Pytlácký koláč

Pytlácký koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2869 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste schovat šťavnaté masové ragú pod zlatavé křehounké těsto. Bude z toho hit!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
celer 2 ks
řapíky, na kostičky
mrkev 2 ks
velká, na kostičky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
bobkový list 1 ks
rozmarýn 1 snítka
tymián 2 snítky
zvěřina 500 g
směs masa ze zvěřiny (jelen či srnec, divočák a bažant...), na kostky
mouka pšeničná hladká 3 PL
pořádně osolené a opepřené
pivo světlé 500 ml
tmavého, typu stout
vývar kuřecí 350 ml
sušené švestky 100 g
rozpůlených a vypeckovaných
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
100 g
hovězí lůj viz Něco navíc
sůl špetka
žloutek 1 ks
na potření, prošlehaný

1 V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej a osmažte zeleninu, cibuli, česnek a bylinky dozlatova, pak je vyberte na talíř.

2 Maso obalte v ochucené mouce a po dávkách opečte v uvolněném kastrolu ze všech stran dozlatova. Vyjměte na talíř.

3 Do kastrolu vlijte pivo a vařečkou seškrábněte přípečky ze dna. Přilijte vývar a vsypte švestky, opečené maso i zeleninu. Zmírněte oheň a velmi zvolna vařte 2 hodiny, aby maso hodně změklo. Přesuňte do zapékací mísy a nechte vychladnout.

4 Zatím na těsto promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek a lůj. Přilijte 100–120 ml studené vody, osolte a rychle rukou vypracujte těsto – nehněťte ho ale příliš, aby nezačalo být lepivé. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit na 30 minut.

Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte na placku o něco větší než zapékací mísa. Placku přes ni položte a na okrajích utěsněte, uprostřed nařízněte do kříže. Potřete žloutkem, dejte do trouby a pečte těsto dozlatova a dokřupava, 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Lůj je třeba krájet našikmo na co nejtenčí plátky a poté ještě nasekat nadrobno. Lze ho nahradit voňavým škvařeným sádlem či 100% rostlinným tukem (např. Omega, Master Martini).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit