Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátové závitky

Špenátové závitky

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1868 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 76 g
Tuky 119 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapte rodinu či hosty neodolatelně křupavými závitky s jogurtovým dipem.

Suroviny

nasekaný
olivový olej 2 PL
jarní cibulka 6 ks
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozdrobená
vejce 1 ks
+ 1 prošlehané na potření
kopr svazek
lístky nadrobno
čerstvě strouhaný, (podle chuti)
kůra najemno
8 plátků
pšeničné těsto na jarní závitky (viz Něco navíc)
sezamová semínka 2 PL
Na jogurtový dip
česnek 1 stroužek
drcený
šťáva

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Špenát spařte v cedníku vroucí vodou, zchlaďte a vymačkejte z něj co nejvíc vody.

2

V pánvi rozehřejte olej a pár minut na něm opékejte jarní cibulky do změknutí. Vsypte je do mísy, pořádně osolte a opepřete. Přidejte připravený špenát, fetu, vejce, kopr, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.

3

Na prkénko položte vždy jeden plátek těsta cípem k sobě. Dejte na něj 4 lžíce (cca 1/8) náplně v krátké vodorovné linii asi 5 cm nad dolním cípem plátku. Ten přeložte přes náplň, pak přes ni přehněte oba cípy ze stran a stočte závitek směrem od sebe. Okraje slepte trochou prošlehaného vejce. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Závitky potřete vejcem a posypte sezamem. Pečte 20–25 minut dokřupava.

4

Mezitím smíchejte přísady na dip. Ten pak podávejte k teplým závitkům.

NĚCO NAVÍC
Mražené těsto Spring Home koupíte např. v Makru. Na domácí nasypte do misky 125 g mouky 00 či hladké chlebové, přidejte 1 vejce a 1 lžíci studené vody. Propracujte vařečkou na těsto, podle potřeby přilijte další až 3 lžíce vody. Pak těsto dobře prohněťte pomoučněnýma rukama, aby získalo pružnost. Nechte zakryté fólií odpočívat aspoň 4, ale lépe až 12 hodin v chladničce. Pak rozdělte na 8 dílů a ty rozválejte na mírně pomoučněné ploše na čtverce 15 x 15 cm.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín