0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky

Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Dušené batáty s fazolemi a čedarovými knedlíčky

3.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5374 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 751 g
Tuky 83 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Směs batátů, černých fazolí a rajčat je výživná a lahodná sama o sobě. Když ji ovšem ukryjete pod čedarové knedlíčky, které jsou uvnitř vláčné a na povrchu krásně dozlatova vypečené, vznikne opravdu zábavné jídlo, kterého se nebude moci nabažit celá rodina. 

Suroviny

rostlinný olej
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
batáty 250 g
oloupané a nakrájené na kostičky, nebo směs batátů a máslové dýně, oloupaných a nakrájených na kostičky
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
fazole červené 800 g
2 konzervy červených fazolí v chilli omáčce nebo 2 konzervy černých fazolí
voda 250 ml
+ 4 lžíce ledové vody do těsta
chilli pasta 3 PL
chilli pasta chipotle
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 2 g
jedlá soda 2 g
máslo 60 g
nakrájené na kostičky
čedar 70 g
vyzrálý, nastrouhaný
jalapeño 1 ks
zelená chilli paprička nakrájená na tenké plátky

Postup

1

Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte na středním ohni trochu rostlinného oleje. Přidejte cibuli a špetku soli a restujte 7 minut do změknutí. Vhoďte batáty (nebo směs dýně a batátů) a několik minut je restujte, než přidáte rajčata, fazole a 250 ml vody. Vmíchejte pastu chipotle a podle chuti osolte a opepřete (případně okořeňte). Přiklopte pokličkou a na mírném až středním ohni zvolna vařte 25 minut nebo dokud se množství tekutiny nezredukuje a batáty nezměknou.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a ½ lžičky soli. Přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte nastrouhaný čedar a poté rychle zapracujte 4 lžíce studené vody. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vytvarujte kuličku. Kuličky rozložte na směs v hrnci, vložte do trouby a odkryté pečte 15–20 minut, nebo dokud se knedlíčky nenafouknou a nezískají zlatavou barvu. Pokrm podávejte s jalapeňo papričkou podle chuti. 

Fotografie a recept převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit