Jemný krém v křupavém nadýchaném těstě korunovaný ovocem – tohle je ta nejlepší velikonoční snídaně na světě!
Suroviny
Postup
Začněte krémem. Do rendlíku nalijte mléko, z vanilkového lusku vyškrábněte zrníčka a dejte je spolu s luskem do mléka. Zahřívejte k bodu varu, pak na chvíli přiklopte a nechte louhovat, aby mléko natáhlo vůni vanilky, udržujte teplé. Žloutky, cukr a kukuřičný škrob šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Pak do směsi tenkým pramínkem za stálého míchání přilijte horké vanilkové mléko (lusk předtím vyjměte). Směs vraťte do rendlíku, míchejte a vařte, dokud nezhoustne na hustší pudink. Nechte zchladnout.
Pláty listového těsta rozviňte a položte na sebe, aby zákusky byly vyšší. Přímo na pečicím papíru těsto nařežte na čtverce o hraně 10cm, každý čtverec propíchejte ve středu vidličkou, aby se nezvlnil. Na jednotlivé čtverce vložte vždy vrchovatou lžíci krému a rozetřete jej dokulata, okraje nechte volné. Do středu krému položte meruňku řezem dolů. Okraj čtverců potřete rozšlehaným vejcem. Plech se čtverci vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte zhruba 15–20 minut, do zezlátnutí těsta.
Nechte vychladnout, pak řezy poprašte moučkovým cukrem. Pokud chcete meruňky lesklé, přetřete je štětcem namočeným do šťávy z meruňkového kompotu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tipy na snadné dezerty do 20 minut(22 receptů )
- Listové těsto: Sladké i slané recepty, které zvládnete i během náročného týdne(45 receptů )
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )
- Meruňky se v kuchyni rozhodně neztratí – připravte z nich koláč, ovocné knedlíky nebo je zavařte. V zimě jako když najdete(45 receptů )
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )