
Játrová polévka po čínsku
Recept na autentickou superjednoduchou a bleskurychlou polévku jsme objevili na internetu a jen mírně ji přizpůsobili českým chutím.
Ingredience
- 6 tenkých šikmých plátků nedřevnatého zázvoru, nakrájených na tenké nudličky
- špetka soli
- 200 g vepřových jater, dobře očištěných a nakrájených na stejné tenké plátky (nejlépe cca 3 mm silné; viz Něco navíc)
- 1–2 malá čínská zelíčka pak čoi, nakrájená podélně na čtvrtky či rozdělená na listy
- 1 lžíce sójové omáčky, nejlépe světlé (nebo podle chuti) + k podávání
- 2–3 jarní cibulky, nakrájené, na ozdobení
- čerstvý koriandr na ozdobení
- 1 chilli paprička ptačí oko (nebo jiná
- červená podlouhlá), na šikmá kolečka
- sezamový olej na ozdobení (nemusí být)
Příprava jídla
1 Do hrnce vložte zázvor, zalijte 600 ml studené vody, osolte špetkou soli, přiveďte k prudkému varu a pak vložte natenko nakrájená játra a zelíčka. Nechte znovu dojít varu, odstavte, přiklopte a nechte stát 5 minut.
2 Pak překrojte jeden kousek jater a vyzkoušejte, zda je správně prohřátý (a uvnitř jen mírně narůžovělý). Pokud stupeň provařenosti jater neodpovídá vašim představám, přiklopte, dejte znovu na oheň, povařte ještě asi 15 sekund a pak játra znovu otestujte. Dochuťte sójovou omáčkou. Podávejte ozdobené jarní cibulkou a koriandrem, s chilli papričkou, sójovou omáčkou na doladění a popřípadě i sezamovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Aby se vám játra lépe krájela, dejte je na chvilku do mrazáku. Nakrájené plátky pak prohřejte ve vlažné vodě a dobře osušte pevnou papírovou utěrkou.
Přidat komentář