Ovocný dort se želé

Ovocný dort se želé

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3445 kcal
Bílkoviny 58 g
Cukr 407 g
Tuky 173 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dort se spoustou ovoce zalitého v průzračném želé je malé mistrovské dílo. Díky receptu krok za krokem a tipům profesionální cukrářky jej zvládnete i vy!

Suroviny

vejce 3 ks
vanilkový cukr 1 bal
krupicový cukr 80 g
citronová kůra
z 0,5 biocitronu
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5
rostlinný olej 50 g
tuk
mouka pšeničná polohrubá
na formu
Na krém
mléko 250 ml
1
vanilkový pudinkový prášek
krupicový cukr 40 g
máslo 100 g
vanilkový cukr 1
300 g
lesní ovoce směs čerstvého
malinový džem
na potření korpusu
1 bal
dortové želé
50 g
mandlové plátky opražené

VLÁČNÝ KORPUS z piškotového těsta

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.

2 Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.

3 Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.



HLADKÝ KRÉM s pudinkem

1 Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte podle návodu na obalu hustý pudink. Přendejte ho stěrkou do mísy, tu vložte do větší nádoby se studenou vodou a pudink míchejte metličkou do vychladnutí. Zabráníte tak vytvoření škraloupu.

2 Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Aby se krém nesrazil, máslo a pudink musejí mít stejnou teplotu. Obě hmoty se také líp spojí, když je máslo ušlehané s cukrem. Studený pudink před přidáním másla rozšlehejte šlehačem a pak teprve přidejte našlehané máslo.

3 Vyšlehejte máslo a pudink na hladký krém. Pokud s krémem nebudete hned pracovat, mísu přetáhněte fólií a uložte v chladu. Piškot i krém můžete připravit den předem. Nezapomeňte však krém před potíráním korpusu včas vyndat z lednice, aby povolil.



ZDOBENÍ ovocem a želé

1 Vychladlý korpus vyjměte z formy a rozkrojte vodorovně na poloviny. Přidržujte ho shora dlaní a zároveň korpusem otáčejte a prořezávejte ho paletovým nožem.

2 Spodní plát položte na podložku s pečicím papírem. Potřete ho krémem (2–3 lžíce si nechte na boky) a přiklopte horním plátem. Nožem uhlaďte krém okolo.

3 Na vrchní stranu dortu rozetřete džem tak, aby se zatřely všechny póry těsta – neproteče pak do něj  želé a šťáva z ovoce. Tento krok rozhodně nevynechte!

4 Okolo dortu udělejte manžetu (podle výšky formy) z pruhu pečicího papíru a okraje slepte krémem. Spoje mezi papírem a korpusem zamažte džemem.

5 Dort vraťte zpět do formy a dejte na hodinu ztuhnout do chladničky. Potom na něj rozložte ovoce, ale ne až do krajů, aby bylo želé na okraji krásně hladké.

6 Želé uvařte dle návodu na obalu. „Jen ho rozmíchejte až ve vroucí vodě,“ radí Pavlína Berzsiová (více tipů, jak správně připravit želé, najdete tady). Pak ho ihned nanášejte silikonovým štětcem na ovoce.

7 Dort přetáhněte fólií a nechte další hodinu tuhnout. Pak stáhněte formu i papír, boky potřete zbylým krémem a želé od něj otřete prstem či ubrouskem.

8 Položte si dort i s papírem na dlaň a boky potřené krémem obalte mandlemi. Uložte pod dortový poklop a dejte před krájením na 2 hodiny do lednice.




NĚCO NAVÍC
Dort skladujte v lednici maximálně 2 dny přetažený fólií nebo pod poklopem. Ovoce i želé jsou náchylné k plesnivění a snadno přejímají pachy z lednice.

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit