Salát z černookých fazolí s fenyklem

Salát z černookých fazolí s fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z černookých fazolí s fenyklem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2042 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 70 g
Tuky 114 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát inspirovaný chutěmi Itálie je vynikající jako součást širšího menu i jako rychlá večeře.

Související recepty

Suroviny

fazole černooké 400 g
konzerva – scezená, propláchnutá a okapaná
dresink
viz Něco navíc
fenykl 1 ks
bulva nakrájená natenko
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
ciabatta 1 ks
na kostičky či natrhaná na kousky
olivový olej 2 PL
salát 4 hrsti
směs salátových listů s červenou čekankou
jablka 1 ks
zelené, zbavené jádřince a nakrájené na plátky
sušená šunka 4 plátky
sýr pecorino 1 hrst
hobliny, lze nahradit parmazánem
pažitka 1 svazek
nasekaný

Postup

1

Nachystané černooké fazole propláchněte v cedníku vroucí vodou a zatepla promíchejte se zálivkou. Vmíchejte fenykl a petrželku, odložte stranou. 

2

Ciabattu na krutony opečte v pánvi na oleji či pokapanou olejem v troubě dozlatova. Podle potřeby nechte osušit na papírových utěrkách. 

3

Na servírovací talíř či mísu naaranžujte salátové listy a jablko, přidejte směs s černookými fazolemi a jemně promíchejte. Přidejte sušenou šunku, posypte hoblinami sýra, krutony a pažitkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na dresink v míse prošlehejte: 2 lžíce jablečného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíci zakysané smetany nebo hustého jogurtu, osolte a opepřete. Salát je vynikající také s bílými či strakatými fazolemi či s cizrnou, popřípadě úplně netradičně s naklíčeným mungem. Luštěniny na něj si můžete uvařit sami.

SEZNAMTE SE
Černooké fazole se botanicky jmenují vigna čínská (Vigna unguiculata, ale říká se jim též černooký či kravský hrách). Navzdory názvu pocházejí nejspíš ze západní či východní Afriky, zdomácněly ale především v západní Africe a na americkém Jihu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit