0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí plec na víně

Jehněčí plec na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí plec na víně

4.4 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 204 g
Tuky 296 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas.

Suroviny

jehněčí plec 1.5 kg
s kostí
olivový olej
mrkev 2 ks
na kostky
petržel 1 ks
na kostky
celer 0.25 ks
na kostky
cibule 1 ks
nadrobno
tymián 2 snítky
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 700 ml
suché
vývar hovězí 1.5 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
mrkev 3 ks
na šikmé plátky
petržel 1 ks
na šikmé plátky
řapíkatý celer 1 ks
na šikmé plátky
máslo 2 PL
petrželka 1 hrst
hladkolistá
bramborová kaše
k podávání

Postup

1

Plec rozdělte na 3 části, osolte a opepřete. Opečte ji v litinovém hrnci na oleji ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Do tuku vsypte kostky zeleniny a opékejte je asi 5 minut dozlatova. Vsypte cibuli, tymián a míchejte další 3 minuty. Pak přidejte rajský protlak a míchejte ještě 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, až se víno svaří na třetinu, trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce maso a zalijte ho vodou nebo vývarem, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, pak hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Duste doměkka asi 2 až 2,5 hodiny. Maso potom vyjměte a omáčku přeceďte (mělo by jí být cca 750 ml). Dejte ji na sporák vyvařit, až jí zbude 200–300 ml.

3

Mezitím vhoďte kořenovou zeleninu na 3 minuty do vroucí osolené vody. V pánvi rozehřejte máslo, přimíchejte zeleninu a osolte a opepřete. Po 2 minutách vmíchejte petrželku a vypněte. Maso pokrájejte a podávejte s kaší, přelité šťávou a ozdobené zeleninou.

Související články

Proč ochutnat kůzlečí nebo jehněčí maso?
  • Tipy a triky

Proč ochutnat kůzlečí nebo jehněčí maso?

Lahůdky, která upadly v zapomnění Pokud byste si za běžných okolností vyrazili do restaurace, kůzlečí nebo jehněčí pokrmy byste v jídelníčku zřejmě hledali marně. Ti šťastnější jej mohli okusit na dovolené v Řecku nebo při cestách po...
Seriál o mase: Jehněčí plecko
  • Zajímavosti

Seriál o mase: Jehněčí plecko

Jehněčí plecko je přední jehněčí noha. Maso z ní je klihovité, a díky tomu nebude nikdy suché. Když ho upečete s kostí, vynikne jeho lahodná chuť. Můžete ho také mlít a různým způsobem ochucovat. Máme pro vás recept na jehněčí plec na víně...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit