Britské bochánky jsou skvělé pro snídani, svačinu, či jen tak ke kávě. Vydrží poměrně dlouho vláčné a voní kořením a citrusovou kůrou. Nejlepší jsou ale ještě teplé... Bude je milovat doslova celá rodina.
Suroviny
Postup
Do mísy (nejlépe od robotu) vsypte mouku. Na jednu stranu mísy dejte droždí, na opačnou sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, koření, nastrouhanou kůru z citrusů a zalijte 150 ml mléka. Hnětacím hákem nebo ručně začněte zpracovávat těsto, podle savosti mouky přilévejte po troškách mléko navíc. Výsledné těsto bude zprvu lepivé, postupně by se mělo stávat hladkým, při ohnutí se nesmí trhat. (Při ruční práci vyndejte těsto po zapracování mouky na lehce pomoučněný pracovní povrch a hněťte, dokud není elastické.)
Mísu vymažte olejem, vraťte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout, až zvětší svůj objem (trvá to 1–3 hodiny, podle teploty místnosti). Nakynuté těsto zpracujte na placku, vsypte rozinky/brusinky, kandovanou kůru a vše zapřekládejte do těsta, aby se sušené ovoce rovnoměrně rozptýlilo. Nechte znovu cca 1 hodinu nakynout.
Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na 12 stejných kousků. Vytvarujte bochánky a naskládejte je k sobě na plech. Nechte 15 minut nakynout, už se moc nezvětší.
Mezitím na kříže smíchejte mouku a vodu. Vzniklou pastu dejte do cukrářského sáčku a na bochánky nakreslete vzor kříže.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte dozlatova (asi 20 minut). Mezitím v rendlíčku zahřejte med, zřeďte jej troškou pomerančové šťávy. Horké bochánky potřete zředěným medem, budou lesklé a trochu lepivé. Nejlepší jsou hot cross buns čerstvé, podávané s máslem.
NĚCO NAVÍC
Mixed spice koupíte v britských potravinách. Většinou se skládá z mleté skořice, hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku a květu koriandru, zázvoru, přidává se i sušená pomerančová kůra.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů)