Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5002 kcal
Bílkoviny 334 g
Cukr 153 g
Tuky 322 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky svému zašpičatělému tvaru je květová špička ideální pro větší množství lidí – lze totiž podávat krvavé i zcela propečené maso z jediného kusu. Její obdoby v zahraničním porcování masa jsou picanha, top sirloin cap nebo rump cap, které mají na povrchu ponechaný tuk a jsou oblíbené v USA a Brazílii.

Suroviny

květová špička 1.5 kg
lze nahradit některou z výše zmíněných obdob, máte-li maso s tukovým krytím-tuk na povrchu do mřížky
hořčice dijonská 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
2 ČL
uzená paprika mletá
chilli sušené 1 ČL
pepř mletý 1 ČL
kuličky čerstvě nadrcené
zázvor (čerstvý) 0.5 ČL
mletý
1 PL
vločková sůl
2 ks
salát little gem na listy
limeta 1 ks
šťáva
olivový olej 1 PL
zakysaná smetana
k podávání
Na fazolový salát
olivový olej 6 PL
cibule 4 ks
nadrobno
řapíkatý celer 4 ks
nadrobno
česnek 6 stroužek
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
2 ČL
uzená paprika mletá
kajenský pepř 0.5 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit protlakem
kadeřávek 200 g
(nebo rukola)
2 g
konzerva červených fazolí propláchnuté, scezené
2 g
konzerva černookých fazolí (vigna čínská), propláchnuté, scezené
rajčata cherry 800 g
limeta 2 ks
šťáva
koriandr svazek
stonky nadrobno, lístky nakrájené
máta svazek
nasekané lístky

1 Maso potřete ze všech stran hořčicí, pak promíchejte všechno koření se solí a ze všech stran jím posypte maso a obal dobře přitiskněte, aby se přichytil.

2 Gril rozehřejte středně až silně a uhlíky shrňte k jedné straně. Máte-li plynový gril, zapalte jeden hořák a ostatní nechte vypnuté. Maso položte tučnější stranou přímo nad zdroj tepla a opékejte 2–3 minuty dozlatova, pak opékejte ze všech ostatních stran 1–2 minuty dotmava a do zkaramelizování. Potom maso přesuňte nad nepřímý oheň, tučnou stranou dolů, a opékejte 18–25 minut pod poklopem, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 50–55°C. Má-li gril teploměr, měl by touto dobou ukazovat 200°C. Pak maso přesuňte na talíř a nechte odpočívat 10–15 minut – vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 60°C ve středu nejsilnější části. Nakrájejte na plátky proti vláknu.

3 Na fazolový salát rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, řapíkatý celer a česnek s trochou soli a pepře. Opékejte 5 minut do změknutí, pak vmíchejte uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín, rajčatovou pastu a nakrájené listy kadeřávku (pokud máte rukolu, vsypte ji do salátu až po odstavení). Vařte 2–3 minuty nebo tak dlouho, aby kadeřávek začal zavadat, pak vsypte fazole a vlijte 150ml vody, dobře promíchejte a odstavte.

4 Na gril položte 2 vrstvy pevného alobalu, rajčátka promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a spoustou soli a pepře. Položte je na alobal a opékejte za občasného obracení 5–10 minut, aby byla pěkně ožehnutá. Jemně je vmíchejte do směsi. Polijte limetovou šťávou, přidejte koriandr a mátu, znovu opatrně promíchejte.

5 Listy salátu Little Gem promíchejte se solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem, podávejte s masem, fazolovým salátem a zakysanou smetanou.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • PICANHA Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje, maso opečte obdobně jako v první fázi na grilu. Položte na pekáč (tukem dolů) a přelijte výpekem. Osolte, opepřete, pečte 18 až 25 minut. Doba odpočívání i potřebné vnitřní teploty jsou shodné s grilováním.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit