Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 čtverců

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1916 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 147 g
Tuky 124 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný krém v křupavém nadýchaném těstě korunovaný ovocem – tohle je ta nejlepší velikonoční snídaně na světě!

Suroviny

listové těsto 2 bal
rozválené
1
kompotované meruňky přepůlené, oloupané
vejce
rozšlehané, na potření
moučkový cukr
na poprášení
Na krém
350 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 0.5 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 40 g
škrob 20 g

1 Začněte krémem. Do rendlíku nalijte mléko, z vanilkového lusku vyškrábněte zrníčka a dejte je spolu s luskem do mléka. Zahřívejte k bodu varu, pak na chvíli přiklopte a nechte louhovat, aby mléko natáhlo vůni vanilky, udržujte teplé. Žloutky, cukr a kukuřičný škrob šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Pak do směsi tenkým pramínkem za stálého míchání přilijte horké vanilkové mléko (lusk předtím vyjměte). Směs vraťte do rendlíku, míchejte a vařte, dokud nezhoustne na hustší pudink. Nechte zchladnout.

2 Pláty listového těsta rozviňte a položte na sebe, aby zákusky byly vyšší. Přímo na pečicím papíru těsto nařežte na čtverce o hraně 10cm, každý čtverec propíchejte ve středu vidličkou, aby se nezvlnil. Na jednotlivé čtverce vložte vždy vrchovatou lžíci krému a rozetřete jej dokulata, okraje nechte volné. Do středu krému položte meruňku řezem dolů. Okraj čtverců potřete rozšlehaným vejcem. Plech se čtverci vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 15–20 minut, do zezlátnutí těsta.

3 Nechte vychladnout, pak řezy poprašte moučkovým cukrem. Pokud chcete meruňky lesklé, přetřete je štětcem namočeným do šťávy z meruňkového kompotu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit