0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Co se dá vařit v pomalém hrnci?
sdílet:

Už jste o něm slyšeli? Pro některé je to hotový zázrak, pro jiné jen další přebytečný spotřebič. Na čem se však shodnou všichni: pomalý hrnec je skvělý pomocník. Na jakém principu se v něm vaří a k čemu vám bude užitečný jsme shrnuli v tomto článku.

Pomalý a ještě pomalejší

U nás v redakci na pomalý hrnec nedáme dopustit. Je to vlastně vaření všech ingrediencí v jednom hrnci.

  • Pomalý hrnec připravuje pokrmy při teplotě 95 °C. Na výběr máte většinou ze tří možností ohřívání, nízkého, vyššího a pouhé přihřívání již hotového pokrmu.Obecně se dá říct, že jídlo v něm připravíte nejdříve za 3 hodiny a půl.
  • Principem tohoto hrnce je pozvolné vaření, při kterém se neodpařují tekutiny, všechny vitaminy a minerály zůstávají uvnitř, nic se nepřipálí, a to nejlepší – vše se děje bez vaší účasti. Stačí všechny ingredience očistit a vložit do vyjímatelné keramické nádoby. Přiklopíte pokličkou, skleněnou nebo keramickou, a můžete se věnovat něčemu jinému.

Pomalé hrnce jsou k dostání od řady výrobců. Všechny fungují stejně. Ve vnějším hrnci s ovládacími panely a držadly naleznete vyjímatelný keramický pekáč, ke kterému patří zmíněná poklice.

  • Rozdíly jsou v použitých materiálech, objemu hrnců i jejich další vybavení.
  • Nejběžnější je pomalý hrnec o objemu 3,5 l. Do takové nádoby se vám vejde menší kuře, pro přípravu kachny určitě koukejte po větším objemu, k dispozici máte několik možností až do objemu 6,5 l.
  • Rozdíly jsou také v časovači, některé hrnce nelze zapnout na určitý čas vaření, je nutné je tedy vypnout ručně či si zakoupit časovací zásuvku.

WMF Lono Sous-Vide ProChcete servírovat pokrmy jako špičkový šéfkuchař? Pak by se vám mohl hodit elektrický hrnec WMF Lono Sous-Vide Pro vyrobený z vysoce kvalitní nerezové oceli Cromargan®. Regulace teploty umožňuje nastavit zcela přesnou teplotu od 35°C do 90°C a díky časovači můžete šetrně vařit až 72 hodin. Je vhodný na velmi šetrnou přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Díky teplotnímu rozpětí se skvěle uplatní nejen při sous-vide metodě, ale i během pomalého vaření.

Výhody pomalého hrnce

  • šetří váš čas
  • vaří se v něm bez tuků
  • během přípravy uchová vitaminy a minerály
  • všechny chutě zůstanou pod pokličkou
  • pokrm se nepřipálí, maso se nevysuší
  • vaří se v jednom hrnci
  • po dovaření jídlo přihřívá
  • dá se v něm připravit celá řada pokrmů
     

Co se tedy v pomalém hrnci vaří

Vývar

Do hrnce dáte veškeré ingredience, vodu, a za 4, 6, ale klidně i 10 hodin můžete servírovat pomalu tažený vývar. Není třeba žádných kontrol, sbírání pěny. Nejlépe uděláte, pokud vývar necháte úplně být a pokličku nadzvednete až uběhne vámi stanovený čas.

Nepřijdete tak ani o kousek chuti, a nebojte, celá kuchyň se vám brzy rozvoní. Vývar je pak dobré scedit přes plátýnko. Zeleninové, drůbeží, hovězí i králičí získají další rozměr chuti. Co se hned nesní, můžete nechat zamrazit a použít při dalším vaření jako základ.

Maso

Masu pomalé pečení jen svědčí. Připravit si můžete všechny druhy masa. Pokud se vám vejde do hrnce, určitě vyzkoušejte pečené vepřové koleno, hovězí líčka, která se vám budou rozpadat, nebo pečenou kachnu.

  • Maso v pomalém hrnci příliš nepodléváme, u kachny stačí 2 dcl vody a během pečení se o ní už nemusíte starat. Máte-li strach o kůrčičku, v půlce pečení zvyšte na vyšší stupeň a kýžené křupavosti se dočkáte.
  • Maso pojme chuť všech ingrediencí, pustí hodně šťávy, a přesto zůstane šťavnaté. Určitě neuděláte chybu, když do hrnce dáte jako první cibuli, kořenovou zeleninu a až poté maso.
  • Ingredience zůstávají stejné jako jsou v receptech, mění se pouze postup přípravy. Máte-li dostatek času, alespoň 6 hodin, maso je dobré péct vcelku nerozkrájené. Pokud máte do oběda už jen 4 hodiny, lepšího propečení docílíte nakrájením na tlustší plátky.

Omáčky

Je-li základem omáčky kořenová zelenina, vytvořte z ní lůžko, do kterého vložíte celý kus masa. Perfektně nasákne její chuť. Čím méně spěcháte, tím je výsledek lahodnější.

  • Svíčková, kterou jste připravovali 9 hodin bude nezapomenutelná. Po uvaření stačí zeleninu rozmixovat, pokud jste jí požili dostatečné množství, není ani nutné zahušťovat jíškou.
  • Vzniklou omáčku povařte, přidejte smetanu a můžete podávat. Stejně připravíte houbové, smetanové či pikantní omáčky.

Pomalý hrnec je velice všestranný. Přidané koření doporučujeme zabalit do gázy, nebudete jej lovit po celém hrnci a vyhnete se také scezení. Guláše, ragú, masové kuličky v omáčce, to vše se dá za pomalého pečení připravit.

Polévky

Nemusíte vařit pouze z masa, vytvořit můžete také zeleninové polévky.

Dezerty

Pomalou přípravu si zaslouží ovesná či rýžová kaše, pečená jablka, rýžový nákyp, ale také povidla, žemlovka nebo obrácený koláč.

Paštika

Paštika vám dlouhé pečení vrátí několikanásobně.

Přepuštěné máslo

Dříve běžnou surovinou, tedy přepuštěné máslo, které je zdravější alternativou smažení a vaření. S pomalým hrncem se vyhnete dlouhému stání u plotny a hlídání co se děje v kastrůlku.

  • Při této přípravě však nedávejte pokličku, nežádoucí pěně se však nevyhneme, je tedy nutné ji pravidelně sbírat. Hotový výsledek scedíme, přelijeme do menších skleniček, necháme vychladnout a zásoby pro nás, a klidně celou rodinu, jsou hotovy.

A jaký je váš nejoblíbenější recept s přípravou v pomalém hrnci? Podělte se s námi v komentářích. 

Související články

Vývar k snídani
  • Zajímavosti

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen jako skvělé palivo plné živin, ale zbaví vás také chuti na sladké po celý den. A to není rozhodně všechno.   ...
Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit