Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Zvěřinová variace se u téhle původně anglické ,vyšší dívčí‘ – v originálu připravované z hovězí svíčkové – přímo nabízí. S přílohami a sklenkou červeného vína máte nedělní oběd jedna báseň.

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Maso

Ingredience

    • 2x 350g kus jelení svíčkové nebo hřbetu, očištěný
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • rostlinný olej na opékání
    • 500 g nerozváleného listového těsta
    • 1 žloutek, prošlehaný s 1 lžící vody

    NA NÁDIVKU

    • 2 sardelové řezy, nasekané
    • 4 plátky uzené slaniny, nadrobno
    • 12 malých bílých žampionů, nadrobno
    • 2 lžíce dijonské hořčice

    NA OMÁČKU

    • 1 lžíce hladké mouky
    • 300 ml zvěřinového, drůbežího nebo hovězího vývaru
    • 2 lžíce červenorybízového želé
    • 1/2 lžičky nasekaného rozmarýnu
    • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 Na nádivku opečte jemně v pánvi na troše oleje sardelky, slaninu a houby, aby se propekly, ale nezabarvily. Vyklopte je do cedníku, aby z nich vykapala veškerá přebytečná tekutina. Pak je v misce promíchejte s hořčicí a nechte vychladnout.

2 Maso osolte, opepřete a na silném ohni opékejte na jiné pánvi z každé strany na troše oleje 30 sekund, aby zhnědlo. Pak ho položte stranou na mřížku postavenou nad plochou nádobu – díky tomu maso rychleji zchladne a vykape z něj přebytečná tekutina. Zachycenou šťávu uchovejte, později ji zužitkujete do omáčky.

3 Troubu předehřejte na 220°C a dejte do ní nahřát pečicí plech.

4 Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a uřízněte z něj 2 obdélníky, do kterých budou kusy masa dobře pasovat s malými okraji, když je do nich zavřete jako do knihy. Na jednu stranu obdélníků rozdělte a rozetřete nádivku (okraje nechte volné). Doprostřed vždy položte maso, okraj potřete připraveným žloutkem a potom vše přiklopte prázdnou stranou těsta. Přitiskněte a poskládejte okraje, aby bylo všechno dobře uzavřené.

5 Balíčky přeneste na nahřátý plech a pečte 15–20 minut, aby těsto zezlátlo a zkřupavělo. Pak vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte na tlusté plátky.

6 Mezitím připravte omáčku. Rozehřejte pánev od nádivky (nevadí, pokud v ní něco zbylo), vsypte mouku a opékejte 2 minuty. Postupně vlévejte a vmíchávejte vývar, přidejte zachycenou šťávu z masa a přiveďte k varu. Provařte cca 10–15 minut. Vmíchejte rybízové želé a nechte jej rozpustit. Dokončete nasekanými bylinkami, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

7 Plátky wellingtonu podávejte jen tak s omáčkou, anebo doplněné zeleninou vařenou v páře a bramborovou kaší. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Pytlácký koláč

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Přidat komentář