Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí v sezamovo-jogurtové marinádě

Z jehněčí kýty nemusí být jen tradiční nedělní pečínka, ale i perfektní jídlo do ruky! Stačí ji tence nakrájet, přidat zeleninu, skvělou omáčku a pita chleba.

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT35M
Pečení 0:35
Maso

Ingredience

    • 1,5 kg vykostěné jehněčí kýty, podélně rozříznuté
    • 300 g hustého jogurtu
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 65 g sezamové pasty tahini
    • 50 ml olivového oleje
    • 2 citrony, z jednoho nastrouhaná kůra, z obou vymačkaná šťáva
    • 2 lžičky sušeného oregana
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 lžíce sezamových semínek
    • 2 lžíce melasy z granátových jablek
    • 6 nahřátých pita chlebů
    • 1/2 okurky, nakrájené na jemné plátky
    • 1/4 hlávky červeného zelí, jemně nakrouhaného
    • harissa k podávání

Příprava jídla

1 Do nejsilnějších částí masa udělejte zářezy. Smíchejte polovinu jogurtu s česnekem, 25 g tahini, olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, oreganem, solí a pepřem. Maso dejte do uzavíratelné nádoby, přelijte vzniklou marinádou, uzavřete a dejte na noc do lednice. Vyjměte hodinu před pečením a nechte dojít pokojové teploty.

2 Rozehřejte troubu na 220°C. Setřete z masa přebytečnou marinádu, osolte, posypte sezamem a vložte do pekáče na mřížku. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších 15–20 minut – maso by ve středu mělo mít 60°C. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte 15 minut odpočívat. Potom maso nakrájejte na tenké plátky.

3 Smíchejte zbylý jogurt, sezamovou pastu a citronovou šťávu, přidejte citronovou kůru a melasu z granátových jablek. Jehněčí plátky navršte na pita chleba s okurkou, zelím, spoustou sezamovo-jogurtové omáčky a trochou harissy.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Studená okurková polévka s jogurtem a koprem

Salát s pečeným kuřetem a jogurtovo-cibulovým dresinkem

REKLAMA

Přidat komentář