Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si.
Žlutý hrách se ve střední Evropě údajně rozšířil v 6. století a rychle se zařadil mezi nejoblíbenější luštěniny. Pochází ze stejné plodiny jako sladké kuličky zeleného hrášku, žlutý hrách je však zcela zralý plod.
- Nezralý hrášek řadíme k zelenině, zatímco dozrálý žlutý hrách k luštěninám.
- Prodává se loupaný a tím je i lépe stravitelný.
- Ať už v české klasice, nebo v jídlech inspirovanými pokrmy jiných zemí, žlutý hrách má v jídeníčku bohaté využití.
1. Hezky česky: hrachová kaše s uzeninou
Pokud se kvůli vzpomínkám na školní jídelnu k hrachové kaši stále stavíte trochu skepticky, možná vám předsudky pomůže překonat náš recept na sametově jemnou pochoutku, která voní česnekem a majoránkou. A jestli máte chuť na pracnější, ale lahodnější verzi, klobásky si k ní klidně dejte domácí.
2. Vydatná polévka 100x jinak
Sytou polévku ze žlutého hrachu můžete uvařit pokaždé jinak. Ladí s mnoha surovinami a nemusí to být jen obligátní uzené. Hrách můžete v polévce uvařit a vychutnat si jeho strukturu.
- Jindy ho můžete rozmixovat dohladka a vznikne vám jemný krém. Polévku lze doplnit opečenou uzeninou či kořenovou zeleninou, vařeným masem nebo dokřupava opečenými krutonky.
3. Kvašené placky dosa
Indické palačinky se připravují ze směsi rýže a luštěniny, obvykle čočky, ale v tomto jídle skvěle funguje také žlutý hrách. Rýže a hrách (přibližně v poměru 5:3) se dlouze namáčí nejméně 24 hodin, poté se směs rozmixuje na jemnou kaši, ochutí a nechá se fermentovat.
- Přibližně po 24–48 hodinách rýže s hrachem zkvasí, lehce nabyde a objeví se v ní bublinky.
- Hotové těsto se smaží v tenké vrstvě na pánvi.
Dosa se podávají jako příloha k zeleninovým směsím nebo hustým polévkám, ale dají se jíst i jen tak, třeba jen s čatní nebo jinou omáčkou. Díky kombinaci rýže a luštěniny představují plnohodnotný zdroj bílkovin, které se kvašením navíc stanou lépe stravitelné.
- Fermentované dosa palačinky chutnají lehce nakysle.
4. Orientální chutě: hummus
Na luštěninové pomazánky se hodí všechny druhy luštěnin. Hummus se tradičně připravuje z cizrny, nebojte se ji však zaměnit za žlutý hrách, který je moučnější a chutí se cizrně velmi blíží.
- Pokud chcete z hrachu připravit pomazánku, doporučujeme vařit ho v tlakovém hrnci – bude jemnější a krémovější.
5. Z jednoho hrnce: indický dhal
Syté jídlo z kategorie téměř bez práce, které nadchne děti i dospělé. Indické koření zvýrazní neutrální chuť luštěniny a zlepšuje stravitelnost. Indický dhal můžete připravit stokrát jinak.
- V následujícím receptu jednoduše nahraďte cizrnu z plechovky vařeným žlutým hrachem.
Aby břicho nebolelo: důkladné namáčení, pozvolné vaření
Jako všechny luštěniny i žlutý hrách doporučujeme před vařením dlouze po několik hodin namáčet v dostatečném množství lehce osolené vody. Namáčením se do vody vyplaví velká část oligosacharidů a dalších antinutričních látek, které jednak zhoršují vstřebatelnost rostlinných bílkovin, jednak způsobují nadýmání a trávicí obtíže.
- Vodu po namáčení slijte a hrách před vařením zalijte čistou várkou.
- Namočený hrách by měl být uvařený za 45–60 minut.
- Pokud chcete vaření urychlit, a navíc dosáhnout krémovějšího výsledku, vařte luštěniny v tlakovém hrnci. Tento způsob přípravy je vhodný především, pokud z hrachu chcete umíchat hladkou a jemnou pomazánku.
Zdroj: Apetit