Salát z černookých fazolí s fenyklem

Salát z černookých fazolí s fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z černookých fazolí s fenyklem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2042 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 70 g
Tuky 114 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát inspirovaný chutěmi Itálie je vynikající jako součást širšího menu i jako rychlá večeře.

Suroviny

fazole černooké 400 g
konzerva – scezená, propláchnutá a okapaná
dresink
viz Něco navíc
fenykl 1 ks
bulva nakrájená natenko
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
ciabatta 1 ks
na kostičky či natrhaná na kousky
olivový olej 2 PL
salát 4 hrsti
směs salátových listů s červenou čekankou
jablko 1 ks
zelené, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
sušená šunka 4 plátky
sýr pecorino 1 hrst
hobliny, lze nahradit parmazánem
pažitka 1 svazek
nasekaný

Postup

1

Nachystané černooké fazole propláchněte v cedníku vroucí vodou a zatepla promíchejte se zálivkou. Vmíchejte fenykl a petrželku, odložte stranou. 

2

Ciabattu na krutony opečte v pánvi na oleji či pokapanou olejem v troubě dozlatova. Podle potřeby nechte osušit na papírových utěrkách. 

3

Na servírovací talíř či mísu naaranžujte salátové listy a jablko, přidejte směs s černookými fazolemi a jemně promíchejte. Přidejte sušenou šunku, posypte hoblinami sýra, krutony a pažitkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na dresink v míse prošlehejte: 2 lžíce jablečného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci zakysané smetany nebo hustého jogurtu, osolte a opepřete. Salát je vynikající také s bílými či strakatými fazolemi či s cizrnou, popřípadě úplně netradičně s naklíčeným mungem. Luštěniny na něj si můžete uvařit sami.

SEZNAMTE SE
Černooké fazole se botanicky jmenují vigna čínská (Vigna unguiculata, ale říká se jim též černooký či kravský hrách). Navzdory názvu pocházejí nejspíš ze západní či východní Afriky, zdomácněly ale především v západní Africe a na americkém Jihu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit