Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Díky svému zašpičatělému tvaru je květová špička ideální pro větší množství lidí – lze totiž podávat krvavé i zcela propečené maso z jediného kusu. Její obdoby v zahraničním porcování masa jsou picanha, top sirloin cap nebo rump cap, které mají na povrchu ponechaný tuk a jsou oblíbené v USA a Brazílii.

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Maso Latinskoamerická

Ingredience

    • 1,5 kg květové špičky nebo některé z výše zmíněných obdob, máte-li maso s tukovým krytím, tuk na povrchu nařízněte do mřížky
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 lžičky mleté uzené papriky
    • 1 lžička chilli koření
    • 1 lžička čerstvě nadrcených kuliček černého pepře
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1 lžíce vločkové soli
    • 2 saláty Little Gem, rozdělené na listy
    • šťáva z 1 limety
    • 1 lžíce olivového oleje
    • zakysaná smetana k podávání

    NA FAZOLOVÝ SALÁT

    • 6 lžic olivového oleje
    • 4 cibule, nakrájené nadrobno
    • 4 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
    • 6 stroužků česneku, drcených
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžičky mleté uzené papriky
    • 1/2 lžičky kajenského pepře
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 2 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
    • 200 g kadeřávku (nebo rukoly)
    • 2x 400g konzerva červených fazolí, propláchnutých a scezených
    • 2x 400g konzerva černookých fazolí (vigna čínská), propláchnutých a scezených
    • 800 g barevné směsi třešňových rajčátek
    • šťáva ze 2 limet
    • svazek koriandru, stonky nakrájené nadrobno, lístky nakrájené
    • svazek máty, lístky nasekané

Příprava jídla

1 Maso potřete ze všech stran hořčicí, pak promíchejte všechno koření se solí a ze všech stran jím posypte maso a obal dobře přitiskněte, aby se přichytil.

2 Gril rozehřejte středně až silně a uhlíky shrňte k jedné straně. Máte-li plynový gril, zapalte jeden hořák a ostatní nechte vypnuté. Maso položte tučnější stranou přímo nad zdroj tepla a opékejte 2–3 minuty dozlatova, pak opékejte ze všech ostatních stran 1–2 minuty dotmava a do zkaramelizování. Potom maso přesuňte nad nepřímý oheň, tučnou stranou dolů, a opékejte 18–25 minut pod poklopem, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 50–55°C. Má-li gril teploměr, měl by touto dobou ukazovat 200°C. Pak maso přesuňte na talíř a nechte odpočívat 10–15 minut – vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 60°C ve středu nejsilnější části. Nakrájejte na plátky proti vláknu.

3 Na fazolový salát rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, řapíkatý celer a česnek s trochou soli a pepře. Opékejte 5 minut do změknutí, pak vmíchejte uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín, rajčatovou pastu a nakrájené listy kadeřávku (pokud máte rukolu, vsypte ji do salátu až po odstavení). Vařte 2–3 minuty nebo tak dlouho, aby kadeřávek začal zavadat, pak vsypte fazole a vlijte 150ml vody, dobře promíchejte a odstavte.

4 Na gril položte 2 vrstvy pevného alobalu, rajčátka promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a spoustou soli a pepře. Položte je na alobal a opékejte za občasného obracení 5–10 minut, aby byla pěkně ožehnutá. Jemně je vmíchejte do směsi. Polijte limetovou šťávou, přidejte koriandr a mátu, znovu opatrně promíchejte.

5 Listy salátu Little Gem promíchejte se solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem, podávejte s masem, fazolovým salátem a zakysanou smetanou.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • PICANHA Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje, maso opečte obdobně jako v první fázi na grilu. Položte na pekáč (tukem dolů) a přelijte výpekem. Osolte, opepřete, pečte 18 až 25 minut. Doba odpočívání i potřebné vnitřní teploty jsou shodné s grilováním.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Tandoori květák s rýžovým salátem

Kuře v buffalo omáčce s klínkovým salátem

Mezze s ožehnutými baby lilky

REKLAMA

Přidat komentář