Koláč, který vypadá jako malé umělecké dílo! Tymián navíc pozvedne lahodné jahody na úplně novou úroveň...
Suroviny
Postup
Polovinu másla nastrouhejte do malé misky, druhou polovinu nakrájejte na malé kostičky a dejte do jiné misky. Obě misky dejte na 15 minut chladit do mrazáku. Ve větší misce míchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr a sůl a také tuto misku dejte na 15 minut mrazit, stejně jako podmáslí a vodku.
Kostičky másla nasypte do moučné směsi a lehce promíchejte, aby se máslo obalilo. Nasypte do mísy blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika pulzy propracujte tak, aby největší kousky másla dosahovaly velikosti kuliček hrášku. Pak vmíchejte strouhané máslo, přilijte podmáslí a pomocí stěrky nebo vařečky zpracovávejte, dokud těsto nebude tvořit větší shluky. Potom přidejte po lžících vodku a jemně propracujte. Zformujte z těsta kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte minimálně na hodinu vychladit do lednice (lze zamrazit na 1–2 měsíce).
Plech vyložte papírem na pečení. Těsto položte na pomoučněný vál a zaprašte ho moukou. Těsto vyválejte do kruhu o průměru 30cm. Během válení těsto nadzvedávejte, aby se nepřichytilo k válu. Následně je přeneste na připravený plech a dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200°C.
Jahody očistěte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Škrob smíchejte s cukrem. Džem dejte do malé misky, krátce prohřejte v mikrovlnné troubě (asi 10 sekund) a promíchejte. Polovinou džemu potřete připravené těsto, ale nechte kolem dokola 3cm volný okraj. Džem posypte polovinou směsi škrobu a cukru a tymiánovými lístky a pak na džem navršte jahodové plátky promíchané se zbytkem směsi škrobu a cukru. Povrch jahod potřete zbylým džemem. Volné okraje těsta ohrňte přes jahody, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte 30 minut, dokud není těsto zlaté a ovoce měkké. Nechte zchladnout a ozdobte větvičkami citronového tymiánu.
Crostatu podávejte nakrájenou na řezy. Můžete doplnit kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.