Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pytlácký koláč

Zkuste schovat šťavnaté masové ragú pod zlatavé křehounké těsto. Bude z toho hit!

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení + vaření a pečení
PT2H30M
Vaření 2:30
Maso

Ingredience

    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 2 řapíky celeru, na kostičky
    • 2 velké mrkve, na kostičky
    • 1 velká cibule, na kostičky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 bobkový list
    • 1 snítka rozmarýnu + 2 snítky tymiánu
    • 500 g směsi masa ze zvěřiny (jelen či srnec, divočák a bažant...), na kostky
    • 3 lžíce hladké mouky, pořádně osolené a opepřené
    • 500 ml tmavého piva typu stout
    • 350 ml drůbežího vývaru
    • 100 g sušených švestek, rozpůlených a vypeckovaných

    NA TĚSTO

    • 200 g hladké mouky + na poprášení 
    • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva 
    • 100 g hovězího loje (viz Něco navíc) 
    • pořádná špetka soli
    • 1 žloutek na potření, prošlehaný

Příprava jídla

1 V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej a osmažte zeleninu, cibuli, česnek a bylinky dozlatova, pak je vyberte na talíř.

2 Maso obalte v ochucené mouce a po dávkách opečte v uvolněném kastrolu ze všech stran dozlatova. Vyjměte na talíř.

3 Do kastrolu vlijte pivo a vařečkou seškrábněte přípečky ze dna. Přilijte vývar a vsypte švestky, opečené maso i zeleninu. Zmírněte oheň a velmi zvolna vařte 2 hodiny, aby maso hodně změklo. Přesuňte do zapékací mísy a nechte vychladnout.

4 Zatím na těsto promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek a lůj. Přilijte 100–120 ml studené vody, osolte a rychle rukou vypracujte těsto – nehněťte ho ale příliš, aby nezačalo být lepivé. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit na 30 minut.

Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte na placku o něco větší než zapékací mísa. Placku přes ni položte a na okrajích utěsněte, uprostřed nařízněte do kříže. Potřete žloutkem, dejte do trouby a pečte těsto dozlatova a dokřupava, 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Lůj je třeba krájet našikmo na co nejtenčí plátky a poté ještě nasekat nadrobno. Lze ho nahradit voňavým škvařeným sádlem či 100% rostlinným tukem (např. Omega, Master Martini).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Přidat komentář