Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hoppin' John
ZDROJ: Apetit
sdílet:
1.9/5 Počet hodnocení: 243
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2880 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 485 g
Tuky 35 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hoppin' John, známý také jako hrách a rýže z Caroliny (státu), je luštěninový pokrm s rýží podávaný v jižanských státech USA. Přestože jste o něm možná nikdy neslyšeli, není se čeho bát. Recept je jednoduchý, suroviny máte pravděpodobně doma a výborně si pochutnáte.

Suroviny

fazole černooké 250 g
v suchém stavu, namočené přes noc
slanina 200 g
v celku, nakrájená na kostky či špalíky
nakrájené nadrobno
zbavená semínek, nakrájená nadrobno
zbavená semínek, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
tymián sušený 1 ČL
chilli sušené ½ ČL
vločky
vývar 1,5 l
nesolený, nebo voda
mražená kukuřice 200 g
prolitá horkou vodou a scezené
nakrájený nadrobno (lze nahradit hlávkovou kapustou nebo růžičkovou)
sůl
chilli sušené
koření
K podávání
rýže 250 g
v suchém stavu, uvařená podle návodu na obalu
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na kolečka
petrželka
hladkolistá
nebo jiná chilli omáčka

Postup

1

Černooké fazole sceďte, zalijte v rendlíku čerstvou vodou, přiveďte k varu a vařte 10 minut, zase sceďte a zatím odložte.

2

Ve velkém rendlíku nebo v hrnci krátce nechte slaninu pustit tuk, pak přidejte cibuli a krátce opečte. Přidejte okapané fazole, papriky, řapíkatý celer, bobkový list, tymián a chilli vločky, zalijte vývarem či vodou, aby vše bylo ponořené, přiveďte k varu a vařte asi 1 hodinu (nebo podle návodu na obalu), aby vigna čínská změkla. Pak vsypte kukuřici a kadeřávek a ještě pár minut povařte, aby se vše prohřálo.

3

Pokud zbývá příliš mnoho tekutiny, sceďte ji a trochu ji svařte v rendlíku, poté částí opět zvlhčete vařenou směs (zbytek lze použít druhý den do polévky). Dosolte a ochuťte chilli kořením.

4

Podávejte v miskách či hlubokých talířích rozprostřené na rýži, podle chuti ozdobené jarní cibulkou a petrželkou a s pálivou omáčkou na doladění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč