Geniální recept na hovězí huspeninu z obou krajních částí hovězího jsme odkoukali od Brita Richarda H. Turnera a zjednodušili podle svého.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Oháňku a líčka osušte, osolte a opepřete. Na středním až silném ohni rozehřejte hovězí tuk či sádlo a pak na něm po dávkách opečte maso dozlatova. Odkládejte je do velikého kastrolu či pekáče (k němuž máte víko). Pak v pánvi opečte cibuli, mrkev a česnek doměkka (pozor, nepřipalte česnek!), potom je přidejte k masu společně s vývarem, portským, sójovou omáčkou, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami a přiveďte k varu. Přiklopte a dejte zhruba na 5 hodin do předehřáté trouby.
Potom děrovanou sběračkou přeneste maso do mísy, tekutinu přeceďte do rendlíku. Upečené kousky nechte vychladnout a oberte čisté maso bez kostí a tuku z líček i oháňky. Mezitím svařte tekutinu na objem cca 700–750 ml.
V míse promíchejte obrané maso, petrželku, citronovou šťávu, spoustu soli a pepře a 400–500 ml svařeného výpeku. Toho použijte tolik, aby maso drželo pohromadě. Zbývající tekutinu odložte.
Dvě formy na terinu o objemu cca 400 ml (nebo 1 velkou) vypláchněte studenou vodou a napěchujte do nich masovou směs. Pak ji opatrně pomocí lžíce zalijte odloženou tekutinou, aby jí byla natěsno přelitá. Zakryjte fólií a dejte přes noc chladit.
Před podáváním připravte zelenou omáčku. Petrželku a cibulky zalijte v misce olejem. Česnek nasekejte s kapary a sardelkami, vsypte k bylinkám a promíchejte. Vmíchejte hořčici a ocet, opepřete, podle potřeby nařeďte olejem.
Terinu nechte před podáváním 10 minut stát v pokojové teplotě. Pak objeďte tenkým nožem kolem stěn nádoby, dno formy ponořte na 20 sekund do horké vody. Pak na formu položte vychlazený talíř a terinu na něj prudkým pohybem vyklopte. Krájejte ji nahřátým velmi ostrým nožem na asi 1cm plátky, podle chuti ozdobte petrželkou a podávejte se zelenou omáčkou a pečivem.
NĚCO NAVÍC
Formy na terinu můžete také vyložit potravinářskou fólií a povrch namísto zalévání zatížit, pak je vyklápění úplná hračka. Zbude-li vám svařený výpek, nechte ho ztuhnout v misce a podávejte milovníkům huspeninových pochoutek.