
Ocásek pečený na pivu
Luxusní jídlo z úplně obyčejných surovin obstojí i jako nedělní oběd.
Ingredience
- 4 masité vepřové ocásky (mohou, ale nemusejí být nasekané)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 3 snítky tymiánu + 1 bobkový list
- 500 ml tmavého piva
- cca 500 ml silného hovězího vývaru nebo vývaru z pečených vepřových kostí + další na podlévání
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 kg brambor, oloupaných, pokrájených
- sůl a celý kmín podle chuti
- 1 lžíce sádla
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- hrst škvarků, nasekaných
- 500g sáček kysaného zelí, okapaný, vymačkaný a nakrájený
- nasekaná jarní cibulka a/nebo petrželka na ozdobení
NA LEPENICI
Příprava jídla
1 Ocásky řádně osolte a opepřete a dejte spolu s cibulí, česnekem, tymiánem a bobkovým listem do většího pekáče.
2 Podlijte je pivem smíchaným s vývarem a worcesterskou omáčkou – vším najednou – a pomalu pečte v troubě při 150 °C asi 4 hodiny, až jsou ocásky měkké a maso se odděluje od kostí. Během pečení je přelévejte šťávou. Pokud se šťáva během pečení příliš vypéká, podlijte maso dalším vývarem nebo (až vám dojde) vodou.
3 Na lepenici uvařte brambory ve vodě se solí a kmínem doměkka. Mezitím na lžíci sádla osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli a prohřejte škvarky. Brambory sceďte, v hrnci rozšťouchejte, přidejte osmahnutou cibuli se sádlem i škvarky a nakrájené zelí, promíchejte.
4 Obrané maso podávejte s lepenicí ozdobenou jarní cibulkou a/nebo petrželkou, doplněné šťávou.
Přidat komentář