Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terina z oháňky a líček
Terina z oháňky a líček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Terina z oháňky a líček

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na 2 formy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 676 g
Sacharidy 365 g
Tuky 427 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální recept na hovězí huspeninu z obou krajních částí hovězího jsme odkoukali od Brita Richarda H. Turnera a zjednodušili podle svého.

Suroviny

nasekané na kusy a zbavené přebytečného tuku
zbavených vazivových tkání (ty lze přihodit do pekáče)
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
tuk 50 g
hovězí, vypečený (vyškvařeného loje) či domácího vepřového sádla
nahrubo
mrkev 2 ks
nahrubo
česnek 5 stroužků
drcených
vývar hovězí 1,8 l
lze nahradit sherry
sójová omáčka 80 ml
tymián 5 snítek
šiitake (lze vynechat)
petrželka 30 g
cca, lístky otrhané a nasekané
a/nebo pěkné světlé pečivo, k podávání
zelená omáčka k podávání
Na zelenou omáčku
petrželka
malý svazek (20 g), lístky nasekané nadrobno + na ozdobení (podle chuti)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
olivový olej extra panenský 100 ml
asi
česnek 2 stroužky
oloupané
kapary 2 PL
(klidně i nasekaných plodů, solené propláchnuté)
ančovičky (konzerva) 5 ks
filátka
hořčice dijonská 2 PL
vinný ocet červený 2 PL
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. Oháňku a líčka osušte, osolte a opepřete. Na středním až silném ohni rozehřejte hovězí tuk či sádlo a pak na něm po dávkách opečte maso dozlatova. Odkládejte je do velikého kastrolu či pekáče (k němuž máte víko). Pak v pánvi opečte cibuli, mrkev a česnek doměkka (pozor, nepřipalte česnek!), potom je přidejte k masu společně s vývarem, portským, sójovou omáčkou, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami a přiveďte k varu. Přiklopte a dejte zhruba na 5 hodin do předehřáté trouby.

2

Potom děrovanou sběračkou přeneste maso do mísy, tekutinu přeceďte do rendlíku. Upečené kousky nechte vychladnout a oberte čisté maso bez kostí a tuku z líček i oháňky. Mezitím svařte tekutinu na objem cca 700–750 ml.

3

V míse promíchejte obrané maso, petrželku, citronovou šťávu, spoustu soli a pepře a 400–500 ml svařeného výpeku. Toho použijte tolik, aby maso drželo pohromadě. Zbývající tekutinu odložte.

4

Dvě formy na terinu o objemu cca 400 ml (nebo 1 velkou) vypláchněte studenou vodou a napěchujte do nich masovou směs. Pak ji opatrně pomocí lžíce zalijte odloženou tekutinou, aby jí byla natěsno přelitá. Zakryjte fólií a dejte přes noc chladit.

5

Před podáváním připravte zelenou omáčku. Petrželku a cibulky zalijte v misce olejem. Česnek nasekejte s kapary a sardelkami, vsypte k bylinkám a promíchejte. Vmíchejte hořčici a ocet, opepřete, podle potřeby nařeďte olejem.

6

Terinu nechte před podáváním 10 minut stát v pokojové teplotě. Pak objeďte tenkým nožem kolem stěn nádoby, dno formy ponořte na 20 sekund do horké vody. Pak na formu položte vychlazený talíř a terinu na něj prudkým pohybem vyklopte. Krájejte ji nahřátým velmi ostrým nožem na asi 1cm plátky, podle chuti ozdobte petrželkou a podávejte se zelenou omáčkou a pečivem.

NĚCO NAVÍC

Formy na terinu můžete také vyložit potravinářskou fólií a povrch namísto zalévání zatížit, pak je vyklápění úplná hračka. Zbude-li vám svařený výpek, nechte ho ztuhnout v misce a podávejte milovníkům huspeninových pochoutek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín