Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí kýta s bramborami boulangère
Jehněčí kýta s bramborami boulangère
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jehněčí kýta s bramborami boulangère

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2763 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 370 g
Tuky 77 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte velikonoční hostinu? Jehněčí kýta je tou správnou volbou. Skvěle ji doplní brambory boulangère, které jsou gratinované, podobně jako brambory dauphinoise. Ty se ale připravují ve smetaně, boulangère ve vývaru. Efektní jídlo, které je i praktické: maso a příloha se pečou najednou. Budete mít tedy více času na přípravdu dalších chodů...

Suroviny

cca 2 kg
jemně nastrouhaná
česnek 4 stroužky
jemně nasekané
tymián 1 svazek
změklé
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 1,5 kg
varný typ B
vývar kuřecí 300 ml
Na omáčku
nakrájené nadrobno
vývar 600 ml
jehněčí nebo hovězí
rybízová zavařenina 1 PL
rosol nebo džem
tymián
pár snítek

Postup

1

Rozehřejte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Malým nožem udělejte na horní straně kýty hluboké zářezy. Smíchejte citronovou kůru, česnek, pár lístků tymiánu a vetřete do zářezů. Po celé kýtě rozetřete větší část másla, osolte, opepřete.

2

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky na mandolíně nebo pomocí foodprocesoru. Promíchejte je s 1 lžící oleje, 2 lžičkami tymiánových lístků, solí, pepřem a vyskládejte je do mělčího pekáčku. Zbytek másla smíchejte s vývarem a nalijte na brambory. Kýtu posaďte navrch, zakryjte a pečte 20 minut.

3

Snižte teplotu na 180°C (horkovzduch 160°C) a pečte dalších 75 minut. Pokud chcete, aby brambory měly kůrčičku, sundejte po této době maso (držte je v teple) a pekáč vraťte na vyšší teplotu na 15 minut do trouby.

4

Zatímco se jehně peče, připravte omáčku. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opečte dozlatova. Zaprašte moukou a opékejte dalších 30 vteřin. Přilijte víno, přiveďte k varu a svařte na polovic. Přidejte vývar a nechte na mírném ohni bublat, dokud se omáčka nezredukuje o čtvrtinu. Vložte džem a provařte 5 minut. Pokud chcete omáčku hladkou, přeceďte. Podávejte s jehněčím.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...