Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hnětýnky se tradičně pečou v Pošumaví, jižních Čechách i na Vysočině. Existují v různých variantách, rodinný recept naší editorky Jany jsme upravili do podoby vajíček.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 50 sušenek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení a zdobení
PT8M
Pečení 0:08
Cukroví Česká

Ingredience

    • 250 g másla, změklého
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 vejce
    • 500 g hladké mouky + na podsypání

    NA POLEVU

    • 2 bílky
    • 1/4 lžičky vinného kamene 
    • 225 g moučkového cukru
    • gelové barvy podle volby

Příprava jídla

1 Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, prosejte mouku a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválejte na pomoučněném vále plát o síle 3–4 mm. Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Hotová vajíčka nechte zcela vychladnout (v ideálním případě i rozležet).

Připravte polevu. Šlehacími metlami šlehejte na střední výkon bílky a vinný kámen do pěny, trvá to asi 1 minutu. Pak snižte rychlost šlehání a pomalu přidávejte cukr, dokud se nevstřebá. Pak opět zvyšte rychlost a vyšlehejte sníh do lesklých špiček, trvá to asi 5–7 minut. Do našlehaných bílků přidávejte po lžičkách vodu – poleva by měla zřídnout tak, aby se dala na vajíčka nanést.

3 Vajíčka lze zdobit dvěma způsoby: Tenčí vzor uděláte, když sušenku namočíte hladkou stranou do polevy a pak pokreslíte párátkem namočeným v gelové barvě. Na rozostřenější dekor naneste 3 lžíce polevy na talíř. Přidejte pár kapek zvolené gelové barvy a pár tahy párátkem promíchejte. Vajíčko uchopte, horní stranou položte na obarvenou polevu a jemně sušenkou v polevě potáhněte ke kraji talíře. Pak ji zvedněte, nechte stéct přebytečnou polevu, položte na mřížku a opakujte s další sušenkou, prostřídejte přitom barvy (vždy založte nový talíř s polevou), dokud neobarvíte všechna vajíčka. Polevu nechte zcela zaschnout – nejlépe přes noc.

TIP REDAKCE
Hnětýnkám prospěje, když je napečete týden dopředu a necháte před zdobením rozležet. A polevě dopřejte dost času na zaschnutí!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Roláda à la mrkvový dort

Hot cross buns

Zmrzlina s hot cross buns

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Sladké Velikonoce!

REKLAMA

Přidat komentář