Pokrmy na bázi gulášů jsou pro pomalý hrnec jako stvořené a maso z nich se rozplývá. Doplnili jsme dokonale měkké hovězí na pivu knedlíčky s čedarem, které strukturou připomínají čerstvé houstičky – jsou tudíž dobré i zastudena.
Suroviny
Postup
Hovězí maso osolte, opepřete a obalte ve 2 lžících mouky. Na pánvi (nebo přímo v hrnci, pokud to model přístroje umožňuje), rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli dosklovita. Vyjměte ji, přilijte olej, v několika dávkách opečte maso dohněda a dejte stranou. Vlijte do pánve pivo a vařte pár minut na vyšší teplotu, aby se odvařila část alkoholu a rozpustily se přípečky. Pak odstavte.
Do pomalého hrnce vsypte opečenou cibuli i maso, houby, česnek, tymián a bobkové listy. Zaprašte zbývající moukou a promíchejte. Smíchejte dohromady pivo z pánve s vývarem, cukrem, hořčicí a protlakem a nalijte na maso (nebo jednoduše přidejte suroviny do hrnce k pivu). Zavřete a nastavte hrnec na 6 hodin na nízký stupeň (low). Po uvaření odklopte a dochuťte worcesterskou omáčkou, zamíchejte.
Před dokončením masa připravte knedlíčky. Troubu rozehřejte na 160°C. Mouku vsypte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem. K mouce nastrouhejte ztuhlé máslo. Přidejte sýr, pažitku a trošku soli, opatrně vlijte přibližně 3 lžíce vody, abyste vytvořili měkké a tvárné těsto. Rozdělte na 8 stejných částí a vyválejte z nich kulaté knedlíčky. Dejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě cca 20 minut dozlatova. Podávejte k hovězímu masu na pivu, můžete ozdobit jarní cibulkou či pažitkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Co se dá vařit v pomalém hrnci? (24 receptů)