Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!

Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!
ZDROJ: Apetit

K Velikonočním svátkům patří tradice, jako jsou barvení vajíček nebo vyšlehání pomlázkou. Nevíte, co vařit a péct na Velikonoce? Máme pro vás tipy na sladké tradiční pečivo, připravit si s námi ale můžete i speciality ze zahraničí. 

Tradiční velikonoční pečivo

K Velikonocům neodmyslitelně patří tradiční sladké pečivo jako je mazanec, jidáše nebo velikonoční beránek či zajíček. Víte, co symbolizují?

Mazanec 

Tak jako na vánoční tabuli nesmí chybět vánočka, na velikonoční je to mazanec. Obě tyto pochoutky se připravují ze stejného kynutého těsta, jen mazanec není pletený, ale má tvar klasického bochníku. 

  • Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva a pekl se vždy tradičně na Bílou sobotu. 
  • Ještě před přijetím křesťanství se pekly sladké kynuté bochánky pro oslavy bohyně jara. První recepty na mazanec pochází z 16. století.
  • Dodnes je zachován zvyk udělat před pečením na povrchu mazance kříž, který má symbolizovat Boží dar.

Jidáše

Jidáše představují sladké pečivo z kynutého těsta slazené medem, svůj původ mají v křesťanství. Jidáš byl jedním z dvanácti apoštolů, který zradil Ježíše Krista za 30 stříbrných. Sladké jidáše tuto zradu symbolizují.

  • Pečivo má svým tvarem připomínat svinutý provaz, na kterém se oběsil Jidáš, když zradil Ježíše a způsobil tak jeho zatčení. Jidáše se také pečou ve tvaru bochánků.
  • Připravují se na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Podávají se tradičně k snídani a mají zajistit pevné zdraví. Věřilo se také, že chrání před uštknutím hada nebo vosím bodnutím.

Velikonoční beránek

V křesťanství se beránek peče od středověku jako symbol obětování Ježíše Krista za lid a spásu světa. Beránek tak představuje nevinnost i záchranu. Uvádí se také, že Ježíš při poslední večeři s apoštoly jedl právě beránka. Proto tradiční beránek k Velikonocům patří. 

  • Beránek je obřadním pokrmem už od středověku, tenkrát se ale pravděpodobně konzumoval v podobě pečeného masa. Symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost a má nám připomenout Ježíše Krista a jeho oběť.
  • Beránek v podobě sladkého pečiva se pravděpodobně objevil až v 17. století, což údajně souvisí s tím, že bylo jehněčí maso nedostatkovým zbožím. Tradice se dochovala dodnes. Beránek se peče na Bílou sobotu.
  • Ve 20. století se k nám z Německa dostala tradice pečení sladkého velikonočního zajíčka. A proč zrovna zajíc? Kromě toho, že symbolizuje plodnost, život a štěstí, je také v Bibli, kde představoval vše chudé, skromné a pokorné a býval zobrazován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie.

Inspirujte se v zahraničí 

Chcete-li na letošní Velikonoce vyzkoušet i něco nového, inspirujte se třeba britskou tradicí. Na tamní velikonoční tabuli nesmí chybět takzvané Hot Cross Buns neboli horké překřížené bochánky. 

  • Tyto vláčné buchty se podobají našemu mazanci, jsou však menší, výrazně kořeněné a plné sušeného ovoce. Jí se tradičně na Velký pátek.

Inspirovat se můžete také ve španělské gastronomii, kde se u příležitosti velikonoční pouti do Santiaga de Compostela peče lahodný koláč s mandlovo-citronovou náplní zvaný Tarta de Santiago. Povrch koláče je zdoben křížem ve tvaru meče, který symbolizuje rytířský řád svatého Jakuba z Compostely. 

Vyhrajte si s velikonočními sušenkami

Nechce se vám barvit vajíčka pro koledníky? Upečte hnětýnky nebo velikonoční sušenky ve tvaru vajíček. Krásně vypadají a skvěle chutnají. 

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m