0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5735 kcal
Bílkoviny 380 g
Sacharidy 352 g
Tuky 295 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z jehněčí kýty nemusí být jen tradiční nedělní pečínka, ale i perfektní jídlo do ruky! Stačí ji tence nakrájet, přidat zeleninu, skvělou omáčku a pita chleba.

Suroviny

jehněčí kýta 1,5 kg
vykoštěná, podélně rozříznutá
jogurt bílý 300 g
hustý
česnek 4 stroužek
drcené
tahini 65 g
olivový olej 50 ml
citronová šťáva 2 ks
ze dvou citronů, kůra z jednoho
oregano 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 PL
melasa 2 PL
z granátových jablek
pita 6 ks
nahřáté
okurka ½ ks
na jemné plátky
hlávky, jemně nakrouhané
harissa
k podávání

1 Do nejsilnějších částí masa udělejte zářezy. Smíchejte polovinu jogurtu s česnekem, 25 g tahini, olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, oreganem, solí a pepřem. Maso dejte do uzavíratelné nádoby, přelijte vzniklou marinádou, uzavřete a dejte na noc do lednice. Vyjměte hodinu před pečením a nechte dojít pokojové teploty.

2 Rozehřejte troubu na 220°C. Setřete z masa přebytečnou marinádu, osolte, posypte sezamem a vložte do pekáče na mřížku. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších 15–20 minut – maso by ve středu mělo mít 60°C. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte 15 minut odpočívat. Potom maso nakrájejte na tenké plátky.

3 Smíchejte zbylý jogurt, sezamovou pastu a citronovou šťávu, přidejte citronovou kůru a melasu z granátových jablek. Jehněčí plátky navršte na pita chleba s okurkou, zelím, spoustou sezamovo-jogurtové omáčky a trochou harissy.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč