0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5446 kcal
Bílkoviny 288 g
Sacharidy 358 g
Tuky 303 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchaři luxusních restaurací se odvracejí od ,nudných‘ mas a pracují se zajímavými kousky plnými chuti, jako je třeba kližka. Její maso dobře přejímá chutě a při správné přípravě se rozplývá v ústech

Suroviny

sádlo 2 PL
na nudličky
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
šikmo na plátky
řapíkatý celer 1
řapík, na plátky
kližka 1 kg
na větší kostky
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pivo 400 ml
Guinness
vývar hovězí 350 ml
hořčice dijonská 2 ČL
třtinový cukr 2 ČL
bobkový list 2 ks
pepř celý 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
Na knedlíčky
toustový chléb 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
plus na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hořčice hrubozrnná 1 PL
máslo 140 g
nasekané
petrželka 2 PL
nasekaná
vejce 1 ks
lehce prošlehané

1 V hrnci na 1 lžíci sádla opékejte slaninu asi 4 minuty dozlatova, přidejte cibuli a míchejte ještě další 2–3 minuty. Pak přidejte mrkev a celer a opékejte ještě 1 minutu. Zeleninu se slaninou vyjměte a dejte stranou.

2 Maso osolte a opepřete a obalte v hladké mouce. V uvolněném hrnci rozehřejte zbylé sádlo a opečte na něm po částech maso dohněda. K masu vraťte do hrnce zeleninu se slaninou, zalijte pivem a vývarem a přidejte zbývající přísady. Přiveďte k varu, ztlumte a přiklopené za občasného míchání duste asi 2,5 hodiny, až je maso měkké.

3 Mezitím si připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, hořčici a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete a přidejte petrželku a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.

4 Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte maso s omáčkou a navrch naklaďte knedlíčky. Pečte asi 20 minut, až jsou knedlíčky hotové. Podávejte s pivem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč