0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2869 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste schovat šťavnaté masové ragú pod zlatavé křehounké těsto. Bude z toho hit!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
celer 2 ks
řapíky, na kostičky
mrkev 2 ks
velká, na kostičky
cibule 1 ks
velká, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
bobkový list 1 ks
rozmarýn 1 snítka
tymián 2 snítky
zvěřina 500 g
směs masa ze zvěřiny (jelen či srnec, divočák a bažant...), na kostky
mouka pšeničná hladká 3 PL
pořádně osolené a opepřené
pivo světlé 500 ml
tmavého, typu stout
vývar kuřecí 350 ml
sušené švestky 100 g
rozpůlených a vypeckovaných
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
100 g
hovězí lůj viz Něco navíc
sůl špetka
žloutek 1 ks
na potření, prošlehaný

1 V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej a osmažte zeleninu, cibuli, česnek a bylinky dozlatova, pak je vyberte na talíř.

2 Maso obalte v ochucené mouce a po dávkách opečte v uvolněném kastrolu ze všech stran dozlatova. Vyjměte na talíř.

3 Do kastrolu vlijte pivo a vařečkou seškrábněte přípečky ze dna. Přilijte vývar a vsypte švestky, opečené maso i zeleninu. Zmírněte oheň a velmi zvolna vařte 2 hodiny, aby maso hodně změklo. Přesuňte do zapékací mísy a nechte vychladnout.

4 Zatím na těsto promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek a lůj. Přilijte 100–120 ml studené vody, osolte a rychle rukou vypracujte těsto – nehněťte ho ale příliš, aby nezačalo být lepivé. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit na 30 minut.

Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte na placku o něco větší než zapékací mísa. Placku přes ni položte a na okrajích utěsněte, uprostřed nařízněte do kříže. Potřete žloutkem, dejte do trouby a pečte těsto dozlatova a dokřupava, 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Lůj je třeba krájet našikmo na co nejtenčí plátky a poté ještě nasekat nadrobno. Lze ho nahradit voňavým škvařeným sádlem či 100% rostlinným tukem (např. Omega, Master Martini).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit