0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený plněný lilek

Pečený plněný lilek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený plněný lilek

5/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1181 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 70 g
Tuky 85 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek je hvězdou balkánské kuchyně, ale i turecké a orientální. Ať už zapečený v musace, v podobě lilkového kaviáru, nebo právě plněný pečenou zeleninou – ve všech variacích si ho zamilujete.

Suroviny

lilek 2 ks
velké nebo 4 menší
olivový olej 6 PL
+ na potření
cibule červená 2 ks
na kostičky
česnek 4 stroužky
na plátky
paprika zelená 1 ks
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kostičky
hnědý cukr 1 ČL
římský kmín 1 ČL
drceného
rajčatový protlak 1 PL
petrželka 3 PL
nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 230°C a mřížku v troubě dejte doprostřed. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.

2

Lilky podélně nařízněte, ale neprořízněte, aby zůstaly zdánlivě v celku, dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.

3

Mezitím rozehřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, krátce ji opečte a přidejte česnek a papriku. Zvolna zeleninu na středním plameni opékejte, asi 10 minut, pak přidejte sůl, pepř, vmíchejte rajčata, cukr, římský kmín, rajčatový protlak a petržel. Ještě 5 minut vařte a poté odstavte.

4

Teplotu v troubě ztlumte na 180°C. Lilky dejte do zapékací mísy a rozevřete je. Osolte je a naplňte zeleninovou směsí. Zakápněte je štědře zbylým olivovým olejem, podlijte 2 lžícemi vody a pečte 40–45 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč