0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Terina z oháňky a líček

Terina z oháňky a líček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Terina z oháňky a líček

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Na 2 formy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 676 g
Sacharidy 365 g
Tuky 427 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální recept na hovězí huspeninu z obou krajních částí hovězího jsme odkoukali od Brita Richarda H. Turnera a zjednodušili podle svého.

Suroviny

oháňka 1 kg
nasekané na kusy a zbavené přebytečného tuku
zbavených vazivových tkání (ty lze přihodit do pekáče)
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
tuk 50 g
hovězí, vypečený (vyškvařeného loje) či domácího vepřového sádla
cibule 2 ks
nahrubo
mrkev 2 ks
nahrubo
česnek 5 stroužků
drcených
vývar hovězí 1,8 l
lze nahradit sherry
sójová omáčka 80 ml
bobkový list 1 ks
tymián 5 snítek
sušené houby 2 ks
šiitake (lze vynechat)
petrželka 30 g
cca, lístky otrhané a nasekané
citronová šťáva 3 PL
chleba
a/nebo pěkné světlé pečivo, k podávání
zelená omáčka k podávání
Na zelenou omáčku
petrželka
malý svazek (20 g), lístky nasekané nadrobno + na ozdobení (podle chuti)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
olivový olej extra panenský 100 ml
asi
česnek 2 stroužky
oloupané
kapary 2 PL
(klidně i nasekaných plodů, solené propláchnuté)
ančovičky (konzerva) 5 ks
filátka
hořčice dijonská 2 PL
vinný ocet červený 2 PL
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Oháňku a líčka osušte, osolte a opepřete. Na středním až silném ohni rozehřejte hovězí tuk či sádlo a pak na něm po dávkách opečte maso dozlatova. Odkládejte je do velikého kastrolu či pekáče (k němuž máte víko). Pak v pánvi opečte cibuli, mrkev a česnek doměkka (pozor, nepřipalte česnek!), potom je přidejte k masu společně s vývarem, portským, sójovou omáčkou, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami a přiveďte k varu. Přiklopte a dejte zhruba na 5 hodin do předehřáté trouby.

2 Potom děrovanou sběračkou přeneste maso do mísy, tekutinu přeceďte do rendlíku. Upečené kousky nechte vychladnout a oberte čisté maso bez kostí a tuku z líček i oháňky. Mezitím svařte tekutinu na objem cca 700–750 ml.

3 V míse promíchejte obrané maso, petrželku, citronovou šťávu, spoustu soli a pepře a 400–500 ml svařeného výpeku. Toho použijte tolik, aby maso drželo pohromadě. Zbývající tekutinu odložte.

4 Dvě formy na terinu o objemu cca 400 ml (nebo 1 velkou) vypláchněte studenou vodou a napěchujte do nich masovou směs. Pak ji opatrně pomocí lžíce zalijte odloženou tekutinou, aby jí byla natěsno přelitá. Zakryjte fólií a dejte přes noc chladit.

5 Před podáváním připravte zelenou omáčku. Petrželku a cibulky zalijte v misce olejem. Česnek nasekejte s kapary a sardelkami, vsypte k bylinkám a promíchejte. Vmíchejte hořčici a ocet, opepřete, podle potřeby nařeďte olejem.

6 Terinu nechte před podáváním 10 minut stát v pokojové teplotě. Pak objeďte tenkým nožem kolem stěn nádoby, dno formy ponořte na 20 sekund do horké vody. Pak na formu položte vychlazený talíř a terinu na něj prudkým pohybem vyklopte. Krájejte ji nahřátým velmi ostrým nožem na asi 1cm plátky, podle chuti ozdobte petrželkou a podávejte se zelenou omáčkou a pečivem.

NĚCO NAVÍC

Formy na terinu můžete také vyložit potravinářskou fólií a povrch namísto zalévání zatížit, pak je vyklápění úplná hračka. Zbude-li vám svařený výpek, nechte ho ztuhnout v misce a podávejte milovníkům huspeninových pochoutek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč