešně úplně nezměknou a nebudou plavat ve sladké šťávě.

2 Rozmixujte, pak protřete přes síto a dužinu co nejvíc zmáčkněte, abyste dostali maximum šťávy. Ochutnejte, a pokud je třeba, přidejte ještě trochu cukru a míchejte do jeho rozpuštění. Vmíchejte alkohol, pokud jej chcete použít. Vlijte do větší a mělčí mrazuvzdorné nádoby (třeba formy na pečení) a nechte hodinu tuhnout v mrazáku.

3 Po hodině bude mít granita zmrzlé okraje, ale tekutý střed. Vidličkou naškrabejte zmrzlé okraje směrem do středu a celou směs vidličkou promíchejte. Vraťte do mrazáku a opakujte proces 2–3x, dokud není granita hotová. Podávejte ve vychlazených skleničkách.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit