Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hot cross buns

Britské bochánky vydrží poměrně dlouho vláčné a voní kořením a citrusovou kůrou. Nejlepší jsou ale ještě teplé...

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 12 bochánků
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Britská

Ingredience

    • 500 g hladké mouky + na podsypání
    • 7 g sušeného droždí
    • špetka soli
    • 75 g krupicového cukru
    • 50 g másla, změklého
    • 2 vejce, rozšlehaná
    • 2 lžičky koření mixed spice (viz Něco navíc)
    • 1 lžička mleté skořice
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu a z 1 menšího pomeranče
    • 150 ml vlažného mléka + další na dolití (maximálně 120 ml)
    • olej na potření
    • 120 g rozinek a/nebo brusinek
    • 60 g kandované citrusové kůry

    NA KŘÍŽE

    • 75 g hladké mouky
    • 75 g vody

    NA POTŘENÍ

    • 3 lžičky medu
    • střik čerstvé pomerančové šťávy

Příprava jídla

Do mísy (nejlépe od robotu) vsypte mouku. Na jednu stranu mísy dejte droždí, na opačnou sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, koření, nastrouhanou kůru z citrusů a zalijte 150 ml mléka. Hnětacím hákem nebo ručně začněte zpracovávat těsto, podle savosti mouky přilévejte po troškách mléko navíc. Výsledné těsto bude zprvu lepivé, postupně by se mělo stávat hladkým, při ohnutí se nesmí trhat. (Při ruční práci vyndejte těsto po zapracování mouky na lehce pomoučněný pracovní povrch a hněťte, dokud není elastické.)

Mísu vymažte olejem, vraťte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout, až zvětší svůj objem (trvá to 1–3 hodiny, podle teploty místnosti). Nakynuté těsto zpracujte na placku, vsypte rozinky/brusinky, kandovanou kůru a vše zapřekládejte do těsta, aby se sušené ovoce rovnoměrně rozptýlilo. Nechte znovu cca 1 hodinu nakynout.

Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na 12 stejných kousků. Vytvarujte bochánky a naskládejte je k sobě na plech. Nechte 15 minut nakynout, už se moc nezvětší.

4 Mezitím na kříže smíchejte mouku a vodu. Vzniklou pastu dejte do cukrářského sáčku a na bochánky nakreslete vzor kříže.

5 Plech vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte dozlatova (asi 20 minut). Mezitím v rendlíčku zahřejte med, zřeďte jej troškou pomerančové šťávy. Horké bochánky potřete zředěným medem, budou lesklé a trochu lepivé. Nejlepší jsou hot cross buns čerstvé, podávané s máslem.

NĚCO NAVÍC
Mixed spice koupíte v britských potravinách. Většinou se skládá z mleté skořice, hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku a květu koriandru, zázvoru, přidává se i sušená pomerančová kůra.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hnětýnky jako malovaná vajíčka

Roláda à la mrkvový dort

Zmrzlina s hot cross buns

Meruňkové čtverce s vanilkovým krémem

Sladké Velikonoce!

REKLAMA

Přidat komentář