Nejsnazší kuřecí vývar

Nejsnazší kuřecí vývar

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 265 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 29 g
Tuky 3 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si domácí kuřecí vývar. Podle našeho návodu to zvládnete raz dva. Stačí povařit kuře s trochou zeleniny, a je to!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,3 kg
mrkev 2 ks
očištěné, na 2,5 cm kousky
řapíkatý celer 2 ks
na 2 cm kousky
cibule 1 ks
na měsíčky
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený

1 Omyjte kuře a dejte ho do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené (asi 5 litry). Přiklopte a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna táhnout 30 minut. Občas seberte pěnu.

2 Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, cibuli, 1 zarovnanou lžíci soli, 1/2 lžičky pepře a vařte, až zelenina změkne a kuře bude zcela uvařené, trvá to zhruba 20 minut.

3 Pomocí kleští a děrované sběračky kuře přendejte na pekáč. Nechte 10 minut chladnout. Vývar se zeleninou však mezitím zpola přiklopený dále vařte. Kuře vykostěte a maso
rozdělte na kousky o velikosti sousta. Kosti vraťte do vývaru a nechte bublat přiklopené dalších 30 minut. Podle potřeby dolévejte vodu, aby bylo vše stále pod hladinou.

4 Vyjměte skelet a vývar přeceďte přes jemné síto. Lehce stlačte zeleninu, abyste z ní dostali co nejvíce tekutiny. Vývar vydrží 3 dny v chladu nebo v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC

Doporučujeme z kuřete před vařením stáhnout kůži. Získáte tak méně tučný vývar a nebudete muset oddělovat tuk. Kůži stáhnete snadno pomocí ostrého nože a prstů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit