Hedvábnou krémovost jednoduché smetanové zmrzliny dokonale vyvažuje křupavost mandlových sušenek amaretti. Ty výsledku kromě textury dodávají i zcela nový chuťový rozměr.
Suroviny
1 Sušenky v míse zalijte mlékem, zakryjte a dejte přes noc do lednice.
2 Pak mléko přelijte přes jemné síto do odměrky, měli byste získat 500 ml. Vlijte do hrnce, přidejte smetanu a zahřejte pomalu těsně pod bod varu.
3 V jiné míse rozšlehejte žloutky s cukrem. Tenkým pramínkem pomalu přilévejte horkou mléčnou směs ke žloutkové směsi a nepřestávejte přitom míchat, aby se žloutky nesrazily.
4 Směs vlijte zpátky do hrnce, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. Přelijte znovu přes síto do čisté mísy, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte zcela vychladit.
5 Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte a nechte ještě 2 hodiny v mrazáku.
6 Nemáte-li zmrzlinovač, dejte směs v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku. Každých cca 40 minut promixujte ponorným mixérem nebo naškrábejte vidličkou, dokud není zmrzlina hladká.
7 Podávejte se sušenkami amaretti.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media