Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí plec na víně
Jehněčí plec na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí plec na víně

4.4/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 204 g
Tuky 296 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas.

Suroviny

s kostí
olivový olej
mrkev 2 ks
na kostky
petržel 1 ks
na kostky
celer ¼ ks
na kostky
nadrobno
tymián 2 snítky
suché
vývar hovězí 1,5 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
mrkev 3 ks
na šikmé plátky
petržel 1 ks
na šikmé plátky
řapíkatý celer 1 ks
na šikmé plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá
k podávání

Postup

1

Plec rozdělte na 3 části, osolte a opepřete. Opečte ji v litinovém hrnci na oleji ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Do tuku vsypte kostky zeleniny a opékejte je asi 5 minut dozlatova. Vsypte cibuli, tymián a míchejte další 3 minuty. Pak přidejte rajský protlak a míchejte ještě 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, až se víno svaří na třetinu, trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce maso a zalijte ho vodou nebo vývarem, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, pak hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Duste doměkka asi 2 až 2,5 hodiny. Maso potom vyjměte a omáčku přeceďte (mělo by jí být cca 750 ml). Dejte ji na sporák vyvařit, až jí zbude 200–300 ml.

3

Mezitím vhoďte kořenovou zeleninu na 3 minuty do vroucí osolené vody. V pánvi rozehřejte máslo, přimíchejte zeleninu a osolte a opepřete. Po 2 minutách vmíchejte petrželku a vypněte. Maso pokrájejte a podávejte s kaší, přelité šťávou a ozdobené zeleninou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Komentáře

30.10.2015 20:23

Naprosto vynikající! Moc jsme si pochutnali.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč