0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Terina z oháňky a líček

Terina z oháňky a líček

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 2 formy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5008 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 278 g
Tuky 281 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální recept na hovězí huspeninu z obou krajních částí hovězího jsme odkoukali od Brita Richarda H. Turnera a zjednodušili podle svého.

Suroviny

oháňka 1 kg
nasekané na kusy a zbavené přebytečného tuku
800 g
líčka zbavených vazivových tkání (ty lze přihodit do pekáče)
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
50 g
vypečený hovězí tuk (vyškvařeného loje) či domácího vepřového sádla
cibule 2 ks
nahrubo
mrkev 2 ks
nahrubo
česnek 5 stroužků
drcených
vývar hovězí 1.8 l
víno červené 80 ml
lze nahradit sherry
sójová omáčka 80 ml
bobkový list 1 ks
tymián 5 snítek
2 ks
sušené houby šiitake (lze vynechat)
petrželka 30 g
cca, lístky otrhané a nasekané
citronová štáva 3 PL
chleba
a/nebo pěkné světlé pečivo, k podávání
zelená omáčka k podávání
Na zelenou omáčku
petrželka 1 svazek
malý svazek (20g), lístky nasekané nadrobno + na ozdobení (podle chuti)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
olivový olej extra panenský 100 ml
asi
česnek 2 stroužky
oloupané
kapary 2 PL
(klidně i nasekaných plodů, solené propláchnuté)
5 ks
sardelová filátka
hořčice dijonská 2 PL
vinný ocet červený 2 PL
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Oháňku a líčka osušte, osolte a opepřete. Na středním až silném ohni rozehřejte hovězí tuk či sádlo a pak na něm po dávkách opečte maso dozlatova. Odkládejte je do velikého kastrolu či pekáče (k němuž máte víko). Pak v pánvi opečte cibuli, mrkev a česnek doměkka (pozor, nepřipalte česnek!), potom je přidejte k masu společně s vývarem, portským, sójovou omáčkou, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami a přiveďte k varu. Přiklopte a dejte zhruba na 5 hodin do předehřáté trouby.

2 Potom děrovanou sběračkou přeneste maso do mísy, tekutinu přeceďte do rendlíku. Upečené kousky nechte vychladnout a oberte čisté maso bez kostí a tuku z líček i oháňky. Mezitím svařte tekutinu na objem cca 700–750 ml.

3 V míse promíchejte obrané maso, petrželku, citronovou šťávu, spoustu soli a pepře a 400–500 ml svařeného výpeku. Toho použijte tolik, aby maso drželo pohromadě. Zbývající tekutinu odložte.

4 Dvě formy na terinu o objemu cca 400 ml (nebo 1 velkou) vypláchněte studenou vodou a napěchujte do nich masovou směs. Pak ji opatrně pomocí lžíce zalijte odloženou tekutinou, aby jí byla natěsno přelitá. Zakryjte fólií a dejte přes noc chladit.

5 Před podáváním připravte zelenou omáčku. Petrželku a cibulky zalijte v misce olejem. Česnek nasekejte s kapary a sardelkami, vsypte k bylinkám a promíchejte. Vmíchejte hořčici a ocet, opepřete, podle potřeby nařeďte olejem.

6 Terinu nechte před podáváním 10 minut stát v pokojové teplotě. Pak objeďte tenkým nožem kolem stěn nádoby, dno formy ponořte na 20 sekund do horké vody. Pak na formu položte vychlazený talíř a terinu na něj prudkým pohybem vyklopte. Krájejte ji nahřátým velmi ostrým nožem na asi 1cm plátky, podle chuti ozdobte petrželkou a podávejte se zelenou omáčkou a pečivem.

NĚCO NAVÍC

Formy na terinu můžete také vyložit potravinářskou fólií a povrch namísto zalévání zatížit, pak je vyklápění úplná hračka. Zbude-li vám svařený výpek, nechte ho ztuhnout v misce a podávejte milovníkům huspeninových pochoutek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit