Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený plněný lilek
Pečený plněný lilek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený plněný lilek

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1181 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 70 g
Tuky 85 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek je hvězdou balkánské kuchyně, ale i turecké a orientální. Ať už zapečený v musace, v podobě lilkového kaviáru, nebo právě plněný pečenou zeleninou – ve všech variacích si ho zamilujete.

Suroviny

lilek 2 ks
velké nebo 4 menší
olivový olej 6 PL
+ na potření
na kostičky
česnek 4 stroužky
na plátky
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kostičky
hnědý cukr 1 ČL
římský kmín 1 ČL
drceného
petrželka 3 PL
nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 230°C a mřížku v troubě dejte doprostřed. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.

2

Lilky podélně nařízněte, ale neprořízněte, aby zůstaly zdánlivě v celku, dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.

3

Mezitím rozehřejte v pánvi 2 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, krátce ji opečte a přidejte česnek a papriku. Zvolna zeleninu na středním plameni opékejte, asi 10 minut, pak přidejte sůl, pepř, vmíchejte rajčata, cukr, římský kmín, rajčatový protlak a petržel. Ještě 5 minut vařte a poté odstavte.

4

Teplotu v troubě ztlumte na 180°C. Lilky dejte do zapékací mísy a rozevřete je. Osolte je a naplňte zeleninovou směsí. Zakápněte je štědře zbylým olivovým olejem, podlijte 2 lžícemi vody a pečte 40–45 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...