0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3727 kcal
Bílkoviny 294 g
Sacharidy 153 g
Tuky 179 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recepty testujeme i tím nejzavrženíhod- nějším způsobem – na dětech. Malí synové naší grafičky Magdy tuhle omáčku prohlásili za nejlepší na světě.

Suroviny

hrudí 1,2 kg
olivový olej 2 PL
sůl a pepř
vývar kuřecí 250 ml
víno bílé 250 ml
rajčatový protlak 2 PL
mrkev 2 ks
oloupané a překrojené napůl
cibule 1 ks
oloupaná a rozkrojená na čtvrtky
česnek 3 stroužky
oloupaná a zmáčknutá
tymián 3 snítka
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kuličky
mouka pšeničná hladká 2 ČL
brandy 2 PL
křen 1 ČL
nakládaný
hořčice hrubozrnná 1 ČL
zakysaná smetana 150 g
petrželka 2 PL
na ozdobení
bramborová kaše a brokolice brokolice vařená na páře k podávání

1 Troubu předehřejte na 120 °C. Maso osušte papírovými utěrkami a potřete olivovým olejem. Osolte a opepřete. Rozpalte na sporáku litinový kastrol vhodný do trouby a maso v něm opečte dočervena po každé straně 3–5 minut. Vyjměte a dejte stranou.

2 Do kastrolu vlijte vývar, víno a protlak a přiveďte k varu. Vraťte maso a obraťte ho v tekutině, aby se jí pokrylo ze všech stran. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, tymián, bobkový list a nové koření. Přiklopte a pečte zhruba 4 hodiny, až bude maso pěkně měkké.

3 Občas zkontrolujte a obraťte maso nebo podle potřeby podlijte.

4 Upečené maso přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a uchovejte horké. Šťávu z kastrolu přeceďte do rendlíku. Seberte tuk z povrchu. V misce v malém množství vody rozšlehejte mouku a vmíchejte do omáčky. Provařte 10–15 minut. Zašlehejte do šťávy brandy, křen a hořčici a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

5 Pečeni nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborovou kaší a brokolicí vařenou v páře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč