
Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě
Z jehněčí kýty nemusí být jen tradiční nedělní pečínka, ale i perfektní jídlo do ruky! Stačí ji tence nakrájet, přidat zeleninu, skvělou omáčku a pita chleba.
Ingredience
- 1,5 kg vykostěné jehněčí kýty, podélně rozříznuté
- 300 g hustého jogurtu
- 4 stroužky česneku, drcené
- 65 g sezamové pasty tahini
- 50 ml olivového oleje
- 2 citrony, z jednoho nastrouhaná kůra, z obou vymačkaná šťáva
- 2 lžičky sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce melasy z granátových jablek
- 6 nahřátých pita chlebů
- 1/2 okurky, nakrájené na jemné plátky
- 1/4 hlávky červeného zelí, jemně nakrouhaného
- harissa k podávání
Příprava jídla
1 Do nejsilnějších částí masa udělejte zářezy. Smíchejte polovinu jogurtu s česnekem, 25 g tahini, olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, oreganem, solí a pepřem. Maso dejte do uzavíratelné nádoby, přelijte vzniklou marinádou, uzavřete a dejte na noc do lednice. Vyjměte hodinu před pečením a nechte dojít pokojové teploty.
2 Rozehřejte troubu na 220°C. Setřete z masa přebytečnou marinádu, osolte, posypte sezamem a vložte do pekáče na mřížku. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších 15–20 minut – maso by ve středu mělo mít 60°C. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte 15 minut odpočívat. Potom maso nakrájejte na tenké plátky.
3 Smíchejte zbylý jogurt, sezamovou pastu a citronovou šťávu, přidejte citronovou kůru a melasu z granátových jablek. Jehněčí plátky navršte na pita chleba s okurkou, zelím, spoustou sezamovo-jogurtové omáčky a trochou harissy.
Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář