Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě
Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5735 kcal
Bílkoviny 380 g
Sacharidy 352 g
Tuky 295 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z jehněčí kýty nemusí být jen tradiční nedělní pečínka, ale i perfektní jídlo do ruky! Stačí ji tence nakrájet, přidat zeleninu, skvělou omáčku a pita chleba.

Suroviny

vykoštěná, podélně rozříznutá
hustý
česnek 4 stroužek
drcené
olivový olej 50 ml
ze dvou citronů, kůra z jednoho
oregano 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 PL
melasa 2 PL
z granátových jablek
nahřáté
okurka ½ ks
na jemné plátky
hlávky, jemně nakrouhané
k podávání

Postup

1

Do nejsilnějších částí masa udělejte zářezy. Smíchejte polovinu jogurtu s česnekem, 25 g tahini, olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, oreganem, solí a pepřem. Maso dejte do uzavíratelné nádoby, přelijte vzniklou marinádou, uzavřete a dejte na noc do lednice. Vyjměte hodinu před pečením a nechte dojít pokojové teploty.

2

Rozehřejte troubu na 220°C. Setřete z masa přebytečnou marinádu, osolte, posypte sezamem a vložte do pekáče na mřížku. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších 15–20 minut – maso by ve středu mělo mít 60°C. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte 15 minut odpočívat. Potom maso nakrájejte na tenké plátky.

3

Smíchejte zbylý jogurt, sezamovou pastu a citronovou šťávu, přidejte citronovou kůru a melasu z granátových jablek. Jehněčí plátky navršte na pita chleba s okurkou, zelím, spoustou sezamovo-jogurtové omáčky a trochou harissy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...