Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodová crostata s tymiánem
Jahodová crostata s tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodová crostata s tymiánem

4/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 220 g
Tuky 110 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, který vypadá jako malé umělecké dílo! Tymián navíc pozvedne lahodné jahody na úplně novou úroveň...

Související recepty

Suroviny

máslo 115 g
studené
+ 2 lžíce navíc
nebo krupice
sůl ½ ČL
vodka 1,5 PL
Na potření a posypání
vejce 1 ks
Na náplň
jahody 400 g
vymačkaná z 1/2 citronu
škrob 1 PL
jahodový džem 60 g
citronový tymián 1 ČL
lístky odrhnuté
K podávání
citronový tymián
ušlehaná (nemusí být)
vanilková zmrzlina
(nemusí být)

Postup

1

Polovinu másla nastrouhejte do malé misky, druhou polovinu nakrájejte na malé kostičky a dejte do jiné misky. Obě misky dejte na 15 minut chladit do mrazáku. Ve větší misce míchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr a sůl a také tuto misku dejte na 15 minut mrazit, stejně jako podmáslí a vodku.

2

Kostičky másla nasypte do moučné směsi a lehce promíchejte, aby se máslo obalilo. Nasypte do mísy blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika pulzy propracujte tak, aby největší kousky másla dosahovaly velikosti kuliček hrášku. Pak vmíchejte strouhané máslo, přilijte podmáslí a pomocí stěrky nebo vařečky zpracovávejte, dokud těsto nebude tvořit větší shluky. Potom přidejte po lžících vodku a jemně propracujte. Zformujte z těsta kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte minimálně na hodinu vychladit do lednice (lze zamrazit na 1–2 měsíce).

3

Plech vyložte papírem na pečení. Těsto položte na pomoučněný vál a zaprašte ho moukou. Těsto vyválejte do kruhu o průměru 30cm. Během válení těsto nadzvedávejte, aby se nepřichytilo k válu. Následně je přeneste na připravený plech a dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200°C.

4

Jahody očistěte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Škrob smíchejte s cukrem. Džem dejte do malé misky, krátce prohřejte v mikrovlnné troubě (asi 10 sekund) a promíchejte. Polovinou džemu potřete připravené těsto, ale nechte kolem dokola 3cm volný okraj. Džem posypte polovinou směsi škrobu a cukru a tymiánovými lístky a pak na džem navršte jahodové plátky promíchané se zbytkem směsi škrobu a cukru. Povrch jahod potřete zbylým džemem. Volné okraje těsta ohrňte přes jahody, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte 30 minut, dokud není těsto zlaté a ovoce měkké. Nechte zchladnout a ozdobte větvičkami citronového tymiánu.

5

Crostatu podávejte nakrájenou na řezy. Můžete doplnit kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín