Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem
Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5754 kcal
Bílkoviny 400 g
Sacharidy 242 g
Tuky 330 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky svému zašpičatělému tvaru je květová špička ideální pro větší množství lidí – lze totiž podávat krvavé i zcela propečené maso z jediného kusu. Její obdoby v zahraničním porcování masa jsou picanha, top sirloin cap nebo rump cap, které mají na povrchu ponechaný tuk a jsou oblíbené v USA a Brazílii.

Související recepty

Suroviny

hořčice dijonská 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
chilli sušené 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě drcený
zázvor (mletý) ½ ČL
sůl vločková 1 PL
little gem salát 2 ks
rozdělený na listy
limetová šťáva
z jedné limety
olivový olej 1 PL
k podávání
Na fazolový salát
olivový olej extra panenský 6 PL
nadrobno
řapíkatý celer 4
řapíky, nadrobno
česnek 6 stroužků
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
kajenský pepř ½ ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
rajčatová pasta 2 PL
nebo protlak
nebo rukola
po 400 g, scezených, propláchnutých
fazole černooké 2 konzervy
rajčata cherry 800 g
barrevné
limetová šťáva
ze dvou limet
koriandr čerstvý 1 svazek
stonky nadrobno, lístky nakrájené
máta svazek
nasekané lístky

Postup

1

Maso potřete ze všech stran hořčicí, pak promíchejte všechno koření se solí a ze všech stran jím posypte maso a obal dobře přitiskněte, aby se přichytil.

2

Gril rozehřejte středně až silně a uhlíky shrňte k jedné straně. Máte-li plynový gril, zapalte jeden hořák a ostatní nechte vypnuté. Maso položte tučnější stranou přímo nad zdroj tepla a opékejte 2–3 minuty dozlatova, pak opékejte ze všech ostatních stran 1–2 minuty dotmava a do zkaramelizování. Potom maso přesuňte nad nepřímý oheň, tučnou stranou dolů, a opékejte 18–25 minut pod poklopem, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 50–55°C. Má-li gril teploměr, měl by touto dobou ukazovat 200°C. Pak maso přesuňte na talíř a nechte odpočívat 10–15 minut – vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 60°C ve středu nejsilnější části. Nakrájejte na plátky proti vláknu.

3

Na fazolový salát rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, řapíkatý celer a česnek s trochou soli a pepře. Opékejte 5 minut do změknutí, pak vmíchejte uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín, rajčatovou pastu a nakrájené listy kadeřávku (pokud máte rukolu, vsypte ji do salátu až po odstavení). Vařte 2–3 minuty nebo tak dlouho, aby kadeřávek začal zavadat, pak vsypte fazole a vlijte 150ml vody, dobře promíchejte a odstavte.

4

Na gril položte 2 vrstvy pevného alobalu, rajčátka promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a spoustou soli a pepře. Položte je na alobal a opékejte za občasného obracení 5–10 minut, aby byla pěkně ožehnutá. Jemně je vmíchejte do směsi. Polijte limetovou šťávou, přidejte koriandr a mátu, znovu opatrně promíchejte.

5

Listy salátu Little Gem promíchejte se solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem, podávejte s masem, fazolovým salátem a zakysanou smetanou.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

PICANHA Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje, maso opečte obdobně jako v první fázi na grilu. Položte na pekáč (tukem dolů) a přelijte výpekem. Osolte, opepřete, pečte 18 až 25 minut. Doba odpočívání i potřebné vnitřní teploty jsou shodné s grilováním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín