Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

3.2/5 Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3727 kcal
Bílkoviny 294 g
Sacharidy 153 g
Tuky 179 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recepty testujeme i tím nejzavrženíhod- nějším způsobem – na dětech. Malí synové naší grafičky Magdy tuhle omáčku prohlásili za nejlepší na světě.

Suroviny

hrudí 1,2 kg
olivový olej 2 PL
sůl a pepř
vývar kuřecí 250 ml
mrkev 2 ks
oloupané a překrojené napůl
oloupaná a rozkrojená na čtvrtky
česnek 3 stroužky
oloupaná a zmáčknutá
tymián 3 snítka
nové koření 3 kuličky
křen 1 ČL
nakládaný
hořčice hrubozrnná 1 ČL
petrželka 2 PL
na ozdobení
bramborová kaše a brokolice brokolice vařená na páře k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 120 °C. Maso osušte papírovými utěrkami a potřete olivovým olejem. Osolte a opepřete. Rozpalte na sporáku litinový kastrol vhodný do trouby a maso v něm opečte dočervena po každé straně 3-5 minut. Vyjměte a dejte stranou.

2

Do kastrolu vlijte vývar, víno a protlak a přiveďte k varu. Vraťte maso a obraťte ho v tekutině, aby se jí pokrylo ze všech stran. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, tymián, bobkový list a nové koření. Přiklopte a pečte zhruba 4 hodiny, až bude maso pěkně měkké.

3

Občas zkontrolujte a obraťte maso nebo podle potřeby podlijte.

4

Upečené maso přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a uchovejte horké. Šťávu z kastrolu přeceďte do rendlíku. Seberte tuk z povrchu. V misce v malém množství vody rozšlehejte mouku a vmíchejte do omáčky. Provařte 10-15 minut. Zašlehejte do šťávy brandy, křen a hořčici a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

5

Pečeni nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborovou kaší a brokolicí vařenou v páře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...