Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Omáčka (mole) s černými fazolemi
Omáčka (mole) s černými fazolemi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Omáčka (mole) s černými fazolemi

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4478 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 635 g
Tuky 71 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro mexickou kuchyni máme slabost. Řada tamních pokrmů má jedno společné – vždy jsou dokonale dochucené. Trumf, který stojí za skvělou chutí omáčky mole i chili con carne? Kvalitní tmavá čokoláda!

Suroviny

fazole černé 200 g
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
chipotle 3 ks
sušené papričky chipotle nebo ancho (nabízejí je internetové obchody s chilli papričkami či mexickými specialitami)
oválné
čerstvá paprička
česnek 3 stroužky
neloupané
olivový olej 1 PL
sezamová semínka 2 PL
oregano 2 ČL
sušené
skořice ¼ ČL
mletá
tmavá čokoláda 25 g
nasekaná
rajčatová pasta 2 PL
hnědý cukr 1 PL
vinný ocet červený 2 PL
vývar zeleninový 1 l
K podávání
nakrájené na kostičky a promíchané s limetovou šťávou
limetová šťáva
na dochucení avokáda
nahrubo nastrouhaný
rýže dušená

Postup

1

Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.

2

Fazole sceďte, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte špetku soli, přiveďte k varu a vařte 1 hodinu. Mezitím zalijte sušené papričky v misce vroucí vodou, přiklopte a nechte namáčet 20 minut.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Rajčata propíchněte ostrým nožem, jalapeño zbavte stopky a spolu s česnekem je v pekáčku promíchejte s olivovým olejem. Dejte péct na 15 minut. Posypte sezamem a pečte další 2–3 minuty, aby zezlátl.

4

Namočené papričky sceďte a vložte do food processoru spolu s pečenými rajčaty, papričkou jalapeño a česnekem zbaveným slupek. Přidejte oregano, skořici, čokoládu, rajčatovou pastu, cukr, ocet a 200 ml vývaru. Rozmixujte na hladkou omáčku.

5

Omáčku nalijte do kastrolu a opékejte pár minut, aby se rozvoněla. Vmíchejte scezené předvařené fazole a zbývající vývar, pak přiklopte a zvolna vařte 30 minut. Odklopte a vařte dalších 45 minut, aby fazole změkly, a omáčka zhoustla. Osolte, opepřete a podávejte s uvedenými přílohami.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč