Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hnětýnky jako malovaná vajíčka
Hnětýnky jako malovaná vajíčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

3.4/5 Počet hodnocení: 26
Do hodiny Velmi snadné Na cca 50 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5780 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 788 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hnětýnky se tradičně pečou v Pošumaví, jižních Čechách i na Vysočině. Existují v různých variantách, rodinný recept naší editorky Jany jsme upravili do podoby vajíček.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
vejce 1 ks
+ na podsypání
Na polevu
vinný kámen ¼ ČL
gelové, barvy podle volby

Postup

1

Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, prosejte mouku a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválejte na pomoučněném vále plát o síle 3–4 mm. Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Hotová vajíčka nechte zcela vychladnout (v ideálním případě i rozležet).

2

Připravte polevu. Šlehacími metlami šlehejte na střední výkon bílky a vinný kámen do pěny, trvá to asi 1 minutu. Pak snižte rychlost šlehání a pomalu přidávejte cukr, dokud se nevstřebá. Pak opět zvyšte rychlost a vyšlehejte sníh do lesklých špiček, trvá to asi 5–7 minut. Do našlehaných bílků přidávejte po lžičkách vodu – poleva by měla zřídnout tak, aby se dala na vajíčka nanést.

3

Vajíčka lze zdobit dvěma způsoby: Tenčí vzor uděláte, když sušenku namočíte hladkou stranou do polevy a pak pokreslíte párátkem namočeným v gelové barvě. Na rozostřenější dekor naneste 3 lžíce polevy na talíř. Přidejte pár kapek zvolené gelové barvy a pár tahy párátkem promíchejte. Vajíčko uchopte, horní stranou položte na obarvenou polevu a jemně sušenkou v polevě potáhněte ke kraji talíře. Pak ji zvedněte, nechte stéct přebytečnou polevu, položte na mřížku a opakujte s další sušenkou, prostřídejte přitom barvy (vždy založte nový talíř s polevou), dokud neobarvíte všechna vajíčka. Polevu nechte zcela zaschnout – nejlépe přes noc.

TIP REDAKCE
Hnětýnkám prospěje, když je napečete týden dopředu a necháte před zdobením rozležet. A polevě dopřejte dost času na zaschnutí!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín