Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vývar s masovými kuličkami

Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky... Mít pro takové chvíle zásoby v mrazáku či lednici je proto k nezaplacení!

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 porce
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    NA MASOVÉ KULIČKY

    • 1 houska, asi den stará, na kostičky
    • 40 ml polotučného mléka
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • 32 g parmazánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 450 g mletého krůtího masa
    • 1 velké vejce
    • 2 lžíce najemno nasekané
    • hladkolisté petrželky
    • olivový olej na opékání

    NA POLÉVKU

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 řapíky celeru, rozpůlené napříč a nakrájené nadrobno
    • 3 střední mrkve, nakrájené na tenká kolečka
    • 1,5 litru drůbežího vývaru
    • 50 g těstovinové rýže
    • 150 g baby špenátu
    • 120 g parmazánu

Příprava jídla

1 Do větší mísy dejte housku, mléko, česnek, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a krůtí maso. Promíchejte a přidejte vejce a petrželku. Znovu směs zpracujte, aby byla dokonale promíchaná. Navlhčenýma rukama ukoulejte z masa drobné kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu (z tohoto množství byste měli získat cca 30ks).

2 Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a kuličky na něm opečte. Jde o to, aby získaly zlatavou barvu, ale ještě nebyly zcela hotové ve středu. V této fázi můžete kuličky také zamrazit.

3 Ve větším hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte řapíkatý celer a mrkev. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 8 minut. Přidejte vývar a přiveďte k varu, osolte, opepřete. Pak do vývaru vhoďte masové kuličky a těstovinovou rýži. Vařte, dokud není rýže na skus (al dente), potom vypněte oheň, přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané parmazánem.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT? Vychladlé kuličky naskládejte v jedné vrstvě na plech a nechte zamrazit, teprve pak je rozdělte na porce a sesypte do sáčků.

JAK JE DÁL VYUŽÍT? 
Domácí pizza s masovými kuličkami

Zmražené masové kuličky nechte přes noc rozmrazit v lednici. Hotové těsto na pizzu rozválejte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby rozpálené na maximum asi na 7 minut. Pak vyjměte a poklaďte nasekanými kuličkami, 150 g nastrouhané mozzarelly, hrstí rozpůlených cherry rajčátek a lžičkou fenyklových semínek. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dejte zapéct do trouby, až se sýr rozteče. Posypte lístky bazalky a podávejte.

Krůtí ‚gyros‘
Asi 14 rozmražených masových kuliček nasekejte nahrubo a opečte na pánvi na trošce oleje. Opepřete. Ohřejte chleby pita, přeložte je a dovnitř dejte opečené maso, proužky červené cibule a tzatziki (smíchejte hustý řecký jogurt s oloupanou okurkou nakrájenou na jemné kostičky, 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, 2 lžičkami citronové šťávy, mátou a prolisovaným česnekem). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Šišky se zelím a slaninou

Ratatouille na toustech

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Kuře v krémové omáčce

Polévka je grunt!

Přidat komentář