Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1765 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 280 g
Tuky 27 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod bramborovo-pastinákovou pokličkou najdete šťavnatou masovou náplň.

Suroviny

hovězí maso mleté 250 g
cibule 2 ks
pokrájená
mrkev 4 ks
nahrubo
worcesterská omáčka 2 PL
rajčatové pyré 2 PL
bujon hovězí 2 kostky
škrob 1 ČL
brambory 900 g
na kostky
pastinák 3 ks
na kusy
mléko 2 PL
sůl
pepř

1Nasucho rozpalte nepřilnavý kastrol a za častého míchání na něm opečte maso, až začne hnědnout. Přidejte karotku i cibuli a pokračujte ještě pět minut. Důkladně promíchejte.

2Do masa vmíchejte worcester a rajčatové pyré, rozdrobte bujonové kostky a zalijte asi 400 ml vody. Uveďte do varu a dobře promíchejte. Kastrol zakryjte a na mírném plameni vše duste asi čtyřicet minut, až mrkev a cibule změknou a šťáva zhoustne. Občas promíchejte. Maizenu rozmíchejte ve dvou lžičkách studené vody a vmíchejte ji do směsi. Minutu povařte, aby směs zhoustla.

3Zatímco se maso dusí, uvařte brambory a pastinák v osolené vodě doměkka; bude to trvat asi dvacet minut. Sceďte je a rozmačkejte se solí, pepřem a dostatečným množstvím mléka, aby vzniklo jemné pyré. Masovou směs vyklopte do zapékací formy, nahoru rozprostřete pyré a povrch nakypřete vidličkou. Buď směs zapečte pod grilem dozlatova, nebo pečte půl hodiny při 200 °C.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit