Zvěřinová variace se u téhle původně anglické ,vyšší dívčí‘ – v originálu připravované z hovězí svíčkové – přímo nabízí. S přílohami a sklenkou červeného vína máte nedělní oběd jedna báseň.
Suroviny
Postup
Na nádivku opečte jemně v pánvi na troše oleje sardelky, slaninu a houby, aby se propekly, ale nezabarvily. Vyklopte je do cedníku, aby z nich vykapala veškerá přebytečná tekutina. Pak je v misce promíchejte s hořčicí a nechte vychladnout.
Maso osolte, opepřete a na silném ohni opékejte na jiné pánvi z každé strany na troše oleje 30 sekund, aby zhnědlo. Pak ho položte stranou na mřížku postavenou nad plochou nádobu – díky tomu maso rychleji zchladne a vykape z něj přebytečná tekutina. Zachycenou šťávu uchovejte, později ji zužitkujete do omáčky.
Troubu předehřejte na 220°C a dejte do ní nahřát pečicí plech.
Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a uřízněte z něj 2 obdélníky, do kterých budou kusy masa dobře pasovat s malými okraji, když je do nich zavřete jako do knihy. Na jednu stranu obdélníků rozdělte a rozetřete nádivku (okraje nechte volné). Doprostřed vždy položte maso, okraj potřete připraveným žloutkem a potom vše přiklopte prázdnou stranou těsta. Přitiskněte a poskládejte okraje, aby bylo všechno dobře uzavřené.
Balíčky přeneste na nahřátý plech a pečte 15–20 minut, aby těsto zezlátlo a zkřupavělo. Pak vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte na tlusté plátky.
Mezitím připravte omáčku. Rozehřejte pánev od nádivky (nevadí, pokud v ní něco zbylo), vsypte mouku a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte a vmíchávejte vývar, přidejte zachycenou šťávu z masa a přiveďte k varu. Provařte cca 10–15 minut. Vmíchejte rybízové želé a nechte jej rozpustit. Dokončete nasekanými bylinkami, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Plátky wellingtonu podávejte jen tak s omáčkou, anebo doplněné zeleninou vařenou v páře a bramborovou kaší.