Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dršťkové ragú z Večeře od kosti
Dršťkové ragú z Večeře od kosti
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dršťkové ragú z Večeře od kosti

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2029 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 165 g
Tuky 157 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tenhle opravdu lahůdkový recept se s námi podělil Jiří Michal, šéfřezník pražské Kantýny.

Suroviny

olivový olej
dle potřeby
kořenová zelenina 400 g
(mrkev, celer, petržel), na malé kostičky
na malé kostičky
uvařených doměkka s kořenovou zeleninou, solí a divokým kořením – viz Něco navíc – a nakrájených na menší kousky (můžete použít i předvařené dršťky připravené k použití; někdy bývají k dostání i v řetězcích)
česnek 20 stroužků
drcených
citron ½ ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
sůl 5 g
(nebo dle chuti)
pepř 2,5 g
čerstvě mletého (nebo podle chuti)
lze nahradit sýrem Gran Moravia, nastrouhaného
petrželka 30 g
nasekaná

Postup

1

Na oleji orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotky asi 2 minuty, přidejte dršťky, podlijte vínem a nechte krátce zprudka odpařit. Vlijte rajčatovou konzervu, přidejte česnek, bobkový list, citronovou kůru a duste 10 minut, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem, máslem, sýrem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Recept a tipy na zpracování jsme získali od Jiřího Michala z restaurace Kantýna, který radí: „Dršťky můžete koupit předvařené nebo syrové. Doporučuji kupovat ty syrové, i když je příprava pracnější. Každý si je pak může uvařit a dochutit podle svého. Očištěné syrové dršťky krátce povařte ve vroucí vodě. Tento postup opakujte 4–5krát, aby se dršťky zbavily pachu. Poté je vařte doměkka v osolené vodě s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Jakmile jsou dršťky měkké, zchlaďte je, aby si udržely tvar. Pokud někomu vadí klasické dršťky, může do receptu použít i vepřový žaludek, jeho chuť i konzistence jsou jemnější.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín