Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky... Mít pro takové chvíle zásoby v mrazáku či lednici je proto k nezaplacení!
Suroviny
Postup
Do větší mísy dejte housku, mléko, česnek, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a krůtí maso. Promíchejte a přidejte vejce a petrželku. Znovu směs zpracujte, aby byla dokonale promíchaná. Navlhčenýma rukama ukoulejte z masa drobné kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu (z tohoto množství byste měli získat cca 30ks).
Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a kuličky na něm opečte. Jde o to, aby získaly zlatavou barvu, ale ještě nebyly zcela hotové ve středu. V této fázi můžete kuličky také zamrazit.
Ve větším hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte řapíkatý celer a mrkev. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 8 minut. Přidejte vývar a přiveďte k varu, osolte, opepřete. Pak do vývaru vhoďte masové kuličky a těstovinovou rýži. Vařte, dokud není rýže na skus (al dente), potom vypněte oheň, přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané parmazánem.
NA PŘÍŠTĚJAK JE MRAZIT? Vychladlé kuličky naskládejte v jedné vrstvě na plech a nechte zamrazit, teprve pak je rozdělte na porce a sesypte do sáčků.
JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Domácí pizza s masovými kuličkami
Zmražené masové kuličky nechte přes noc rozmrazit v lednici. Hotové těsto na pizzu rozválejte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby rozpálené na maximum asi na 7 minut. Pak vyjměte a poklaďte nasekanými kuličkami, 150 g nastrouhané mozzarelly, hrstí rozpůlených cherry rajčátek a lžičkou fenyklových semínek. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dejte zapéct do trouby, až se sýr rozteče. Posypte lístky bazalky a podávejte.
Krůtí ‚gyros
Asi 14 rozmražených masových kuliček nasekejte nahrubo a opečte na pánvi na trošce oleje. Opepřete. Ohřejte chleby pita, přeložte je a dovnitř dejte opečené maso, proužky červené cibule a tzatziki (smíchejte hustý řecký jogurt s oloupanou okurkou nakrájenou na jemné kostičky, 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, 2 lžičkami citronové šťávy, mátou a prolisovaným česnekem).