Stánino zimní minestrone

Stánino zimní minestrone

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1990 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 295 g
Tuky 43 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do italského minestrone občas přidávají i prasečí nožku, a moc dobře dělají!

Suroviny

olivový olej extra panenský
cibule 2 ks
velké, nadrobno
slanina 100 g
dobrá, na kostičky
česnek 6 stroužků
na plátky
400 g
konzerva krájených rajčat
bobkový list 2 ks
tymián 4 snítky
vepřové nožičky 1 ks
dobře vydrhnuté, očištěné, opálené či oholené atd.
mrkev 4 ks
na cca 2,5cm kostky
pastinák 3 ks
na cca 2,5cm kostky
1 ks
tuřín větší, lze nahradit 2–3 batáty, na cca 2,5cm kostky
fenyklová semínka 2 ČL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
celer 5
na plátky
černá kapusta 200 g
(cavolo nero) či kadeřávku, na široké nudle
parmazán
strouhaný (nemusí být), k podávání
pečivo
dle chuti, k podávání

V hrnci s těžkým dnem rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a slaninu a za častého míchání opékejte asi 10 minut, ke konci vsypte česnek. Pak zalijte rajčaty, vložte bobkový list a tymián, pár minut za občasného zamíchání prohřívejte, pak vložte vepřové nožičky, zalijte 1,75 litru vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte cca 1,5 hodiny, aby byly nožičky skoro měkké. (Jestliže se tekutina moc rychle odpařuje, přilijte horkou vodu.)

2 Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Mrkev, pastinák a tuřín nebo batáty promíchejte s fenyklovými semínky a trochou olivového oleje. Osolte a opepřete. Rozprostřete na plech a pečte 30 minut.

3 Když jsou nožičky skoro měkké, přisypte do polévky upečenou zeleninu, řapíkatý celer a fazole z konzervy, vařte 15 minut, aby se chuti spojily. (Podle potřeby opět nařeďte polévku horkou vodou.) Na posledních cca 5 minut vsypte černou kapustu či kadeřávek. Doplňte parmazánem podle chuti a pečivem.

NĚCO NAVÍC

Z nožiček můžete obrat maso, nakrájet je a podávat v polévce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit