Dort se spoustou ovoce zalitého v průzračném želé je malé mistrovské dílo. Díky receptu krok za krokem a tipům profesionální cukrářky ovocný dort se želé a pudinkovým krémem zvládnete i vy! Je jednoduchý, delikátní a ovoce můžete střídat podle chuti a sezóny.
Suroviny
Postup
VLÁČNÝ KORPUS z piškotového těsta
Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.
Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
HLADKÝ KRÉM s pudinkem
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte podle návodu na obalu hustý pudink. Přendejte ho stěrkou do mísy, tu vložte do větší nádoby se studenou vodou a pudink míchejte metličkou do vychladnutí. Zabráníte tak vytvoření škraloupu.
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Aby se krém nesrazil, máslo a pudink musejí mít stejnou teplotu. Obě hmoty se také líp spojí, když je máslo ušlehané s cukrem. Studený pudink před přidáním másla rozšlehejte šlehačem a pak teprve přidejte našlehané máslo.
Vyšlehejte máslo a pudink na hladký krém. Pokud s krémem nebudete hned pracovat, mísu přetáhněte fólií a uložte v chladu. Piškot i krém můžete připravit den předem. Nezapomeňte však krém před potíráním korpusu včas vyndat z lednice, aby povolil.
ZDOBENÍ ovocem a želé
- Vychladlý korpus vyjměte z formy a rozkrojte vodorovně na poloviny. Přidržujte ho shora dlaní a zároveň korpusem otáčejte a prořezávejte ho paletovým nožem.
- Spodní plát položte na podložku s pečicím papírem. Potřete ho krémem (2–3 lžíce si nechte na boky) a přiklopte horním plátem. Nožem uhlaďte krém okolo.
- Na vrchní stranu dortu rozetřete džem tak, aby se zatřely všechny póry těsta – neproteče pak do něj želé a šťáva z ovoce. Tento krok rozhodně nevynechte!
- Okolo dortu udělejte manžetu (podle výšky formy) z pruhu pečicího papíru a okraje slepte krémem. Spoje mezi papírem a korpusem zamažte džemem.
- Dort vraťte zpět do formy a dejte na hodinu ztuhnout do chladničky. Potom na něj rozložte ovoce, ale ne až do krajů, aby bylo želé na okraji krásně hladké.
- Želé uvařte dle návodu na obalu. „Jen ho rozmíchejte až ve vroucí vodě,“ radí Pavlína Berzsiová (více tipů, jak správně připravit želé, najdete tady). Pak ho ihned nanášejte silikonovým štětcem na ovoce.
- Dort přetáhněte fólií a nechte další hodinu tuhnout. Pak stáhněte formu i papír, boky potřete zbylým krémem a želé od něj otřete prstem či ubrouskem.
- Položte si dort i s papírem na dlaň a boky potřené krémem obalte mandlemi. Uložte pod dortový poklop a dejte před krájením na 2 hodiny do lednice.
NĚCO NAVÍC
Dort skladujte v lednici maximálně 2 dny přetažený fólií nebo pod poklopem. Ovoce i želé jsou náchylné k plesnivění a snadno přejímají pachy z lednice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
Komentáře
Naprosto vynikající dort, doporučuji
Dobrý den, chci se zeptat na velikost formy? Děkuji
Dobrý den, Marie, mělo by se jednat o formu s průměrem 22 cm. Ale pokud máte doma formu s nejběžnějším průměrem, tedy 24 cm, nebála bych se ji použít.