Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Na 8 čtverců

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2166 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 185 g
Tuky 131 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný krém v křupavém nadýchaném těstě korunovaný ovocem – tohle je ta nejlepší velikonoční snídaně na světě!

Suroviny

listové těsto 2 bal
rozválené
meruňkový kompot 1 ks
meruňky přepůlené a oloupané
vejce
rozšlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení
Na krém
mléko 350 ml
plnotučné
vanilkový lusk 0.5 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 40 g
škrob 20 g
kukuřičný

1 Začněte krémem. Do rendlíku nalijte mléko, z vanilkového lusku vyškrábněte zrníčka a dejte je spolu s luskem do mléka. Zahřívejte k bodu varu, pak na chvíli přiklopte a nechte louhovat, aby mléko natáhlo vůni vanilky, udržujte teplé. Žloutky, cukr a kukuřičný škrob šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Pak do směsi tenkým pramínkem za stálého míchání přilijte horké vanilkové mléko (lusk předtím vyjměte). Směs vraťte do rendlíku, míchejte a vařte, dokud nezhoustne na hustší pudink. Nechte zchladnout.

2 Pláty listového těsta rozviňte a položte na sebe, aby zákusky byly vyšší. Přímo na pečicím papíru těsto nařežte na čtverce o hraně 10cm, každý čtverec propíchejte ve středu vidličkou, aby se nezvlnil. Na jednotlivé čtverce vložte vždy vrchovatou lžíci krému a rozetřete jej dokulata, okraje nechte volné. Do středu krému položte meruňku řezem dolů. Okraj čtverců potřete rozšlehaným vejcem. Plech se čtverci vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 15–20 minut, do zezlátnutí těsta.

3 Nechte vychladnout, pak řezy poprašte moučkovým cukrem. Pokud chcete meruňky lesklé, přetřete je štětcem namočeným do šťávy z meruňkového kompotu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit