Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné Na 12 bochánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3647 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 580 g
Tuky 79 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Britské bochánky vydrží poměrně dlouho vláčné a voní kořením a citrusovou kůrou. Nejlepší jsou ale ještě teplé...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
7 g
sušené droždí
sůl špetka
krupicový cukr 75 g
máslo 50 g
změklé
vejce 2 ks
rozšlehaná
2 ČL
koření mixed spice (viz Něco navíc)
skořice 1 ČL
mletá
citron 1 ks
kůra
pomeranč 1 ks
menší, kůra
mléko 150 ml
vlažné + další na dolití (max 120ml)
olej
na potření
rozinky 120 g
lze nahradit brusinkami
60 g
kandovaná citrusová kůra
Na kříže
mouka pšeničná hladká 75 g
voda 75 g
Na potření
med 3 ČL
pomerančová šťáva
střik čerstvé

Do mísy (nejlépe od robotu) vsypte mouku. Na jednu stranu mísy dejte droždí, na opačnou sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, koření, nastrouhanou kůru z citrusů a zalijte 150 ml mléka. Hnětacím hákem nebo ručně začněte zpracovávat těsto, podle savosti mouky přilévejte po troškách mléko navíc. Výsledné těsto bude zprvu lepivé, postupně by se mělo stávat hladkým, při ohnutí se nesmí trhat. (Při ruční práci vyndejte těsto po zapracování mouky na lehce pomoučněný pracovní povrch a hněťte, dokud není elastické.)

Mísu vymažte olejem, vraťte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout, až zvětší svůj objem (trvá to 1–3 hodiny, podle teploty místnosti). Nakynuté těsto zpracujte na placku, vsypte rozinky/brusinky, kandovanou kůru a vše zapřekládejte do těsta, aby se sušené ovoce rovnoměrně rozptýlilo. Nechte znovu cca 1 hodinu nakynout.

Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na 12 stejných kousků. Vytvarujte bochánky a naskládejte je k sobě na plech. Nechte 15 minut nakynout, už se moc nezvětší.

4 Mezitím na kříže smíchejte mouku a vodu. Vzniklou pastu dejte do cukrářského sáčku a na bochánky nakreslete vzor kříže.

5 Plech vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte dozlatova (asi 20 minut). Mezitím v rendlíčku zahřejte med, zřeďte jej troškou pomerančové šťávy. Horké bochánky potřete zředěným medem, budou lesklé a trochu lepivé. Nejlepší jsou hot cross buns čerstvé, podávané s máslem.

NĚCO NAVÍC
Mixed spice koupíte v britských potravinách. Většinou se skládá z mleté skořice, hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku a květu koriandru, zázvoru, přidává se i sušená pomerančová kůra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit