
Jahodový koláč s kokosovým pudinkem
Jahody jsou nejen lahodné, ale také skvěle vypadají. Ať už jimi ozdobíte cokoli, bude to vyhlížet naprosto skvěle. A tenhle koláč je toho jasným důkazem!
Ingredience
- 230 g másla, studeného a nakrájeného + na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- špetka soli
- 500 ml kokosového mléka
- 6 velkých žloutků
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu (maizeny)
- 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený a vyškrábnutá dřeň
- 500 g čerstvých jahod, nakrájených na pravidelné plátky
- 2 lžíce jahodového džemu bez peciček, nejlépe domácího
NA KOKOSOVÝ PUDINK
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Velkou koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2 V nádobě kuchyňského robotu promixujte společně hladkou mouku, krupicový cukr a sůl, přidejte máslo a pulzy mixujte, dokud směs neutvoří drobenku. Připravenou směs prsty natlačte na dno a boky připravené formy a pečte v předehřáté troubě 18–20 minut dozlatova. Pak nechte zcela vychladnout.
3 Na pudink v rendlíku zahřejte kokosové mléko, žloutky, cukr a dobře zašlehaný kukuřičný škrob. Přidejte vanilkový lusk i dřeň, a když směs na mírném ohni a za stálého míchání přivedete k varu, ztlumte na minimum a za stálého míchání zvolna vařte, dokud pudink nezhoustne, asi 5–7 minut. Odstavte, vyjměte vanilkový lusk a náplň vlijte v tenké vrstvě do připraveného korpusu a rozetřete ke krajům. Těsně na náplň přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dejte na minimálně 3 hodiny do lednice.
4 Dokončete koláč. Skládejte jahodové plátky do řad s lehce se překrývajícími špičkami. Každou následující řadu skládejte vždy opačným směrem. Skládejte, dokud nepokryjete celý koláč. V malé misce rozehřejte v mikrovlnné troubě džem, rozmíchejte ho a potřete štětcem jahody, aby byly pěkně lesklé.
NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude trochu těsta, upečte z něj sušenky a po dvou je slepujte jahodovým nebo meruňkovým džemem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Kateřina Obrusníková
30. Červenec 2020 15:11