Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 50 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5783 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 789 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hnětýnky se tradičně pečou v Pošumaví, jižních Čechách i na Vysočině. Existují v různých variantách, rodinný recept naší editorky Jany jsme upravili do podoby vajíček.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
Na polevu
bílek 2 ks
vinný kámen 0.25 PL
moučkový cukr 225 g
gelové barvy podle volby

1 Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, prosejte mouku a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválejte na pomoučněném vále plát o síle 3–4 mm. Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Hotová vajíčka nechte zcela vychladnout (v ideálním případě i rozležet).

Připravte polevu. Šlehacími metlami šlehejte na střední výkon bílky a vinný kámen do pěny, trvá to asi 1 minutu. Pak snižte rychlost šlehání a pomalu přidávejte cukr, dokud se nevstřebá. Pak opět zvyšte rychlost a vyšlehejte sníh do lesklých špiček, trvá to asi 5–7 minut. Do našlehaných bílků přidávejte po lžičkách vodu – poleva by měla zřídnout tak, aby se dala na vajíčka nanést.

3 Vajíčka lze zdobit dvěma způsoby: Tenčí vzor uděláte, když sušenku namočíte hladkou stranou do polevy a pak pokreslíte párátkem namočeným v gelové barvě. Na rozostřenější dekor naneste 3 lžíce polevy na talíř. Přidejte pár kapek zvolené gelové barvy a pár tahy párátkem promíchejte. Vajíčko uchopte, horní stranou položte na obarvenou polevu a jemně sušenkou v polevě potáhněte ke kraji talíře. Pak ji zvedněte, nechte stéct přebytečnou polevu, položte na mřížku a opakujte s další sušenkou, prostřídejte přitom barvy (vždy založte nový talíř s polevou), dokud neobarvíte všechna vajíčka. Polevu nechte zcela zaschnout – nejlépe přes noc.

TIP REDAKCE
Hnětýnkám prospěje, když je napečete týden dopředu a necháte před zdobením rozležet. A polevě dopřejte dost času na zaschnutí!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit