0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4652 kcal
Bílkoviny 320 g
Sacharidy 242 g
Tuky 266 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřinová variace se u téhle původně anglické ,vyšší dívčí‘ – v originálu připravované z hovězí svíčkové – přímo nabízí. S přílohami a sklenkou červeného vína máte nedělní oběd jedna báseň.

Suroviny

zvěřina 700 g
jelení svíčková nebo hřbetu, očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
listové těsto 500 g
nerozválené
žloutek 1 ks
prošlehaný s 1 lžící vody
Na nádivku
ančovičky (konzerva) 2 ks
nasekané
slanina 4 plátky
uzené, nadrobno
žampiony 12 ks
malých, bílých, nadrobno
hořčice dijonská 2 PL
Na omáčku
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 300 ml
zvěřinový vývar drůbežího nebo hovězího vývaru
2 PL
červenorybízové želé
rozmarýn ½ ČL
nasekaný
petrželka 1 PL
nasekaná

1 Na nádivku opečte jemně v pánvi na troše oleje sardelky, slaninu a houby, aby se propekly, ale nezabarvily. Vyklopte je do cedníku, aby z nich vykapala veškerá přebytečná tekutina. Pak je v misce promíchejte s hořčicí a nechte vychladnout.

2 Maso osolte, opepřete a na silném ohni opékejte na jiné pánvi z každé strany na troše oleje 30 sekund, aby zhnědlo. Pak ho položte stranou na mřížku postavenou nad plochou nádobu – díky tomu maso rychleji zchladne a vykape z něj přebytečná tekutina. Zachycenou šťávu uchovejte, později ji zužitkujete do omáčky.

3 Troubu předehřejte na 220°C a dejte do ní nahřát pečicí plech.

4 Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a uřízněte z něj 2 obdélníky, do kterých budou kusy masa dobře pasovat s malými okraji, když je do nich zavřete jako do knihy. Na jednu stranu obdélníků rozdělte a rozetřete nádivku (okraje nechte volné). Doprostřed vždy položte maso, okraj potřete připraveným žloutkem a potom vše přiklopte prázdnou stranou těsta. Přitiskněte a poskládejte okraje, aby bylo všechno dobře uzavřené.

5 Balíčky přeneste na nahřátý plech a pečte 15–20 minut, aby těsto zezlátlo a zkřupavělo. Pak vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte na tlusté plátky.

6 Mezitím připravte omáčku. Rozehřejte pánev od nádivky (nevadí, pokud v ní něco zbylo), vsypte mouku a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte a vmíchávejte vývar, přidejte zachycenou šťávu z masa a přiveďte k varu. Provařte cca 10–15 minut. Vmíchejte rybízové želé a nechte jej rozpustit. Dokončete nasekanými bylinkami, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

7 Plátky wellingtonu podávejte jen tak s omáčkou, anebo doplněné zeleninou vařenou v páře a bramborovou kaší. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč