Vývar s masovými kuličkami

Vývar s masovými kuličkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2835 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 229 g
Tuky 110 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky... Mít pro takové chvíle zásoby v mrazáku či lednici je proto k nezaplacení!

Suroviny

Na masové kuličky
housky 1 ks
asi den stará, na kostičky
mléko 40 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
parmazán 32 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
krůtí maso mleté 450 g
vejce 1 ks
velké
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná najemno
olivový olej
na opékání
Na polévku
olivový olej 2 PL
řapíkatý celer 2 ks
rozpůlený napůl, nakrájený nadrobno
mrkev 3 ks
střední, nakrájené na tenká kolečka
vývar kuřecí 1.5 l
těstovinová rýže 50 g
baby špenát 150 g
parmazán 120 g

1 Do větší mísy dejte housku, mléko, česnek, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a krůtí maso. Promíchejte a přidejte vejce a petrželku. Znovu směs zpracujte, aby byla dokonale promíchaná. Navlhčenýma rukama ukoulejte z masa drobné kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu (z tohoto množství byste měli získat cca 30ks).

2 Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a kuličky na něm opečte. Jde o to, aby získaly zlatavou barvu, ale ještě nebyly zcela hotové ve středu. V této fázi můžete kuličky také zamrazit.

3 Ve větším hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte řapíkatý celer a mrkev. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 8 minut. Přidejte vývar a přiveďte k varu, osolte, opepřete. Pak do vývaru vhoďte masové kuličky a těstovinovou rýži. Vařte, dokud není rýže na skus (al dente), potom vypněte oheň, přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané parmazánem.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT? Vychladlé kuličky naskládejte v jedné vrstvě na plech a nechte zamrazit, teprve pak je rozdělte na porce a sesypte do sáčků.

JAK JE DÁL VYUŽÍT? 
Domácí pizza s masovými kuličkami

Zmražené masové kuličky nechte přes noc rozmrazit v lednici. Hotové těsto na pizzu rozválejte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby rozpálené na maximum asi na 7 minut. Pak vyjměte a poklaďte nasekanými kuličkami, 150 g nastrouhané mozzarelly, hrstí rozpůlených cherry rajčátek a lžičkou fenyklových semínek. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dejte zapéct do trouby, až se sýr rozteče. Posypte lístky bazalky a podávejte.

Krůtí ‚gyros‘
Asi 14 rozmražených masových kuliček nasekejte nahrubo a opečte na pánvi na trošce oleje. Opepřete. Ohřejte chleby pita, přeložte je a dovnitř dejte opečené maso, proužky červené cibule a tzatziki (smíchejte hustý řecký jogurt s oloupanou okurkou nakrájenou na jemné kostičky, 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, 2 lžičkami citronové šťávy, mátou a prolisovaným česnekem). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit