Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí plec na víně
Jehněčí plec na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí plec na víně

4.4/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 204 g
Tuky 296 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas.

Suroviny

s kostí
olivový olej
mrkev 2 ks
na kostky
petržel 1 ks
na kostky
celer ¼ ks
na kostky
nadrobno
tymián 2 snítky
suché
vývar hovězí 1,5 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
mrkev 3 ks
na šikmé plátky
petržel 1 ks
na šikmé plátky
řapíkatý celer 1 ks
na šikmé plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá
k podávání

Postup

1

Plec rozdělte na 3 části, osolte a opepřete. Opečte ji v litinovém hrnci na oleji ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Do tuku vsypte kostky zeleniny a opékejte je asi 5 minut dozlatova. Vsypte cibuli, tymián a míchejte další 3 minuty. Pak přidejte rajský protlak a míchejte ještě 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, až se víno svaří na třetinu, trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce maso a zalijte ho vodou nebo vývarem, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, pak hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Duste doměkka asi 2 až 2,5 hodiny. Maso potom vyjměte a omáčku přeceďte (mělo by jí být cca 750 ml). Dejte ji na sporák vyvařit, až jí zbude 200–300 ml.

3

Mezitím vhoďte kořenovou zeleninu na 3 minuty do vroucí osolené vody. V pánvi rozehřejte máslo, přimíchejte zeleninu a osolte a opepřete. Po 2 minutách vmíchejte petrželku a vypněte. Maso pokrájejte a podávejte s kaší, přelité šťávou a ozdobené zeleninou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Komentáře

30.10.2015 20:23

Naprosto vynikající! Moc jsme si pochutnali.

Apetit magazín