Hedvábnou krémovost jednoduché smetanové zmrzliny dokonale vyvažuje křupavost mandlových sušenek amaretti. Ty výsledku kromě textury dodávají i zcela nový chuťový rozměr.
Suroviny
Postup
Sušenky v míse zalijte mlékem, zakryjte a dejte přes noc do lednice.
Pak mléko přelijte přes jemné síto do odměrky, měli byste získat 500ml. Vlijte do hrnce, přidejte smetanu a zahřejte pomalu těsně pod bod varu.
V jiné míse rozšlehejte žloutky s cukrem. Tenkým pramínkem pomalu přilévejte horkou mléčnou směs ke žloutkové směsi a nepřestávejte přitom míchat, aby se žloutky nesrazily.
Směs vlijte zpátky do hrnce, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. Přelijte znovu přes síto do čisté mísy, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte zcela vychladit.
Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte a nechte ještě 2 hodiny v mrazáku.
Nemáte-li zmrzlinovač, dejte směs v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku. Každých cca 40 minut promixujte ponorným mixérem nebo naškrábejte vidličkou, dokud není zmrzlina hladká.
Podávejte se sušenkami amaretti.