Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!

16. 4. 2022
Velikonoční bochánky
Apetit

K Velikonočním svátkům patří tradice, jako jsou barvení vajíček nebo vyšlehání pomlázkou. Nevíte, co vařit a péct na Velikonoce? Máme pro vás tipy na sladké tradiční pečivo, připravit si s námi ale můžete i speciality ze zahraničí. 

Tradiční velikonoční pečivo

K Velikonocům neodmyslitelně patří tradiční sladké pečivo jako je mazanec, jidáše nebo velikonoční beránek či zajíček. Víte, co symbolizují?

Mazanec 

Tak jako na vánoční tabuli nesmí chybět vánočka, na velikonoční je to mazanec. Obě tyto pochoutky se připravují ze stejného kynutého těsta, jen mazanec není pletený, ale má tvar klasického bochníku. 

  • Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva a pekl se vždy tradičně na Bílou sobotu. 
  • Ještě před přijetím křesťanství se pekly sladké kynuté bochánky pro oslavy bohyně jara. První recepty na mazanec pochází z 16. století.
  • Dodnes je zachován zvyk udělat před pečením na povrchu mazance kříž, který má symbolizovat Boží dar.

Tradiční mazanec

Tradiční mazanec

> 120 min
4.6(265x)
Přečíst recept

Jidáše

Jidáše představují sladké pečivo z kynutého těsta slazené medem, svůj původ mají v křesťanství. Jidáš byl jedním z dvanácti apoštolů, který zradil Ježíše Krista za 30 stříbrných. Sladké jidáše tuto zradu symbolizují.

  • Pečivo má svým tvarem připomínat svinutý provaz, na kterém se oběsil Jidáš, když zradil Ježíše a způsobil tak jeho zatčení. Jidáše se také pečou ve tvaru bochánků.
  • Připravují se na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Podávají se tradičně k snídani a mají zajistit pevné zdraví. Věřilo se také, že chrání před uštknutím hada nebo vosím bodnutím.

Velikonoční beránek

V křesťanství se beránek peče od středověku jako symbol obětování Ježíše Krista za lid a spásu světa. Beránek tak představuje nevinnost i záchranu. Uvádí se také, že Ježíš při poslední večeři s apoštoly jedl právě beránka. Proto tradiční beránek k Velikonocům patří. 

  • Beránek je obřadním pokrmem už od středověku, tenkrát se ale pravděpodobně konzumoval v podobě pečeného masa. Symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost a má nám připomenout Ježíše Krista a jeho oběť.
  • Beránek v podobě sladkého pečiva se pravděpodobně objevil až v 17. století, což údajně souvisí s tím, že bylo jehněčí maso nedostatkovým zbožím. Tradice se dochovala dodnes. Beránek se peče na Bílou sobotu.
  • Ve 20. století se k nám z Německa dostala tradice pečení sladkého velikonočního zajíčka. A proč zrovna zajíc? Kromě toho, že symbolizuje plodnost, život a štěstí, je také v Bibli, kde představoval vše chudé, skromné a pokorné a býval zobrazován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie.

Inspirujte se v zahraničí 

Chcete-li na letošní Velikonoce vyzkoušet i něco nového, inspirujte se třeba britskou tradicí. Na tamní velikonoční tabuli nesmí chybět takzvané Hot Cross Buns neboli horké překřížené bochánky. 

  • Tyto vláčné buchty se podobají našemu mazanci, jsou však menší, výrazně kořeněné a plné sušeného ovoce. Jí se tradičně na Velký pátek.

Velikonoční hot cross buns

Velikonoční hot cross buns

< 60 min
4.1(14x)
Přečíst recept

Inspirovat se můžete také ve španělské gastronomii, kde se u příležitosti velikonoční pouti do Santiaga de Compostela peče lahodný koláč s mandlovo-citronovou náplní zvaný Tarta de Santiago. Povrch koláče je zdoben křížem ve tvaru meče, který symbolizuje rytířský řád svatého Jakuba z Compostely. 

Vyhrajte si s velikonočními sušenkami

Nechce se vám barvit vajíčka pro koledníky? Upečte hnětýnky nebo velikonoční sušenky ve tvaru vajíček. Krásně vypadají a skvěle chutnají. 

Recepty

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem
Velikonoční věnečky se sušeným ovocem
> 60 min
Velikonoční cop s trojí náplní
Velikonoční cop s trojí náplní
> 60 min
Čokoládové minicheesecaky
Čokoládové minicheesecaky
< 60 min
Zaječí armáda
Zaječí armáda
> 60 min
Velikonoční dort s veselými zvířátky
Velikonoční dort s veselými zvířátky
> 60 min
Citronovo-mandlový dort
Citronovo-mandlový dort
> 60 min
Kuřátka z bílé čokolády
Kuřátka z bílé čokolády
< 30 min
Dort s malinami a pistáciemi
Dort s malinami a pistáciemi
> 60 min
Velikonoční cupcaky
Velikonoční cupcaky
< 60 min
Nejlepší mrkvový dort
Nejlepší mrkvový dort
< 90 min
Šlehačkový beránek
Šlehačkový beránek
> 60 min
Velikonoční máslové sušenky s vanilkou
Velikonoční máslové sušenky s vanilkou
> 60 min
Vajíčka slepovaná citronovým krémem
Vajíčka slepovaná citronovým krémem
> 60 min
Tvarohové bábovky s krémem
Tvarohové bábovky s krémem
< 60 min
Čokoládová pěna s lískovými oříšky
Čokoládová pěna s lískovými oříšky
< 60 min
Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády
Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády
> 60 min
Velikonoční dort
Velikonoční dort
> 60 min
Čokoládové velikonoční cupcaky
Čokoládové velikonoční cupcaky
> 60 min
Mandlový mazanec
Mandlový mazanec
> 120 min
Citronový beránek – mazlík
Citronový beránek – mazlík
< 120 min
Tvarohový mazanec
Tvarohový mazanec
< 75 min
Velikonoční bochánky
Velikonoční bochánky
> 60 min
Hot cross buns
Hot cross buns
> 120 min
Velikonoční zajíček
Velikonoční zajíček s tvarohem
< 60 min
Tarta de Santiago
Tarta de Santiago
> 60 min
Mazanec
Mazanec
< 120 min
Kváskový mazanec
Kváskový mazanec
< 75 min
Plněná velikonoční vajíčka
Plněná velikonoční vajíčka
> 60 min
Hnětýnky jako malovaná vajíčka
Hnětýnky jako malovaná vajíčka
< 60 min
Roláda à la mrkvový dort
Roláda à la mrkvový dort
> 60 min
Velikonoční hot cross buns
Velikonoční hot cross buns
< 60 min
Zmrzlina s hot cross buns
Zmrzlina s hot cross buns
< 60 min
Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem
Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem
< 60 min
Tvarohové šátečky
Tvarohové šátečky
< 50 min
Velikonoční sušenkový dort
Velikonoční sušenkový dort
> 60 min
Velikonoční bábovka
Velikonoční bábovka
> 60 min
Sušenkové řezy s velikonočními vajíčky
< 60 min
Minimazanečky jako muffiny
Minimazanečky jako muffiny
> 60 min
Tvarohový beránek
Tvarohový beránek
< 50 min

Sdílet kolekci receptů

Velikonoce Sezona Sladké pečení Kynuté těsto Tradiční jídla Česká klasika Česká kuchyně Československá kuchyně

Podobné kolekce receptů