Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5240 kcal
Bílkoviny 363 g
Cukr 330 g
Tuky 256 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z jehněčí kýty nemusí být jen tradiční nedělní pečínka, ale i perfektní jídlo do ruky! Stačí ji tence nakrájet, přidat zeleninu, skvělou omáčku a pita chleba.

Suroviny

jehněčí kýta 1.5 kg
vykoštěná, podélně rozříznutá
jogurt 300 g
hustý
česnek 4 stroužek
drcené
65 g
sezamová pasta tahini
olivový olej 50 ml
citron 2 ks
z 1 kůra, z obou šťáva
oregano 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 4 PL
2 PL
melasa z granátových jablek
pita 6 ks
nahřáté
okurka 0.5 ks
na jemné plátky
zelí červené 0.25
jemně nakrouhané
harissa
k podávání

1 Do nejsilnějších částí masa udělejte zářezy. Smíchejte polovinu jogurtu s česnekem, 25 g tahini, olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, oreganem, solí a pepřem. Maso dejte do uzavíratelné nádoby, přelijte vzniklou marinádou, uzavřete a dejte na noc do lednice. Vyjměte hodinu před pečením a nechte dojít pokojové teploty.

2 Rozehřejte troubu na 220°C. Setřete z masa přebytečnou marinádu, osolte, posypte sezamem a vložte do pekáče na mřížku. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších 15–20 minut – maso by ve středu mělo mít 60°C. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte 15 minut odpočívat. Potom maso nakrájejte na tenké plátky.

3 Smíchejte zbylý jogurt, sezamovou pastu a citronovou šťávu, přidejte citronovou kůru a melasu z granátových jablek. Jehněčí plátky navršte na pita chleba s okurkou, zelím, spoustou sezamovo-jogurtové omáčky a trochou harissy.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit