0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Na 12 bochánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 608 g
Tuky 79 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Britské bochánky jsou skvělé pro snídani, svačinu, či jen tak ke kávě. Vydrží poměrně dlouho vláčné a voní kořením a citrusovou kůrou. Nejlepší jsou ale ještě teplé... Bude je milovat doslova celá rodina. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
droždí sušené 7 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 75 g
máslo 50 g
změklé
vejce 2 ks
rozšlehaná
mixed spice 2 ČL
viz Něco navíc
skořice 1 ČL
mletá
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
pomeranč
nastrouhaná z 1 pomeranče
mléko 150 ml
vlažné + další na dolití (max 120 ml)
olej
na potření
rozinky 120 g
lze nahradit sušenými brusinkami
kandovaná pomerančová a citronová kůra 60 g
Na kříže
mouka pšeničná hladká 75 g
voda 75 g
Na potření
med 3 ČL
pomerančová šťáva
střik čerstvě vymačkané šťávy

 

Postup

1

Do mísy (nejlépe od robotu) vsypte mouku. Na jednu stranu mísy dejte droždí, na opačnou sůl a cukr. Přidejte máslo, vejce, koření, nastrouhanou kůru z citrusů a zalijte 150 ml mléka. Hnětacím hákem nebo ručně začněte zpracovávat těsto, podle savosti mouky přilévejte po troškách mléko navíc. Výsledné těsto bude zprvu lepivé, postupně by se mělo stávat hladkým, při ohnutí se nesmí trhat. (Při ruční práci vyndejte těsto po zapracování mouky na lehce pomoučněný pracovní povrch a hněťte, dokud není elastické.)

 

2

Mísu vymažte olejem, vraťte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout, až zvětší svůj objem (trvá to 1–3 hodiny, podle teploty místnosti). Nakynuté těsto zpracujte na placku, vsypte rozinky/brusinky, kandovanou kůru a vše zapřekládejte do těsta, aby se sušené ovoce rovnoměrně rozptýlilo. Nechte znovu cca 1 hodinu nakynout.

3

Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na 12 stejných kousků. Vytvarujte bochánky a naskládejte je k sobě na plech. Nechte 15 minut nakynout, už se moc nezvětší.

4

Mezitím na kříže smíchejte mouku a vodu. Vzniklou pastu dejte do cukrářského sáčku a na bochánky nakreslete vzor kříže.

5

Plech vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte dozlatova (asi 20 minut). Mezitím v rendlíčku zahřejte med, zřeďte jej troškou pomerančové šťávy. Horké bochánky potřete zředěným medem, budou lesklé a trochu lepivé. Nejlepší jsou hot cross buns čerstvé, podávané s máslem.

NĚCO NAVÍC
Mixed spice koupíte v britských potravinách. Většinou se skládá z mleté skořice, hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku a květu koriandru, zázvoru, přidává se i sušená pomerančová kůra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit