Ostrá arabská harissa nejsou jen samé chilli papričky, obsahuje i další koření, a proto není třeba tenhle ohnivý pokrm nijak dochucovat. Na pečicím papíru se peče proto, abyste ho nemuseli podlévat.
Suroviny
ocet
80
ml
sherry
chilli pasta gochujang
100
g
harissa
cukr
45
g
třtinový, tmavý
česnek
2
stroužek
drcený
sůl
mořská
pepř
čerstvě drcený
jehněčí plec
1,8
kg
lze nahradit 6 až 8 jehněčích kolínek
řeckého typu
petrželka
čerstvá, nasekaná, k podávání
arabský chléb
(pita) k podávání
1 Troubu předehřejte na 220°C. V misce prošlehejte ocet, harissu, cukr, česnek, sůl a pepř. Plec rozkrájenou na větší kusy nebo kolínka promíchejte s připravenou marinádou a dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem.
2 Nejprve zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte 1,5 hodiny. Pak odkryjte a dopékejte ještě 20 minut dozlatova. Podávejte posypané petrželkou, doplněné jogurtem a arabským chlebem.
NĚCO NAVÍC
Nejlepší klasickou červenou harissu seženete v obchodech s arabskými potravinami.