0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Hnětýnky jako malovaná vajíčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

4.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na cca 50 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5780 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 788 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hnětýnky se tradičně pečou v Pošumaví, jižních Čechách i na Vysočině. Existují v různých variantách, rodinný recept naší editorky Jany jsme upravili do podoby vajíček.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
Na polevu
vinný kámen ¼ ČL
moučkový cukr 225 g
potravinářské barvivo
gelové, barvy podle volby

1 Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, prosejte mouku a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet. Pak vyválejte na pomoučněném vále plát o síle 3–4 mm. Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Hotová vajíčka nechte zcela vychladnout (v ideálním případě i rozležet).

Připravte polevu. Šlehacími metlami šlehejte na střední výkon bílky a vinný kámen do pěny, trvá to asi 1 minutu. Pak snižte rychlost šlehání a pomalu přidávejte cukr, dokud se nevstřebá. Pak opět zvyšte rychlost a vyšlehejte sníh do lesklých špiček, trvá to asi 5–7 minut. Do našlehaných bílků přidávejte po lžičkách vodu – poleva by měla zřídnout tak, aby se dala na vajíčka nanést.

3 Vajíčka lze zdobit dvěma způsoby: Tenčí vzor uděláte, když sušenku namočíte hladkou stranou do polevy a pak pokreslíte párátkem namočeným v gelové barvě. Na rozostřenější dekor naneste 3 lžíce polevy na talíř. Přidejte pár kapek zvolené gelové barvy a pár tahy párátkem promíchejte. Vajíčko uchopte, horní stranou položte na obarvenou polevu a jemně sušenkou v polevě potáhněte ke kraji talíře. Pak ji zvedněte, nechte stéct přebytečnou polevu, položte na mřížku a opakujte s další sušenkou, prostřídejte přitom barvy (vždy založte nový talíř s polevou), dokud neobarvíte všechna vajíčka. Polevu nechte zcela zaschnout – nejlépe přes noc.

TIP REDAKCE
Hnětýnkám prospěje, když je napečete týden dopředu a necháte před zdobením rozležet. A polevě dopřejte dost času na zaschnutí!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč