0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hnětýnky jako malovaná vajíčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

4.4 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Na cca 50 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5780 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 788 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hnětýnky se tradičně pečou v Pošumaví, jižních Čechách i na Vysočině. Existují v různých variantách, rodinný recept naší editorky Jany jsme upravili do podoby vajíček.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
Na polevu
bílek 2 ks
vinný kámen 0.25 ČL
moučkový cukr 225 g
potravinářské barvivo
gelové, barvy podle volby

1 Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, prosejte mouku a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválejte na pomoučněném vále plát o síle 3–4 mm. Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Hotová vajíčka nechte zcela vychladnout (v ideálním případě i rozležet).

Připravte polevu. Šlehacími metlami šlehejte na střední výkon bílky a vinný kámen do pěny, trvá to asi 1 minutu. Pak snižte rychlost šlehání a pomalu přidávejte cukr, dokud se nevstřebá. Pak opět zvyšte rychlost a vyšlehejte sníh do lesklých špiček, trvá to asi 5–7 minut. Do našlehaných bílků přidávejte po lžičkách vodu – poleva by měla zřídnout tak, aby se dala na vajíčka nanést.

3 Vajíčka lze zdobit dvěma způsoby: Tenčí vzor uděláte, když sušenku namočíte hladkou stranou do polevy a pak pokreslíte párátkem namočeným v gelové barvě. Na rozostřenější dekor naneste 3 lžíce polevy na talíř. Přidejte pár kapek zvolené gelové barvy a pár tahy párátkem promíchejte. Vajíčko uchopte, horní stranou položte na obarvenou polevu a jemně sušenkou v polevě potáhněte ke kraji talíře. Pak ji zvedněte, nechte stéct přebytečnou polevu, položte na mřížku a opakujte s další sušenkou, prostřídejte přitom barvy (vždy založte nový talíř s polevou), dokud neobarvíte všechna vajíčka. Polevu nechte zcela zaschnout – nejlépe přes noc.

TIP REDAKCE
Hnětýnkám prospěje, když je napečete týden dopředu a necháte před zdobením rozležet. A polevě dopřejte dost času na zaschnutí!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit