Pečený plněný lilek

Pečený plněný lilek

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1181 kcal
Bílkoviny 11 g
Cukr 70 g
Tuky 85 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek je hvězdou balkánské kuchyně, ale i turecké a orientální. Ať už zapečený v musace, v podobě lilkového kaviáru, nebo právě plněný pečenou zeleninou – ve všech variacích si ho zamilujete.

Suroviny

lilek 2 ks
olivový olej 6 PL
+ na potření
cibule červená 2 ks
na kostičky
česnek 4 stroužky
na plátky
paprika zelená 1 ks
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčata 4 ks
na kostičky
hnědý cukr 1 ČL
římský kmín 1 ČL
drceného
rajčatový protlak 1 PL
petrželka 3 PL
nasekané

1 Troubu předehřejte na 230°C a mřížku v troubě dejte doprostřed. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.

2 Lilky podélně nařízněte, ale neprořízněte, aby zůstaly zdánlivě v celku, dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.

3 Mezitím rozehřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, krátce ji opečte a přidejte česnek a papriku. Zvolna zeleninu na středním plameni opékejte, asi 10 minut, pak přidejte sůl, pepř, vmíchejte rajčata, cukr, římský kmín, rajčatový protlak a petržel. Ještě 5 minut vařte a poté odstavte.

4 Teplotu v troubě ztlumte na 180°C. Lilky dejte do zapékací mísy a rozevřete je. Osolte je a naplňte zeleninovou směsí. Zakápněte je štědře zbylým olivovým olejem, podlijte 2 lžícemi vody a pečte 40–45 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit