
Hovězí ragú s pivem Guinness a čedarovou kaší
Guláš a pivo je klasická a skvělá kombinace. A tak nás napadlo spojit to, co perfektně funguje na stole, rovnou v pekáčku.
Ingredience
- 800 g hovězího předního masa nebo kližky na guláš, nakrájené na kostky
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 ml olivového oleje
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 400 g žampionů, malé ponechte v celku, velké nakrájejte na čtvrtky
- 300 ml hovězího vývaru
- 250 ml piva Guinness
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 500 g brambor (varný typ C)
- 2–3 lžíce másla
- 100 ml mléka
- 200 g čedaru, nastrouhaného
Příprava jídla
1 Maso promíchejte s moukou. V širokém litinovém hrnci rozpalte olej a maso na něm opečte ze všech stran. Maso vyjměte a na tuku v uvolněném hrnci opečte cibuli dosklovita, poté přidejte žampiony a míchejte, aby zezlátly, přilijte vývar, pivo, rajčatový protlak, ocet, worcester, pro- míchejte, vraťte do hrnce maso, přiklopte, přiveďte pod bod varu a duste asi hodinu nebo i víc, aby maso dokonale změklo.
2 Brambory oloupejte, uvařte doměkka, slijte, přidejte máslo, mléko a rozšťouchejte nebo ušlehejte na kaši. Nakonec vmíchejte 2/3 čedaru.
3 Ragú přesuňte do zapékací mísy nebo do pekáčku, na něj rozprostřete bramborovou kaši, posypte zbylým čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté při teplotě 200 °C na zhruba 20 minut.
Přidat komentář