Pastýřský koláč nebo také shepherd´s pie je šťavnatá masová náplň ukrytá pod bramborovo-pastinákovou pokličkou. Rychlý recept pro mrazivé dny, který vás zahřeje hned několikrát. Nejdřív, když se pastýřský koláč peče, podruhé když si ho ještě horký vychutnáváte a nakonec i při vzpomínce na něj. Je to poklad anglické kuchyně, na který nedáme dopustit ani my.
Suroviny
Postup
Nasucho rozpalte nepřilnavý hrnec a za častého míchání v něm opečte maso, až začne hnědnout. Přidejte mrkev i cibuli a pokračujte ještě pět minut. Důkladně promíchejte.
Do masa vmíchejte worcester a rajčatové pyré, rozdrobte bujonové kostky a zalijte asi 400 ml vody. Přiveďte k varu a dobře promíchejte.
Hrnec zakryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 40 minut, až mrkev a cibule změknou a šťáva zhoustne. Občas promíchejte.
Bramborový škrob rozmíchejte ve dvou lžičkách studené vody a vmíchejte ho do směsi. Minutu povařte, aby směs zhoustla.
Zatímco se maso dusí, uvařte brambory a pastinák v osolené vodě doměkka; bude to trvat asi 20 minut.
Sceďte je a rozmačkejte šťouchadlem se solí, pepřem a dostatečným množstvím mléka, aby vzniklo jemné pyré.
Masovou směs vyklopte do zapékací formy, nahoru rozprostřete bramborovo-pastinákové pyré a povrch nakypřete vidličkou. Buď směs zapečte pod grilem dozlatova, nebo pečte 30 minut při 200 °C.