Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1769 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 136 g
Tuky 86 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pernatá zvěř + zemité chutě = neodolatelné spojení

Suroviny

ječné kroupy 200 g
namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 50 ml
hrušky 2 ks
(Williamsovy), rozpůlené, zbavené jádřinců a na 6 klínků
skořice 1 ČL
mleté
4 ks
orebice očištěné, k dostání například na www.sumavska-zverina.cz
mrkev 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
celer 1 ks
řapík - nakrájený nadrobno
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
se slupkou, rozmáčknutý naplocho nožem
slanina 2 plátky
libové, uzené, nasekané
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
petrželka svazek
menší, nakrájený nahrdubo
citron 1 ks
jemně strouhaná kůra a šťáva

1 Kroupy vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut doměkka. Pak důkladně slijte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a pár minut na něm opékejte hrušky, aby zkaramelizovaly. Pak je vyberte do pečicí nádoby a poprašte mletou skořicí.

3 Do uvolněné pánve přilijte trochu oleje a vložte orebice. Opečte je ze všech stran pěkně dozlatova a pak vyjměte.

4 Orebice položte na hrušky do pečicí nádoby, pokropte je troškou oleje, osolte, opepřete, přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 20 minut, nebo až šťáva vytékající po zapíchnutí špejle či ostrého nože do nejsilnější části masa bude čirá. Potom nechte odpočívat 6–7 minut.

5 Na salát jemně opékejte zeleninu, cibuli, česnek a slaninu s bobkovým listem a tymiánem na 2 lžičkách řepkového oleje, aby zelenina a slanina zezlátly. Pak přidejte okapané kroupy, petrželku, citronovou kůru i šťávu a zbývající olej, promíchejte. Pořádně osolte a opepřete.

Chcete-li, orebice rozpulte nebo z nich odřízněte jen prsa a stehýnka a podávejte je na teplém salátu spolu s hruškami.

NĚCO NAVÍC Orebice rudá pochází z jihozápadu Evropy. U nás se chová coby náhrada za koroptev, jíž se podobá. Z koroptve, kdysi nejhojnějšího lovného ptáka, udělaly ohrožený druh změny v zemědělství a struktuře krajiny. Obdobně lze upravit také 2 rozpůlená jarní kuřátka.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit