Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pastýřský koláč
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1764 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 280 g
Tuky 27 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pastýřský koláč nebo také shepherd´s pie je šťavnatá masová náplň ukrytá pod bramborovo-pastinákovou pokličkou. Rychlý recept pro mrazivé dny, který vás zahřeje hned několikrát. Nejdřív, když se pastýřský koláč peče, podruhé když si ho ještě horký vychutnáváte a nakonec i při vzpomínce na něj. Je to poklad anglické kuchyně, na který nedáme dopustit ani my.

Související recepty

Suroviny

nakrájená najemno
mrkev 4 ks
nahrubo nastrouhaná
worcesterská omáčka 2 PL
rajčatová passata - pyré 2 PL
škrob 1 ČL
bramborový – maizena
narájené na kostky
oloupané, nasekané na kusy
nebo podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Nasucho rozpalte nepřilnavý hrnec a za častého míchání v něm opečte maso, až začne hnědnout. Přidejte mrkev i cibuli a pokračujte ještě pět minut. Důkladně promíchejte.

2

Do masa vmíchejte worcester a rajčatové pyré, rozdrobte bujonové kostky a zalijte asi 400 ml vody. Přiveďte k varu a dobře promíchejte.

3

Hrnec zakryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 40 minut, až mrkev a cibule změknou a šťáva zhoustne. Občas promíchejte.

4

Bramborový škrob rozmíchejte ve dvou lžičkách studené vody a vmíchejte ho do směsi. Minutu povařte, aby směs zhoustla.

5

Zatímco se maso dusí, uvařte brambory a pastinák v osolené vodě doměkka; bude to trvat asi 20 minut.

6

Sceďte je a rozmačkejte šťouchadlem se solí, pepřem a dostatečným množstvím mléka, aby vzniklo jemné pyré.

7

Masovou směs vyklopte do zapékací formy, nahoru rozprostřete bramborovo-pastinákové pyré a povrch nakypřete vidličkou. Buď směs zapečte pod grilem dozlatova, nebo pečte 30 minut při 200 °C.

Související články

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...