0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7160 kcal
Bílkoviny 314 g
Sacharidy 773 g
Tuky 299 g
Vláknina 198 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králíka po indicku zapíjejte stylově pivem IPA, k vytírání omáčky se skvěle hodí chléb naan či jiné měkké chlebové placky.

Suroviny

česnek 4 stroužky
nakrájené nahrubo
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
nastrouhaný
mandle 100 g
lupínky, opražené
rostlinný olej 3 PL
bobkový list 1 ks
kardamom 6 ks
hřebíček 4 ks
skořice 1 ks
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr 1 PL
mletý
kajenský pepř 0.25 ČL
rajčatové pyré 1 PL
králičí maso 1 kg
směsi stehen a hřbetů s kostí), divokého či domácího
sůl 1 ČL
a trocha navíc na rýži
kokosové mléko 400 g
konzerva
garam masala 0.5 ČL
kořenicí směs
rýže 300 g
směsi basmati a divoké rýže
koriandr hrst
čerstvý, nasekaný nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená nebo zelená, nakrájená na kolečka
Na rozinky
nálevový sáček heřmánku
rozinky 100 g
zlaté, propláchnuté

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte česnek, zázvor, 75 g mandlových lupínků a 6 lžic vody na pastu. V širokém kastrolu na silnějším ohni pořádně rozehřejte olej. Pak vložte bobkový list, kardamom, hřebíček a skořici, míchejte 10 sekund. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opečte dozlatova.

2 Zmírněte oheň na střední a přidejte pastu z mixéru, spolu s římským kmínem, mletým koriandrem a kajenským pepřem. Míchejte 3–4 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu a míchejte ještě minutu.

3 Přidejte králičí díly, sůl, kokosové mléko, garam masalu a 150 ml vody. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1 hodinu, maso by mělo odpadávat od kostí, pokud ne, vařte dál. Pak králíka vyberte na talíř a omáčku povařte do zhoustnutí.

4 Mezitím propláchněte rýži pod tekoucí studenou vodou. Dejte ji do velkého rendlíku s osolenou vroucí vodou a vařte 20 minut doměkka. Potom pořádně sceďte.

5 Na rozinky uvařte vodu v konvici. Nálevový sáček s heřmánkem a rozinky dejte do žáruvzdorné misky či džbánku a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Teprve pak odstraňte sáček a rozinky přeceďte.

6 Porce masa podávejte na lůžku z rýže spolu s trochou omáčky. Posypte heřmánkovými rozinkami, zbývajícími mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky.

NĚCO NAVÍC
Králík divoký, vysazený zde ve středověku, patříval u nás ještě před 2. světovou válkou k hojné zvěři, dnes se loví jen vzácně, protože králíků dramaticky ubylo. Toužíte-li po výrazné zvěřinové chuti, použijte poněkud dostupnější zaječí stehna, ale počítejte s tím, že příprava bude trvat déle. Obdobně můžete upravit i perličku či bažanta.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit