
Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou
Rozhodli jsme se rehabilitovat klasiku školních jídelen, který se bohužel netěší právě velké přízni malých strávníků. Povedlo se!
Ingredience
- 400 g předvařeného žlutého hrachu
- sůl
- 2 lžíce másla
- teplé mléko podle potřeby
- 1–2 stroužky česneku, prolisované, nebo víc podle chuti
- 2 lžičky sušené majoránky
- lístky čerstvé majoránky na ozdobení (nemusí být)
- rostlinný olej na opékání
- 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka a pak na příčné plátky
- 4 klobásky (my jsme použili vepřové z Marks&Spencer), dozlatova opečené v troubě nebo na trošce oleje na pánvi
- nakládané okurky
NA HRACHOVOU KAŠI
NA OPEČENOU CIBULKU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Na cibulku rozehřejte v pánvi vyšší vrstvu oleje, vsypte cibuli, ztlumte plamen a cibulku zvolna opékejte do pěkné tmavé barvy. Během opékání míchejte a hlídejte, celý proces bude trvat asi 20–30 minut. Potom cibulku vyjměte z oleje a nechte z ní odsát tuk na papírových utěrkách.
2 Mezitím na kaši uvařte hrách podle návodu na obalu doměkka a pak slijte a rozmixujte dohladka. Osolte, vmíchejte máslo a podle potřeby nařeďte teplým mlékem a znovu důkladně promixujte – hustotu kaše případně upravte dalším mlékem, aby byla taková, jak ji máte rádi. Nakonec do hotové kaše vmíchejte česnek a majoránku podle chuti.
3 Na talíře rozdělte kaši a opečené klobásky, kaši posypte připravenou cibulkou, ozdobte čerstvými lístky majoránky, máte-li je, a doplňte nakládanými okurkami.
NĚCO NAVÍC
Nejste-li příznivci předvařených potravin (my jsme předvařený hrách použili čistě kvůli rychlosti přípravy), můžete na kaši uvařit obyčejný žlutý loupaný půlený hrách – ten se před přípravou namáčí na 2 hodiny do studené vody a potom se vaří zhruba 45 minut (nenamočený se vaří o trochu déle).
Přidat komentář