Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí vývar s písmenky a zeleninou
Hovězí vývar s písmenky a zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar s písmenky a zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3078 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 213 g
Tuky 119 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Písmenka v polévce milují všechny děti, ale s tímhle poctivým hovězím vývarem s masem, mrkvičkou a hráškem rozhodně zabodujete i u dospělých. 

Suroviny

Na vývar
hrudí 1 kg
masité hovězí hrudí
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
petržel 1 ks
nakrájená nahrubo
celer ¼ ks
menší kousek, nakrájený na kostičky
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
K podávání
mrkev 2 ks
úhledně natenko nakrájená nebo nahrubo nastrouhaná
řapíkatý celer 2 řapíky
nakrájené na tenké plátky nebo nadrobno
mražený hrášek 50 g
těstoviny 150 g
polévková písmenka uvařená zvlášť v odlitém vývaru nebo v osolené vodě téměř doměkka
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
pepř růžový
na ozdobení

Postup

1

Do hrnce dejte všechny suroviny na vývar, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu. Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2–3 hodiny, aby maso změklo a dalo se hezky obírat. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu. Potom vývar přeceďte, maso oberte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte. Vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), pak vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte. Podávejte s uvařenými písmenky, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín