0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí plec na víně

Jehněčí plec na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí plec na víně

4.4/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 204 g
Tuky 296 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas.

Suroviny

jehněčí plec 1,5 kg
s kostí
olivový olej
mrkev 2 ks
na kostky
petržel 1 ks
na kostky
celer ¼ ks
na kostky
cibule 1 ks
nadrobno
tymián 2 snítky
rajčatový protlak 2 PL
suché
vývar hovězí 1,5 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
mrkev 3 ks
na šikmé plátky
petržel 1 ks
na šikmé plátky
řapíkatý celer 1 ks
na šikmé plátky
máslo 2 PL
petrželka 1 hrst
hladkolistá
bramborová kaše
k podávání

Postup

1

Plec rozdělte na 3 části, osolte a opepřete. Opečte ji v litinovém hrnci na oleji ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Do tuku vsypte kostky zeleniny a opékejte je asi 5 minut dozlatova. Vsypte cibuli, tymián a míchejte další 3 minuty. Pak přidejte rajský protlak a míchejte ještě 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, až se víno svaří na třetinu, trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce maso a zalijte ho vodou nebo vývarem, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, pak hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Duste doměkka asi 2 až 2,5 hodiny. Maso potom vyjměte a omáčku přeceďte (mělo by jí být cca 750 ml). Dejte ji na sporák vyvařit, až jí zbude 200–300 ml.

3

Mezitím vhoďte kořenovou zeleninu na 3 minuty do vroucí osolené vody. V pánvi rozehřejte máslo, přimíchejte zeleninu a osolte a opepřete. Po 2 minutách vmíchejte petrželku a vypněte. Maso pokrájejte a podávejte s kaší, přelité šťávou a ozdobené zeleninou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Komentáře

Anonym

Naprosto vynikající! Moc jsme si pochutnali.

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč