Jahodový koláč s kokosovým pudinkem

Jahodový koláč s kokosovým pudinkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6902 kcal
Bílkoviny 172 g
Cukr 614 g
Tuky 392 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody jsou nejen lahodné, ale také skvěle vypadají. Ať už jimi ozdobíte cokoli, bude to vyhlížet naprosto skvěle. A tenhle koláč je toho jasným důkazem!

Suroviny

máslo 230 g
studené, nakrájené + na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr 0.5 hrnku
sůl 1 špetka
Na kokosový pudink
kokosové mléko 500 ml
žloutek 6 ks
velké
krupicový cukr 0.5 hrnku
škrob 0.25 hrnku
(maizena)
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený, semínka vyškrábnutá
Na dokončení
jahody 500 g
čerstvé, nakrájené na pravidelné plátky
jahodový džem 2 PL
bez peciček, nejlépe domácí

Předehřejte troubu na 180 °C. Velkou koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 V nádobě kuchyňského robotu promixujte společně hladkou mouku, krupicový cukr a sůl, přidejte máslo a pulzy mixujte, dokud směs neutvoří drobenku. Připravenou směs prsty natlačte na dno a boky připravené formy a pečte v předehřáté troubě 18–20 minut dozlatova. Pak nechte zcela vychladnout.

3 Na pudink v rendlíku zahřejte kokosové mléko, žloutky, cukr a dobře zašlehaný kukuřičný škrob. Přidejte vanilkový lusk i dřeň, a když směs na mírném ohni a za stálého míchání přivedete k varu, ztlumte na minimum a za stálého míchání zvolna vařte, dokud pudink nezhoustne, asi 5–7 minut. Odstavte, vyjměte vanilkový lusk a náplň vlijte v tenké vrstvě do připraveného korpusu a rozetřete ke krajům. Těsně na náplň přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dejte na minimálně 3 hodiny do lednice.

4 Dokončete koláč. Skládejte jahodové plátky do řad s lehce se překrývajícími špičkami. Každou následující řadu skládejte vždy opačným směrem. Skládejte, dokud nepokryjete celý koláč. V malé misce rozehřejte v mikrovlnné troubě džem, rozmíchejte ho a potřete štětcem jahody, aby byly pěkně lesklé.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude trochu těsta, upečte z něj sušenky a po dvou je slepujte jahodovým nebo meruňkovým džemem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit