Chystáte velikonoční hostinu? Jehněčí kýta je tou správnou volbou. Skvěle ji doplní brambory boulangère, které jsou gratinované, podobně jako brambory dauphinoise. Ty se ale připravují ve smetaně, boulangère ve vývaru. Efektní jídlo, které je i praktické: maso a příloha se pečou najednou. Budete mít tedy více času na přípravdu dalších chodů...
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Malým nožem udělejte na horní straně kýty hluboké zářezy. Smíchejte citronovou kůru, česnek, pár lístků tymiánu a vetřete do zářezů. Po celé kýtě rozetřete větší část másla, osolte, opepřete.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky na mandolíně nebo pomocí foodprocesoru. Promíchejte je s 1 lžící oleje, 2 lžičkami tymiánových lístků, solí, pepřem a vyskládejte je do mělčího pekáčku. Zbytek másla smíchejte s vývarem a nalijte na brambory. Kýtu posaďte navrch, zakryjte a pečte 20 minut.
Snižte teplotu na 180°C (horkovzduch 160°C) a pečte dalších 75 minut. Pokud chcete, aby brambory měly kůrčičku, sundejte po této době maso (držte je v teple) a pekáč vraťte na vyšší teplotu na 15 minut do trouby.
Zatímco se jehně peče, připravte omáčku. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opečte dozlatova. Zaprašte moukou a opékejte dalších 30 vteřin. Přilijte víno, přiveďte k varu a svařte na polovic. Přidejte vývar a nechte na mírném ohni bublat, dokud se omáčka nezredukuje o čtvrtinu. Vložte džem a provařte 5 minut. Pokud chcete omáčku hladkou, přeceďte. Podávejte s jehněčím.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.