Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špenátové závitky

Překvapte rodinu či hosty neodolatelně křupavými závitky s jogurtovým dipem.

Vydání: 2020/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 8 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Pečení 0:25
Chuťovka

Ingredience

    • 400 g špenátu, nasekaného
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300cg fety, rozdrobené
    • 1 vejce + 1 prošlehané na potření
    • malý svazek kopru, lístky nadrobno
    • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku (podle chuti)
    • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
    • 8 plátků pšeničného těsta na jarní závitky (viz Něco navíc)
    • 2 lžíce sezamových semínek

    NA JOGURTOVÝ DIP

    • 200 g řeckého jogurtu
    • 1/2 stroužku česneku, drcená
    • šťáva z 1 citronu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Špenát spařte v cedníku vroucí vodou, zchlaďte a vymačkejte z něj co nejvíc vody.

2 V pánvi rozehřejte olej a pár minut na něm opékejte jarní cibulky do změknutí. Vsypte je do mísy, pořádně osolte a opepřete. Přidejte připravený špenát, fetu, vejce, kopr, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.

3 Na prkénko položte vždy jeden plátek těsta cípem k sobě. Dejte na něj 4 lžíce (cca 1/8) náplně v krátké vodorovné linii asi 5 cm nad dolním cípem plátku. Ten přeložte přes náplň, pak přes ni přehněte oba cípy ze stran a stočte závitek směrem od sebe. Okraje slepte trochou prošlehaného vejce. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Závitky potřete vejcem a posypte sezamem. Pečte 20–25 minut dokřupava.

4 Mezitím smíchejte přísady na dip. Ten pak podávejte k teplým závitkům.

NĚCO NAVÍC
Mražené těsto Spring Home koupíte např. v Makru. Na domácí nasypte do misky 125 g mouky 00 či hladké chlebové, přidejte 1 vejce a 1 lžíci studené vody. Propracujte vařečkou na těsto, podle potřeby přilijte další až 3 lžíce vody. Pak těsto dobře prohněťte pomoučněnýma rukama, aby získalo pružnost. Nechte zakryté fólií odpočívat aspoň 4, ale lépe až 12 hodin v chladničce. Pak rozdělte na 8 dílů a ty rozválejte na mírně pomoučněné ploše na čtverce 15 x 15 cm. 

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Pstruh lososovitý s chřestem a novými bramborami

Krůtí roláda s medvědím česnekem

Rebarborový džem se zázvorem a chilli

Přidat komentář