Připravte si domácí kuřecí vývar. Podle našeho návodu to zvládnete raz dva. Stačí povařit kuře s trochou zeleniny, a nejsnazší kuřecí vývar je na světě-
Postup
Omyjte kuře a dejte ho do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené (asi 5 litry). Přiklopte a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna táhnout 30 minut. Občas seberte pěnu.
Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, cibuli, 1 zarovnanou lžíci soli, 1/2 lžičky pepře a vařte, až zelenina změkne a kuře bude zcela uvařené, trvá to zhruba 20 minut.
Pomocí kleští a děrované sběračky kuře přendejte na pekáč. Nechte 10 minut chladnout. Vývar se zeleninou však mezitím zpola přiklopený dále vařte. Kuře vykostěte a maso rozdělte na kousky o velikosti sousta. Kosti vraťte do vývaru a nechte bublat přiklopené dalších 30 minut. Podle potřeby dolévejte vodu, aby bylo vše stále pod hladinou.
Vyjměte skelet a vývar přeceďte přes jemné síto. Lehce stlačte zeleninu, abyste z ní dostali co nejvíce tekutiny. Vývar vydrží 3 dny v chladu nebo v mrazáku 3 měsíce.
NĚCO NAVÍC
Doporučujeme z kuřete před vařením stáhnout kůži. Získáte tak méně tučný vývar a nebudete muset oddělovat tuk. Kůži stáhnete snadno pomocí ostrého nože a prstů.