Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Už jste o něm slyšeli? Pro některé je to hotový zázrak, pro jiné jen další přebytečný krám v kuchyni. Na čem se však shodnou všichni, kdo ho vyzkoušeli je, že pomalý hrnec je skvělý pomocník. Na jakém principu funguje a k čemu vám bude užitečný?

Pomalý a ještě pomalejší

U nás v redakci na pomalý hrnec nedáme dopustit. Je to vlastně vaření všech ingrediencí v jednom hrnci.

  • Pomalý hrnec připravuje pokrmy při teplotě 95 °C. Na výběr máte většinou ze tří možností ohřívání, nízkého, vyššího a pouhé přihřívání již hotového pokrmu.Obecně se dá říct, že jídlo v něm připravíte nejdříve za 3 hodiny a půl.
  • Principem tohoto hrnce je pozvolné vaření, při kterém se neodpařují tekutiny, všechny vitaminy a minerály zůstávají uvnitř, nic se nepřipálí, a to nejlepší – vše se děje bez vaší účasti. Stačí všechny ingredience očistit a vložit do vyjímatelné keramické nádoby. Přiklopíte pokličkou, skleněnou nebo keramickou, a můžete se věnovat něčemu jinému.

Pomalé hrnce jsou k dostání od řady výrobců. Všechny fungují stejně. Ve vnějším hrnci s ovládacími panely a držadly naleznete vyjímatelný keramický pekáč, ke kterému patří zmíněná poklice.

  • Rozdíly jsou v použitých materiálech, objemu hrnců i jejich další vybavení.
  • Nejběžnější je pomalý hrnec o objemu 3,5 l. Do takové nádoby se vám vejde menší kuře, pro přípravu kachny určitě koukejte po větším objemu, k dispozici máte několik možností až do objemu 6,5 l.
  • Rozdíly jsou také v časovači, některé hrnce nelze zapnout na určitý čas vaření, je nutné je tedy vypnout ručně či si zakoupit časovací zásuvku.

Výhody pomalého hrnce

  • šetří váš čas
  • vaří se v něm bez tuků
  • během přípravy uchová vitaminy a minerály
  • všechny chutě zůstanou pod pokličkou
  • pokrm se nepřipálí, maso se nevysuší
  • vaří se v jednom hrnci
  • po dovaření jídlo přihřívá
  • dá se v něm připravit celá řada pokrmů

Co v pomalém hrnci vařit?

Vývar

Do hrnce vložíte veškeré suroviny, vodu, a za 4, 6, ale klidně i 10 hodin můžete servírovat pomalu tažený vývar. Není třeba žádných kontrol, sbírání pěny. Nejlépe uděláte, pokud vývar necháte úplně být a pokličku nadzvednete, až uplyne vámi stanovený čas. Nepřijdete tak ani o kousek chuti, a nebojte, celá kuchyň se brzy rozvoní. Vývar je pak dobré scedit přes plátýnko.

  • Zeleninové, drůbeží, hovězí i králičí vývary získají další rozměr chuti. Co se hned nesní, můžete nechat zamrazit a použít při dalším vaření jako základ do omáček, polévek a dalších pokrmů.

Maso

Masu pomalé pečení jen svědčí. Připravit si můžete všechny druhy masa. Pokud se vám vejde do hrnce, určitě vyzkoušejte pečené vepřové koleno, hovězí líčka, která se vám budou rozpadat, nebo pečenou kachnu.

  • Maso v pomalém hrnci příliš nepodléváme, u kachny stačí 2 dcl vody a během pečení se o ní už nemusíte starat. Máte-li strach o kůrčičku, v půlce pečení zvyšte na vyšší stupeň a kýžené křupavosti se dočkáte.
  • Maso pojme chuť všech ingrediencí, pustí hodně šťávy, přesto zůstane šťavnaté. Určitě neuděláte chybu, když do hrnce dáte jako první cibuli, kořenovou zeleninu a až poté maso.
  • Ingredience zůstávají stejné jako jsou v receptech, mění se pouze postup přípravy. Máte-li dostatek času, alespoň 6 hodin, maso je dobré péct vcelku nerozkrájené. Pokud máte do oběda už jen 4 hodiny, lepšího propečení docílíte nakrájením na tlustší plátky.

Omáčky

Je-li základem omáčky kořenová zelenina, vytvořte z ní lůžko, do kterého vložíte celý kus masa. Perfektně se jejich chutě prolnou. Čím méně spěcháte, tím je výsledek lahodnější.

  • Svíčková, kterou jste připravovali 9 hodin bude nezapomenutelná. Po uvaření stačí zeleninu rozmixovat, pokud jste jí požili dostatečné množství, není nutné zahušťovat jíškou.
  • Vzniklou omáčku povařte, přidejte smetanu a můžete podávat. Stejně připravíte houbové, smetanové či pikantní omáčky.
  • Přidané koření doporučujeme zabalit do gázy, nebudete jej lovit po celém hrnci a vyhnete se také scezení.
  • Guláše, ragú, masové kuličky v omáčce, to vše se dá za pomalého pečení připravit.

Polévky

Nemusíte vařit pouze z masa, vytvořit můžete také zeleninové polévky.

Dezerty

Pomalou přípravu si zaslouží ovesná či rýžová kaše, pečená jablka, rýžový nákyp, ale také povidla, žemlovka nebo obrácený koláč.

Paštika

Paštika vám dlouhé pečení vrátí několikanásobně.

Přepuštěné máslo

S pomalým hrncem se vyhnete dlouhému stání u plotny a hlídání, co se děje v kastrůlku.

  • Při této přípravě však nedávejte pokličku, nežádoucí pěně se však nevyhneme, je tedy nutné ji pravidelně sbírat. Hotový výsledek scedíme, přelijeme do menších skleniček, necháme vychladnout a zásoby pro nás, a klidně celou rodinu, jsou hotovy.

A jaký je váš nejoblíbenější recept s přípravou v pomalém hrnci? Podělte se s námi v komentářích. 

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč