Lilek je hvězdou balkánské kuchyně, ale i turecké a orientální. Ať už zapečený v musace, v podobě lilkového kaviáru, nebo právě plněný pečenou zeleninou – ve všech variacích si ho zamilujete. Recept na pečený plněný lilek je navíc až neuvěřitelně snadný.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 230 °C a mřížku v troubě dejte doprostřed. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.
Lilky podélně nařízněte, ale neprořízněte, aby zůstaly zdánlivě v celku, dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.
Mezitím rozehřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, krátce ji opečte a přidejte česnek a papriku. Zvolna zeleninu na středním plameni opékejte, asi 10 minut, pak přidejte sůl, pepř, vmíchejte rajčata, cukr, římský kmín, rajčatový protlak a petržel. Ještě 5 minut vařte a poté odstavte.
Teplotu v troubě ztlumte na 180 °C. Lilky dejte do zapékací mísy a rozevřete je. Osolte je a naplňte zeleninovou směsí. Zakápněte je štědře zbylým olivovým olejem, podlijte 2 lžícemi vody a pečte 40–45 minut.