0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3727 kcal
Bílkoviny 294 g
Sacharidy 153 g
Tuky 179 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recepty testujeme i tím nejzavrženíhod- nějším způsobem – na dětech. Malí synové naší grafičky Magdy tuhle omáčku prohlásili za nejlepší na světě.

Suroviny

hrudí 1.2 kg
olivový olej 2 PL
sůl a pepř
vývar kuřecí 250 ml
víno bílé 250 ml
rajčatový protlak 2 PL
mrkev 2 ks
oloupané a překrojené napůl
cibule 1 ks
oloupaná a rozkrojená na čtvrtky
česnek 3 stroužky
oloupaná a zmáčknutá
tymián 3 snítka
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kuličky
mouka pšeničná hladká 2 ČL
brandy 2 PL
křen 1 ČL
nakládaný
hořčice hrubozrnná 1 ČL
zakysaná smetana 150 g
petrželka 2 PL
na ozdobení
bramborová kaše a brokolice brokolice vařená na páře k podávání

1 Troubu předehřejte na 120 °C. Maso osušte papírovými utěrkami a potřete olivovým olejem. Osolte a opepřete. Rozpalte na sporáku litinový kastrol vhodný do trouby a maso v něm opečte dočervena po každé straně 3–5 minut. Vyjměte a dejte stranou.

2 Do kastrolu vlijte vývar, víno a protlak a přiveďte k varu. Vraťte maso a obraťte ho v tekutině, aby se jí pokrylo ze všech stran. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, tymián, bobkový list a nové koření. Přiklopte a pečte zhruba 4 hodiny, až bude maso pěkně měkké.

3 Občas zkontrolujte a obraťte maso nebo podle potřeby podlijte.

4 Upečené maso přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a uchovejte horké. Šťávu z kastrolu přeceďte do rendlíku. Seberte tuk z povrchu. V misce v malém množství vody rozšlehejte mouku a vmíchejte do omáčky. Provařte 10–15 minut. Zašlehejte do šťávy brandy, křen a hořčici a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

5 Pečeni nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborovou kaší a brokolicí vařenou v páře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit