Pro mexickou kuchyni máme slabost. Řada tamních pokrmů má jedno společné – vždy jsou dokonale dochucené. Trumf, který stojí za skvělou chutí omáčky mole i chili con carne? Kvalitní tmavá čokoláda!
Suroviny
Postup
Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.
Fazole sceďte, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte špetku soli, přiveďte k varu a vařte 1 hodinu. Mezitím zalijte sušené papričky v misce vroucí vodou, přiklopte a nechte namáčet 20 minut.
Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata propíchněte ostrým nožem, jalapeño zbavte stopky a spolu s česnekem je v pekáčku promíchejte s olivovým olejem. Dejte péct na 15 minut. Posypte sezamem a pečte další 2–3 minuty, aby zezlátl.
Namočené papričky sceďte a vložte do food processoru spolu s pečenými rajčaty, papričkou jalapeño a česnekem zbaveným slupek. Přidejte oregano, skořici, čokoládu, rajčatovou pastu, cukr, ocet a 200 ml vývaru. Rozmixujte na hladkou omáčku.
Omáčku nalijte do kastrolu a opékejte pár minut, aby se rozvoněla. Vmíchejte scezené předvařené fazole a zbývající vývar, pak přiklopte a zvolna vařte 30 minut. Odklopte a vařte dalších 45 minut, aby fazole změkly, a omáčka zhoustla. Osolte, opepřete a podávejte s uvedenými přílohami.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.