Salát inspirovaný chutěmi Itálie je vynikající jako součást širšího menu i jako rychlá večeře.
Suroviny
Postup
Nachystané černooké fazole propláchněte v cedníku vroucí vodou a zatepla promíchejte se zálivkou. Vmíchejte fenykl a petrželku, odložte stranou.
Ciabattu na krutony opečte v pánvi na oleji či pokapanou olejem v troubě dozlatova. Podle potřeby nechte osušit na papírových utěrkách.
Na servírovací talíř či mísu naaranžujte salátové listy a jablko, přidejte směs s černookými fazolemi a jemně promíchejte. Přidejte sušenou šunku, posypte hoblinami sýra, krutony a pažitkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na dresink v míse prošlehejte: 2 lžíce jablečného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci zakysané smetany nebo hustého jogurtu, osolte a opepřete. Salát je vynikající také s bílými či strakatými fazolemi či s cizrnou, popřípadě úplně netradičně s naklíčeným mungem. Luštěniny na něj si můžete uvařit sami.
SEZNAMTE SE
Černooké fazole se botanicky jmenují vigna čínská (Vigna unguiculata, ale říká se jim též černooký či kravský hrách). Navzdory názvu pocházejí nejspíš ze západní či východní Afriky, zdomácněly ale především v západní Africe a na americkém Jihu.