Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1769 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 136 g
Tuky 86 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pernatá zvěř + zemité chutě = neodolatelné spojení

Suroviny

ječné kroupy 200 g
namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 50 ml
(Williamsovy), rozpůlené, zbavené jádřinců a na 6 klínků
mleté
4 ks
orebice očištěné, k dostání například na www.sumavska-zverina.cz
mrkev 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
celer 1 ks
řapík - nakrájený nadrobno
malá, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
se slupkou, rozmáčknutý naplocho nožem
slanina 2 plátky
libové, uzené, nasekané
tymián 2 snítky
petrželka svazek
menší, nakrájený nahrdubo
jemně strouhaná kůra a šťáva

Postup

1

Kroupy vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut doměkka. Pak důkladně slijte.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a pár minut na něm opékejte hrušky, aby zkaramelizovaly. Pak je vyberte do pečicí nádoby a poprašte mletou skořicí.

3

Do uvolněné pánve přilijte trochu oleje a vložte orebice. Opečte je ze všech stran pěkně dozlatova a pak vyjměte.

4

Orebice položte na hrušky do pečicí nádoby, pokropte je troškou oleje, osolte, opepřete, přiklopte nebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na 20 minut, nebo až šťáva vytékající po zapíchnutí špejle či ostrého nože do nejsilnější části masa bude čirá. Potom nechte odpočívat 6–7 minut.

5

Na salát jemně opékejte zeleninu, cibuli, česnek a slaninu s bobkovým listem a tymiánem na 2 lžičkách řepkového oleje, aby zelenina a slanina zezlátly. Pak přidejte okapané kroupy, petrželku, citronovou kůru i šťávu a zbývající olej, promíchejte. Pořádně osolte a opepřete.

6

Chcete-li, orebice rozpulte nebo z nich odřízněte jen prsa a stehýnka a podávejte je na teplém salátu spolu s hruškami.

NĚCO NAVÍC Orebice rudá pochází z jihozápadu Evropy. U nás se chová coby náhrada za koroptev, jíž se podobá. Z koroptve, kdysi nejhojnějšího lovného ptáka, udělaly ohrožený druh změny v zemědělství a struktuře krajiny. Obdobně lze upravit také 2 rozpůlená jarní kuřátka.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...