Muffiny s jablky jsou zdravá sladká svačinka, která neomrzí. Díky nastrouhaným jablkům jsou úžasně vláčné a šťavnaté. Vydrží takové i několik dní – nikdy ovšem tak dlouho nevydrží, protože se po nich jen zapráší. Sušené ovoce a ořechy může střídat podle chuti a domácích zásob. Část mouky je možné nahradit ovesnými vločkami nebo strouhanými ořechy.
Postup
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud použijeme sladký typ jablek, můžeme je pokapat troškou citronové šťávy, aby byly výsledné muffiny svěžejší.
Opatrně oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a dobře zašleháme. Přidáme nastrouhaná jablka a rozinky, případně i sušené brusinky a lískové oříšky.
Do směsi přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, solí a skořicí.
Nakonec do směsi stěrkou lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto rozdělte do máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných nebo papírovými košíčky vyložených důlků muffinového plechu. Důlky plňte asi centrimetr pod okraj. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Bude to trvat cca 20 minut.
Po upečení nechce vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládou a posypat nasenakými ořechy.
Ilustrační foto: Pexels.com