Díky svému zašpičatělému tvaru je květová špička ideální pro větší množství lidí – lze totiž podávat krvavé i zcela propečené maso z jediného kusu. Její obdoby v zahraničním porcování masa jsou picanha, top sirloin cap nebo rump cap, které mají na povrchu ponechaný tuk a jsou oblíbené v USA a Brazílii.
Suroviny
Postup
Maso potřete ze všech stran hořčicí, pak promíchejte všechno koření se solí a ze všech stran jím posypte maso a obal dobře přitiskněte, aby se přichytil.
Gril rozehřejte středně až silně a uhlíky shrňte k jedné straně. Máte-li plynový gril, zapalte jeden hořák a ostatní nechte vypnuté. Maso položte tučnější stranou přímo nad zdroj tepla a opékejte 2–3 minuty dozlatova, pak opékejte ze všech ostatních stran 1–2 minuty dotmava a do zkaramelizování. Potom maso přesuňte nad nepřímý oheň, tučnou stranou dolů, a opékejte 18–25 minut pod poklopem, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 50–55°C. Má-li gril teploměr, měl by touto dobou ukazovat 200°C. Pak maso přesuňte na talíř a nechte odpočívat 10–15 minut – vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 60°C ve středu nejsilnější části. Nakrájejte na plátky proti vláknu.
Na fazolový salát rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, řapíkatý celer a česnek s trochou soli a pepře. Opékejte 5 minut do změknutí, pak vmíchejte uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín, rajčatovou pastu a nakrájené listy kadeřávku (pokud máte rukolu, vsypte ji do salátu až po odstavení). Vařte 2–3 minuty nebo tak dlouho, aby kadeřávek začal zavadat, pak vsypte fazole a vlijte 150ml vody, dobře promíchejte a odstavte.
Na gril položte 2 vrstvy pevného alobalu, rajčátka promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a spoustou soli a pepře. Položte je na alobal a opékejte za občasného obracení 5–10 minut, aby byla pěkně ožehnutá. Jemně je vmíchejte do směsi. Polijte limetovou šťávou, přidejte koriandr a mátu, znovu opatrně promíchejte.
Listy salátu Little Gem promíchejte se solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem, podávejte s masem, fazolovým salátem a zakysanou smetanou.
KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA
PICANHA Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje, maso opečte obdobně jako v první fázi na grilu. Položte na pekáč (tukem dolů) a přelijte výpekem. Osolte, opepřete, pečte 18 až 25 minut. Doba odpočívání i potřebné vnitřní teploty jsou shodné s grilováním.