Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4670 kcal
Bílkoviny 316 g
Cukr 242 g
Tuky 270 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřinová variace se u téhle původně anglické ,vyšší dívčí‘ – v originálu připravované z hovězí svíčkové – přímo nabízí. S přílohami a sklenkou červeného vína máte nedělní oběd jedna báseň.

Suroviny

zvěřina 700 g
jelení svíčková nebo hřbetu, očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
listové těsto 500 g
nerozválené
žloutek 1 ks
prošlehaný s 1 lžící vody
Na nádivku
sardelky 2 ks
nasekané
slanina 4 plátky
uzené, nadrobno
žampiony 12 ks
malých, bílých, nadrobno
hořčice dijonská 2 PL
Na omáčku
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 300 ml
zvěřinový vývar drůbežího nebo hovězího vývaru
2 PL
červenorybízové želé
rozmarýn 0.5 ČL
nasekaný
petrželka 1 PL
nasekaná

1 Na nádivku opečte jemně v pánvi na troše oleje sardelky, slaninu a houby, aby se propekly, ale nezabarvily. Vyklopte je do cedníku, aby z nich vykapala veškerá přebytečná tekutina. Pak je v misce promíchejte s hořčicí a nechte vychladnout.

2 Maso osolte, opepřete a na silném ohni opékejte na jiné pánvi z každé strany na troše oleje 30 sekund, aby zhnědlo. Pak ho položte stranou na mřížku postavenou nad plochou nádobu – díky tomu maso rychleji zchladne a vykape z něj přebytečná tekutina. Zachycenou šťávu uchovejte, později ji zužitkujete do omáčky.

3 Troubu předehřejte na 220°C a dejte do ní nahřát pečicí plech.

4 Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a uřízněte z něj 2 obdélníky, do kterých budou kusy masa dobře pasovat s malými okraji, když je do nich zavřete jako do knihy. Na jednu stranu obdélníků rozdělte a rozetřete nádivku (okraje nechte volné). Doprostřed vždy položte maso, okraj potřete připraveným žloutkem a potom vše přiklopte prázdnou stranou těsta. Přitiskněte a poskládejte okraje, aby bylo všechno dobře uzavřené.

5 Balíčky přeneste na nahřátý plech a pečte 15–20 minut, aby těsto zezlátlo a zkřupavělo. Pak vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte na tlusté plátky.

6 Mezitím připravte omáčku. Rozehřejte pánev od nádivky (nevadí, pokud v ní něco zbylo), vsypte mouku a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte a vmíchávejte vývar, přidejte zachycenou šťávu z masa a přiveďte k varu. Provařte cca 10–15 minut. Vmíchejte rybízové želé a nechte jej rozpustit. Dokončete nasekanými bylinkami, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

7 Plátky wellingtonu podávejte jen tak s omáčkou, anebo doplněné zeleninou vařenou v páře a bramborovou kaší. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit