Použít můžete jen podlouhlé baby lilky, nebo směs kulatých a podlouhlých. Podávejte jako efektní předkrm či s dušenou rýží klidně jako hlavní chod!
Suroviny
Postup
Nejdřív naložte ředkev. Nakrájejte ji pomocí spiralizéru či škrabky na zeleninu na tenké proužky. Dejte do misky cukr, rýžový ocet a 3 lžíce vody a míchejte, až se cukr rozpustí. Vložte do nálevu proužky ředkve, zakryjte a dejte zatím stranou.
Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Na marinádu prošlehejte v misce saké, mirin, hnědý cukr a pastu miso. Lilky podélně rozpulte a do dužiny udělejte nožem ve dvoucentimetrových rozestupech šikmé zářezy, dejte pozor, abyste lilek zcela nepřekrojili.
Potřete rozkrojené poloviny lilků sezamovým olejem a osolte. Vložte lilky na gril nebo na pánev řeznou stranou dolů a grilujte 2–4 minuty, až začne dužina měknout a zlátnout. Pak otočte, potřete řeznou stranu trochou marinády a grilujte dalších 15 minut. Během této doby lilky pravidelně otáčejte a potírejte, hlídejte, aby se marináda nezačala připalovat. V závěru grilování by měly být lilky úplně měkké s lepkavou zlatou glazurou, sem tam s tmavými zkaramelizovanými místy.
Posypte sezamovými semínky a natí jarní cibulky. Ředkev vyjměte z nálevu, nechte ji okapat a jezte s lilky a dušenou rýží.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.