
Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem
Jemný krém v křupavém nadýchaném těstě korunovaný ovocem – tohle je ta nejlepší velikonoční snídaně na světě!
Ingredience
- 2 balení rozváleného listového těsta
- 1 sklenice kompotovaných meruněk, půlených a oloupaných
- rozšlehané vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
- 350 ml plnotučného mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 žloutky
- 40 g krupicového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Začněte krémem. Do rendlíku nalijte mléko, z vanilkového lusku vyškrábněte zrníčka a dejte je spolu s luskem do mléka. Zahřívejte k bodu varu, pak na chvíli přiklopte a nechte louhovat, aby mléko natáhlo vůni vanilky, udržujte teplé. Žloutky, cukr a kukuřičný škrob šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Pak do směsi tenkým pramínkem za stálého míchání přilijte horké vanilkové mléko (lusk předtím vyjměte). Směs vraťte do rendlíku, míchejte a vařte, dokud nezhoustne na hustší pudink. Nechte zchladnout.
2 Pláty listového těsta rozviňte a položte na sebe, aby zákusky byly vyšší. Přímo na pečicím papíru těsto nařežte na čtverce o hraně 10cm, každý čtverec propíchejte ve středu vidličkou, aby se nezvlnil. Na jednotlivé čtverce vložte vždy vrchovatou lžíci krému a rozetřete jej dokulata, okraje nechte volné. Do středu krému položte meruňku řezem dolů. Okraj čtverců potřete rozšlehaným vejcem. Plech se čtverci vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 15–20 minut, do zezlátnutí těsta.
3 Nechte vychladnout, pak řezy poprašte moučkovým cukrem. Pokud chcete meruňky lesklé, přetřete je štětcem namočeným do šťávy z meruňkového kompotu.
Přidat komentář