Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7159 kcal
Bílkoviny 314 g
Sacharidy 773 g
Tuky 299 g
Vláknina 198 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králíka po indicku zapíjejte stylově pivem IPA, k vytírání omáčky se skvěle hodí chléb naan či jiné měkké chlebové placky.

Suroviny

česnek 4 stroužky
nakrájené nahrubo
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
nastrouhaný
mandle 100 g
lupínky, opražené
rostlinný olej 3 PL
kardamom 6 ks
nakrájená nadrobno
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr čerstvý 1 PL
mletý
kajenský pepř ¼ ČL
rajčatová passata - pyré 1 PL
směsi stehen a hřbetů s kostí), divokého či domácího
sůl 1 ČL
a trocha navíc na rýži
konzerva
garam masala ½ ČL
kořenicí směs
rýže 300 g
směsi basmati a divoké rýže
koriandr čerstvý hrst
čerstvý, nasekaný nadrobno
červená nebo zelená, nakrájená na kolečka
Na rozinky
nálevový sáček heřmánku
rozinky 100 g
zlaté, propláchnuté

Postup

1

Ve vhodném přístroji rozmixujte česnek, zázvor, 75 g mandlových lupínků a 6 lžic vody na pastu. V širokém kastrolu na silnějším ohni pořádně rozehřejte olej. Pak vložte bobkový list, kardamom, hřebíček a skořici, míchejte 10 sekund. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opečte dozlatova.

2

Zmírněte oheň na střední a přidejte pastu z mixéru, spolu s římským kmínem, mletým koriandrem a kajenským pepřem. Míchejte 3–4 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu a míchejte ještě minutu.

3

Přidejte králičí díly, sůl, kokosové mléko, garam masalu a 150 ml vody. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1 hodinu, maso by mělo odpadávat od kostí, pokud ne, vařte dál. Pak králíka vyberte na talíř a omáčku povařte do zhoustnutí.

4

Mezitím propláchněte rýži pod tekoucí studenou vodou. Dejte ji do velkého rendlíku s osolenou vroucí vodou a vařte 20 minut doměkka. Potom pořádně sceďte.

5

Na rozinky uvařte vodu v konvici. Nálevový sáček s heřmánkem a rozinky dejte do žáruvzdorné misky či džbánku a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Teprve pak odstraňte sáček a rozinky přeceďte.

6

Porce masa podávejte na lůžku z rýže spolu s trochou omáčky. Posypte heřmánkovými rozinkami, zbývajícími mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky.

NĚCO NAVÍC
Králík divoký, vysazený zde ve středověku, patříval u nás ještě před 2. světovou válkou k hojné zvěři, dnes se loví jen vzácně, protože králíků dramaticky ubylo. Toužíte-li po výrazné zvěřinové chuti, použijte poněkud dostupnější zaječí stehna, ale počítejte s tím, že příprava bude trvat déle. Obdobně můžete upravit i perličku či bažanta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín