
Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky
Tenhle aromatický vývar s výraznými knedlíčky představuje skvělý způsob, jak pro sebe objevit bažanta.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 mrkve, na drobné kostičky
- 1 řapík celeru, na drobné kostičky
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1 bobkový list
- 250 g libové uzené slaniny (nejlépe pancetty), nakrájené na kostičky
- 1 lžička rajčatové pasty
- 1 litr nesoleného drůbežího vývaru nebo vody
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 očištěný bažant
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 hlávka špičatého zelí nebo kapusty, nakrájená na nudličky
- 2 lžíce másla
- 100 g toustového chleba
- 100 g hladké mouky + další na poprášení
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžíce smetanového křenu
- 140g másla, nakrájeného
- 2–3 lžíce nadrobno nasekaných šalvějových lístků
- 1 vejce, lehce prošlehané
NA KNEDLÍČKY
Příprava jídla
1 Ve velkém širším hrnci na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list a slaninu dozlatova. Slanina by měla pustit tuk a zkřupavět. Seberte přebytečný tuk, v hrnci ponechte maximálně 4 lžíce.
2 Přidejte rajčatovou pastu, míchejte a nechte ji rozvonět. Pak vlijte vývar, vložte bylinky a česnek, přiveďte k varu a dobře promíchejte vařečkou, aby se uvolnily přípečky ze dna. Do tekutiny ponořte bažanta, zmírněte oheň a zvolna vařte 1 hodinu nebo tak dlouho, aby se maso snadno oddělovalo od kostí.
3 Mezitím připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, smetanový křen a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete, přidejte šalvěj a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky velké jako vlašský ořech.
4 Bažanta opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a kosti, maso natrhejte či nakrájejte a rozdělte do nahřátých misek. Vývar zbavte bobkového listu a snítek bylinek. Opět přiveďte k mírnému varu a vložte do něj nachystané knedlíčky. Vařte je zhruba 8–10 minut pod pokličkou, aby byly lehké a nadýchané. Ochutnejte vývar a podle potřeby ho dolaďte solí a pepřem.
5 V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a uvařte zelí či kapustu do zkřehnutí, zhruba 10 minut. Pak důkladně sceďte a dejte do misky, přidejte máslo, osolte, opepřete a promíchejte.
6 K podávání vložte do každé misky s bažantím masem knedlíčky a zalijte velkorysou naběračkou vývaru. Doplňte pořádnou lžící zelí či kapusty a servírujte.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář