0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dršťkové ragú z Večeře od kosti

Dršťkové ragú z Večeře od kosti

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1377 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 151 g
Tuky 133 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tenhle opravdu lahůdkový recept se s námi podělil Jiří Michal, šéfřezník pražské Kantýny.

Suroviny

olivový olej
dle potřeby
kořenová zelenina 400 g
(mrkev, celer, petržel), na malé kostičky
šalotka 130 g
na malé kostičky
600 g
dršťky uvařených doměkka s kořenovou zeleninou, solí a divokým kořením – viz Něco navíc – a nakrájených na menší kousky (můžete použít i předvařené dršťky připravené k použití; někdy bývají k dostání i v řetězcích)
víno bílé 50 ml
400 g
konzerva krájených rajčat
česnek 20 stroužků
drcených
bobkový list 1 ks
citron 0.5 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
sůl 5 g
(nebo dle chuti)
pepř 2.5 g
čerstvě mletého (nebo podle chuti)
máslo 60 g
parmazán 40 g
lze nahradit sýrem Gran Moravia, nastrouhaného
petrželka 30 g
nasekaná

Na oleji orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotky asi 2 minuty, přidejte dršťky, podlijte vínem a nechte krátce zprudka odpařit. Vlijte rajčatovou konzervu, přidejte česnek, bobkový list, citronovou kůru a duste 10 minut, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem, máslem, sýrem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Recept a tipy na zpracování jsme získali od Jiřího Michala z restaurace Kantýna, který radí: „Dršťky můžete koupit předvařené nebo syrové. Doporučuji kupovat ty syrové, i když je příprava pracnější. Každý si je pak může uvařit a dochutit podle svého. Očištěné syrové dršťky krátce povařte ve vroucí vodě. Tento postup opakujte 4–5krát, aby se dršťky zbavily pachu. Poté je vařte doměkka v osolené vodě s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Jakmile jsou dršťky měkké, zchlaďte je, aby si udržely tvar. Pokud někomu vadí klasické dršťky, může do receptu použít i vepřový žaludek, jeho chuť i konzistence jsou jemnější.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit