Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami

Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 457 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 9 g
Tuky 41 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestová sezona trvá u nás od dubna maximálně do června, aby si rostliny stihly odpočinout a nabrat síly na další rok.

Suroviny

1 hrnek
černooké fazole (black-eyed) / bílé, suché, namočené přes noc (lze i 2 hrnky fazolí z konzervy, slitých)
himalájská růžová sůl
8 ks
výhonky zeleného chřestu tenké, čerstvé, bez 2 cm spodní části stonků (popř. také ve spodní třetině oloupaných)
cukr špetka
citron 1 plátek
římský kmín
mletý, podle chuti
limetová šťáva
podle chuti
1 PL
sezamová pasta tahini
olivový olej 3 PL
panenský + na ozdobu
ředkvičky hrst
na čtvrtky
petrželka hrst
pořádná
krekry z čočkové mouky podle chuti (my jsme použili indické placky papadum)

1 Máčíte-li fazole přes noc, vodu slijte. Fazole dejte do rendlíku, zalijte čistou vodou, osolte a vařte do změknutí – trvá to maximálně 40 minut. Mezitím vložte chřest do vroucí osolené vody se špetkou cukru a plátkem citronu. Vařte doměkka podle tloušťky chřestu 4–8 minut. Vyjměte a zchlaďte studenou vodou.

Uvařené (nebo slité konzervované) fazole dejte do mixéru společně se solí, římským kmínem, šťávou z limety, pastou tahini a olivovým olejem. Pro hladší konzistenci můžete přidat trošku vody, ve které se fazole vařily nebo z konzervy.

3 Fazolový hummus přesuňte do misky či na talíř. Přidejte stonky chřestu, nakrájené ředkvičky a nasekanou hladkolistou petrželku. Zakápněte olivovým olejem a můžete přidat i oblíbené krekry.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit