Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7160 kcal
Bílkoviny 314 g
Cukr 773 g
Tuky 299 g
Vláknina 198 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králíka po indicku zapíjejte stylově pivem IPA, k vytírání omáčky se skvěle hodí chléb naan či jiné měkké chlebové placky.

Suroviny

česnek 4 stroužky
nakrájené nahrubo
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
nastrouhaný
mandle 100 g
lupínky, opražené
rostlinný olej 3 PL
bobkový list 1 ks
kardamom 6 ks
hřebíček 4 ks
skořice 1 ks
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr 1 PL
mletý
kajenský pepř 0.25 ČL
rajčatové pyré 1 PL
králičí maso 1 kg
směsi stehen a hřbetů s kostí), divokého či domácího
sůl 1 ČL
a trocha navíc na rýži
kokosové mléko 400 g
konzerva
garam masala 0.5 ČL
kořenicí směs
rýže 300 g
směsi basmati a divoké rýže
koriandr hrst
čerstvý, nasekaný nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená nebo zelená, nakrájená na kolečka
Na rozinky
nálevový sáček heřmánku
rozinky 100 g
zlaté, propláchnuté

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte česnek, zázvor, 75 g mandlových lupínků a 6 lžic vody na pastu. V širokém kastrolu na silnějším ohni pořádně rozehřejte olej. Pak vložte bobkový list, kardamom, hřebíček a skořici, míchejte 10 sekund. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opečte dozlatova.

2 Zmírněte oheň na střední a přidejte pastu z mixéru, spolu s římským kmínem, mletým koriandrem a kajenským pepřem. Míchejte 3–4 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu a míchejte ještě minutu.

3 Přidejte králičí díly, sůl, kokosové mléko, garam masalu a 150 ml vody. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1 hodinu, maso by mělo odpadávat od kostí, pokud ne, vařte dál. Pak králíka vyberte na talíř a omáčku povařte do zhoustnutí.

4 Mezitím propláchněte rýži pod tekoucí studenou vodou. Dejte ji do velkého rendlíku s osolenou vroucí vodou a vařte 20 minut doměkka. Potom pořádně sceďte.

5 Na rozinky uvařte vodu v konvici. Nálevový sáček s heřmánkem a rozinky dejte do žáruvzdorné misky či džbánku a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Teprve pak odstraňte sáček a rozinky přeceďte.

6 Porce masa podávejte na lůžku z rýže spolu s trochou omáčky. Posypte heřmánkovými rozinkami, zbývajícími mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky.

NĚCO NAVÍC
Králík divoký, vysazený zde ve středověku, patříval u nás ještě před 2. světovou válkou k hojné zvěři, dnes se loví jen vzácně, protože králíků dramaticky ubylo. Toužíte-li po výrazné zvěřinové chuti, použijte poněkud dostupnější zaječí stehna, ale počítejte s tím, že příprava bude trvat déle. Obdobně můžete upravit i perličku či bažanta.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit