0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2869 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste schovat šťavnaté masové ragú pod zlatavé křehounké těsto. Bude z toho hit!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
celer 2 ks
řapíky, na kostičky
mrkev 2 ks
velká, na kostičky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
bobkový list 1 ks
rozmarýn 1 snítka
tymián 2 snítky
zvěřina 500 g
směs masa ze zvěřiny (jelen či srnec, divočák a bažant...), na kostky
mouka pšeničná hladká 3 PL
pořádně osolené a opepřené
tmavého, typu stout
vývar kuřecí 350 ml
sušené švestky 100 g
rozpůlených a vypeckovaných
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
100 g
hovězí lůj viz Něco navíc
sůl špetka
žloutek 1 ks
na potření, prošlehaný

1 V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej a osmažte zeleninu, cibuli, česnek a bylinky dozlatova, pak je vyberte na talíř.

2 Maso obalte v ochucené mouce a po dávkách opečte v uvolněném kastrolu ze všech stran dozlatova. Vyjměte na talíř.

3 Do kastrolu vlijte pivo a vařečkou seškrábněte přípečky ze dna. Přilijte vývar a vsypte švestky, opečené maso i zeleninu. Zmírněte oheň a velmi zvolna vařte 2 hodiny, aby maso hodně změklo. Přesuňte do zapékací mísy a nechte vychladnout.

4 Zatím na těsto promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek a lůj. Přilijte 100–120 ml studené vody, osolte a rychle rukou vypracujte těsto – nehněťte ho ale příliš, aby nezačalo být lepivé. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit na 30 minut.

Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte na placku o něco větší než zapékací mísa. Placku přes ni položte a na okrajích utěsněte, uprostřed nařízněte do kříže. Potřete žloutkem, dejte do trouby a pečte těsto dozlatova a dokřupava, 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Lůj je třeba krájet našikmo na co nejtenčí plátky a poté ještě nasekat nadrobno. Lze ho nahradit voňavým škvařeným sádlem či 100% rostlinným tukem (např. Omega, Master Martini).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč