Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2835 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 229 g
Tuky 110 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky... Mít pro takové chvíle zásoby v mrazáku či lednici je proto k nezaplacení!

Suroviny

Na masové kuličky
housky 1 ks
asi den stará, na kostičky
mléko 40 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
velké
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná najemno
olivový olej
na opékání
Na polévku
olivový olej 2 PL
řapíkatý celer 2 ks
rozpůlený napůl, nakrájený nadrobno
mrkev 3 ks
střední, nakrájené na tenká kolečka
vývar kuřecí 1,5 l
těstovinová rýže 50 g

Postup

1

Do větší mísy dejte housku, mléko, česnek, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a krůtí maso. Promíchejte a přidejte vejce a petrželku. Znovu směs zpracujte, aby byla dokonale promíchaná. Navlhčenýma rukama ukoulejte z masa drobné kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu (z tohoto množství byste měli získat cca 30ks).

2

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a kuličky na něm opečte. Jde o to, aby získaly zlatavou barvu, ale ještě nebyly zcela hotové ve středu. V této fázi můžete kuličky také zamrazit.

3

Ve větším hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte řapíkatý celer a mrkev. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 8 minut. Přidejte vývar a přiveďte k varu, osolte, opepřete. Pak do vývaru vhoďte masové kuličky a těstovinovou rýži. Vařte, dokud není rýže na skus (al dente), potom vypněte oheň, přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané parmazánem.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT? Vychladlé kuličky naskládejte v jedné vrstvě na plech a nechte zamrazit, teprve pak je rozdělte na porce a sesypte do sáčků.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Domácí pizza s masovými kuličkami

Zmražené masové kuličky nechte přes noc rozmrazit v lednici. Hotové těsto na pizzu rozválejte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby rozpálené na maximum asi na 7 minut. Pak vyjměte a poklaďte nasekanými kuličkami, 150 g nastrouhané mozzarelly, hrstí rozpůlených cherry rajčátek a lžičkou fenyklových semínek. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dejte zapéct do trouby, až se sýr rozteče. Posypte lístky bazalky a podávejte.

Krůtí ‚gyros
Asi 14 rozmražených masových kuliček nasekejte nahrubo a opečte na pánvi na trošce oleje. Opepřete. Ohřejte chleby pita, přeložte je a dovnitř dejte opečené maso, proužky červené cibule a tzatziki (smíchejte hustý řecký jogurt s oloupanou okurkou nakrájenou na jemné kostičky, 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, 2 lžičkami citronové šťávy, mátou a prolisovaným česnekem).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč