Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Omáčka (mole) s černými fazolemi
Omáčka (mole) s černými fazolemi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Omáčka (mole) s černými fazolemi

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4478 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 635 g
Tuky 71 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro mexickou kuchyni máme slabost. Řada tamních pokrmů má jedno společné – vždy jsou dokonale dochucené. Trumf, který stojí za skvělou chutí omáčky mole i chili con carne? Kvalitní tmavá čokoláda!

Suroviny

fazole černé 200 g
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
chipotle 3 ks
sušené papričky chipotle nebo ancho (nabízejí je internetové obchody s chilli papričkami či mexickými specialitami)
oválné
čerstvá paprička
česnek 3 stroužky
neloupané
olivový olej 1 PL
sezamová semínka 2 PL
oregano 2 ČL
sušené
skořice ¼ ČL
mletá
tmavá čokoláda 25 g
nasekaná
rajčatová pasta 2 PL
hnědý cukr 1 PL
vinný ocet červený 2 PL
vývar zeleninový 1 l
K podávání
nakrájené na kostičky a promíchané s limetovou šťávou
limetová šťáva
na dochucení avokáda
nahrubo nastrouhaný
rýže dušená

Postup

1

Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.

2

Fazole sceďte, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte špetku soli, přiveďte k varu a vařte 1 hodinu. Mezitím zalijte sušené papričky v misce vroucí vodou, přiklopte a nechte namáčet 20 minut.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata propíchněte ostrým nožem, jalapeño zbavte stopky a spolu s česnekem je v pekáčku promíchejte s olivovým olejem. Dejte péct na 15 minut. Posypte sezamem a pečte další 2–3 minuty, aby zezlátl.

4

Namočené papričky sceďte a vložte do food processoru spolu s pečenými rajčaty, papričkou jalapeño a česnekem zbaveným slupek. Přidejte oregano, skořici, čokoládu, rajčatovou pastu, cukr, ocet a 200 ml vývaru. Rozmixujte na hladkou omáčku.

5

Omáčku nalijte do kastrolu a opékejte pár minut, aby se rozvoněla. Vmíchejte scezené předvařené fazole a zbývající vývar, pak přiklopte a zvolna vařte 30 minut. Odklopte a vařte dalších 45 minut, aby fazole změkly, a omáčka zhoustla. Osolte, opepřete a podávejte s uvedenými přílohami.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín