0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Granita z černých třešní

Granita z černých třešní

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 628 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 142 g
Tuky 0 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Granita pochází ze Sicílie a je to ta nejjednodušší zmrzlinová pochoutka, jakou můžete mít. Je s ní méně práce než s klasickou zmrzlinou, protože větší zmrzlé krystalky jsou přesně to, co od ní chcete.

Suroviny

třešně 300 g
černých, hodně zralých, vypeckovaných (mohou být i mražené)
krupicový cukr 100 g
a trocha navíc podle chuti
třešňovice 1 PL
třešňové brandy nebo pálenky kirsch (není nutné)

1 Třešně dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody a zasypte cukrem. Zakryjte a vařte na mírném plameni 10–15 minut, dokud třešně úplně nezměknou a nebudou plavat ve sladké šťávě.

2 Rozmixujte, pak protřete přes síto a dužinu co nejvíc zmáčkněte, abyste dostali maximum šťávy. Ochutnejte, a pokud je třeba, přidejte ještě trochu cukru a míchejte do jeho rozpuštění. Vmíchejte alkohol, pokud jej chcete použít. Vlijte do větší a mělčí mrazuvzdorné nádoby (třeba formy na pečení) a nechte hodinu tuhnout v mrazáku.

3 Po hodině bude mít granita zmrzlé okraje, ale tekutý střed. Vidličkou naškrabejte zmrzlé okraje směrem do středu a celou směs vidličkou promíchejte. Vraťte do mrazáku a opakujte proces 2–3x, dokud není granita hotová. Podávejte ve vychlazených skleničkách.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit