
Kančí ragú s křupavou pokličkou
S překvapením pod pokličkou z těsta
Ingredience
- 2 lžíce hladké mouky
- 700 g kančí plece nebo kýty, na kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce oleje
- 1–2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 100 g uzeného vepřového boku, na nudličky
- 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
- 1 mrkev, nakrájená nadrobno
- 500 ml tmavého piva
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 kostka hovězího vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 5 kuliček jalovce, drcených nahrubo
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla, nakrájeného na kostky
- 1/2 lžičky práškové hořčice (nemusí být)
- 1 vejce, prošlehané
NA POKLIČKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 150 °C. Maso osolte, opepřete, obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. V kastrolu vhodném do trouby na sporáku rozehřejte olej a opékejte na něm po částech maso, aby se zatáhlo. Vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přidejte máslo a opékejte na něm cibuli, uzený bok, celer a mrkev asi 5 minut. Zalijte pivem a dobře rozmíchejte.
2 Vraťte do kastrolu maso, přidejte worcester, rozdrobenou kostku bujonu, tymián a jalovec. Přiveďte k varu, přiklopte a vložte do trouby. Duste 2,5 hodiny, podle potřeby podlijte vodou, ale šťávy by nemělo být příliš. Pak odklopte a pečte dalších 30 minut, aby omáčka zhoustla. Dochuťte, vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 190 °C.
3 Mezitím dejte přísady na pokličku kromě vejce do robotu, přidejte 1 lžičku vody a několika pulzy rozmixujte na drobenku. Za stálého mixování přilijte 2 lžičky ledové vody a mixujte, až se začnou formovat větší hrudky těsta. Vyklopte a zpracujte na kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
4 Děrovanou sběračkou rozdělte maso do malých zapékacích misek či dejte do jedné o průměru 20 až 22 cm. Přidejte jen tolik omáčky, aby jí maso bylo obalené, zbytek nechte v kastrolu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto a přiklopte jím maso. Okraje přimáčkněte a ozdobte vidličkou. Potřete vejcem a pečte 30–40 minut dozlatova. Podávejte s ohřátým zbytkem omáčky v omáčníku, bramborovou kaší a zeleninou prohřátou na másle.
Přidat komentář