Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

Hovězí na pivě s bylinkovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 10 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5446 kcal
Bílkoviny 288 g
Cukr 358 g
Tuky 303 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Šéfkuchaři luxusních restaurací se odvracejí od ,nudných‘ mas a pracují se zajímavými kousky plnými chuti, jako je třeba kližka. Její maso dobře přejímá chutě a při správné přípravě se rozplývá v ústech

Suroviny

sádlo 2 PL
anglická slanina 100 g
na nudličky
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
šikmo na plátky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
kližka 1 kg
na větší kostky
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
400 ml
pivo Guinness
vývar hovězí 350 ml
hořčice dijonská 2 ČL
třtinový cukr 2 ČL
bobkový list 2 ks
pepř 8 kuličky
nové koření 8 kuličky
Na knedlíčky
toustový chléb 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
plus na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hořčice hrubozrnná 1 PL
máslo 140 g
nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
vejce 1 ks
lehce prošlehané
1 V hrnci na 1 lžíci sádla opékejte slaninu asi 4 minuty dozlatova, přidejte cibuli a míchejte ještě další 2–3 minuty. Pak přidejte mrkev a celer a opékejte ještě 1 minutu. Zeleninu se slaninou vyjměte a dejte stranou.


2

Maso osolte a opepřete a obalte v hladké mouce. V uvolněném hrnci rozehřejte zbylé sádlo a opečte na něm po částech maso dohněda. K masu vraťte do hrnce zeleninu se slaninou, zalijte pivem a vývarem a přidejte zbývající přísady. Přiveďte k varu, ztlumte a přiklopené za občasného míchání duste asi 2,5 hodiny, až je maso měkké.

3 Mezitím si připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, hořčici a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete a přidejte petrželku a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte maso s omáčkou a navrch naklaďte knedlíčky. Pečte asi 20 minut, až jsou knedlíčky hotové. Podávejte s pivem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.

Komentáře

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit