0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5116 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 119 g
Tuky 418 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klobásky v těstíčku – ,toad in the hole‘ čili ,žába v díře‘ – jsou tradiční anglický pokrm, jehož kořeny sahají do 18. století. Zvěřinové klobásy ho posouvají o stupínek výš.

Suroviny

slunečnicový olej 100 ml
a trocha navíc na opékání
mouka pšeničná hladká 150 g
mléko 250 ml
plnotučné
vejce 4 ks
velká
křenová pasta 1 PL
tymián 1 PL
čerstvé lístky
sůl
pepř
mletý černý
nebo 4 běžné zvěřinové klobásy (nejlépe kančí)
džem
červenorybízový džem či brusinkový džem a/nebo hořčice k podávání

1 Troubu předehřejte na 220°C. Olej nalijte do pekáčku či zapékací mísy (cca 32 x 25 cm) a dejte rozehřát do trouby. V míse prošlehejte mouku, mléko, vejce, křen a tymián se solí a pepřem na hladké těstíčko. Nechte stát 5 minut.

2 Mezitím v pánvi rozpalte trochu oleje a opečte na něm klobásky ze všech stran dozlatova.

3 Zahřátou pečicí nádobu opatrně vyjměte z trouby a ještě obezřetněji do ní vlijte těstíčko. Do něj položte s rozestupy klobásky a pak nádobu vraťte do trouby na 20–25 minut, aby těstíčko naběhlo a zezlátlo.

4 Při podávání doplňte džemem a/nebo hořčicí, popřípadě zeleninou (hrášek, růžičková kapusta...) podušenou na másle.

NĚCO NAVÍC
Ještě začátkem sedmdesátých let minulého století u nás ohrožovali úrodu spíše zajíci, kterých od té doby značně ubylo. Dnes čelíme přemnoženým divokým prasatům, která unikla z obor do volné krajiny na konci 2. světové války a po ní nebo k nám přišla ze sousedních států. Ve volné přírodě byla totiž na našem území divoká prasata coby škodná prakticky vyhubena už v 18. století. Maso divočáka je chutné, méně tučné než domácí vepřové. Ale důležitá je u něj odborná kontrola a důkladná tepelná úprava.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč