0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1769 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 136 g
Tuky 86 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pernatá zvěř + zemité chutě = neodolatelné spojení

Suroviny

ječné kroupy 200 g
namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 50 ml
hruška 2 ks
(Williamsovy), rozpůlené, zbavené jádřinců a na 6 klínků
skořice 1 ČL
mleté
4 ks
orebice očištěné, k dostání například na www.sumavska-zverina.cz
mrkev 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
celer 1 ks
řapík - nakrájený nadrobno
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
se slupkou, rozmáčknutý naplocho nožem
slanina 2 plátky
libové, uzené, nasekané
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
petrželka svazek
menší, nakrájený nahrdubo
citron 1 ks
jemně strouhaná kůra a šťáva

1 Kroupy vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut doměkka. Pak důkladně slijte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a pár minut na něm opékejte hrušky, aby zkaramelizovaly. Pak je vyberte do pečicí nádoby a poprašte mletou skořicí.

3 Do uvolněné pánve přilijte trochu oleje a vložte orebice. Opečte je ze všech stran pěkně dozlatova a pak vyjměte.

4 Orebice položte na hrušky do pečicí nádoby, pokropte je troškou oleje, osolte, opepřete, přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 20 minut, nebo až šťáva vytékající po zapíchnutí špejle či ostrého nože do nejsilnější části masa bude čirá. Potom nechte odpočívat 6–7 minut.

5 Na salát jemně opékejte zeleninu, cibuli, česnek a slaninu s bobkovým listem a tymiánem na 2 lžičkách řepkového oleje, aby zelenina a slanina zezlátly. Pak přidejte okapané kroupy, petrželku, citronovou kůru i šťávu a zbývající olej, promíchejte. Pořádně osolte a opepřete.

Chcete-li, orebice rozpulte nebo z nich odřízněte jen prsa a stehýnka a podávejte je na teplém salátu spolu s hruškami.

NĚCO NAVÍC Orebice rudá pochází z jihozápadu Evropy. U nás se chová coby náhrada za koroptev, jíž se podobá. Z koroptve, kdysi nejhojnějšího lovného ptáka, udělaly ohrožený druh změny v zemědělství a struktuře krajiny. Obdobně lze upravit také 2 rozpůlená jarní kuřátka.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit