Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Tenhle aromatický vývar s výraznými knedlíčky představuje skvělý způsob, jak pro sebe objevit bažanta.

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Vaření 1:00
Maso

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 2 mrkve, na drobné kostičky
    • 1 řapík celeru, na drobné kostičky
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1 bobkový list
    • 250 g libové uzené slaniny (nejlépe pancetty), nakrájené na kostičky
    • 1 lžička rajčatové pasty
    • 1 litr nesoleného drůbežího vývaru nebo vody
    • 2 snítky tymiánu
    • 1 snítka rozmarýnu
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 očištěný bažant
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 hlávka špičatého zelí nebo kapusty, nakrájená na nudličky
    • 2 lžíce másla

    NA KNEDLÍČKY

    • 100 g toustového chleba
    • 100 g hladké mouky + další na poprášení
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 lžíce smetanového křenu
    • 140g másla, nakrájeného
    • 2–3 lžíce nadrobno nasekaných šalvějových lístků
    • 1 vejce, lehce prošlehané

Příprava jídla

1 Ve velkém širším hrnci na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list a slaninu dozlatova. Slanina by měla pustit tuk a zkřupavět. Seberte přebytečný tuk, v hrnci ponechte maximálně 4 lžíce.

2 Přidejte rajčatovou pastu, míchejte a nechte ji rozvonět. Pak vlijte vývar, vložte bylinky a česnek, přiveďte k varu a dobře promíchejte vařečkou, aby se uvolnily přípečky ze dna. Do tekutiny ponořte bažanta, zmírněte oheň a zvolna vařte 1 hodinu nebo tak dlouho, aby se maso snadno oddělovalo od kostí.

Mezitím připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, smetanový křen a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete, přidejte šalvěj a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky velké jako vlašský ořech.

4 Bažanta opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a kosti, maso natrhejte či nakrájejte a rozdělte do nahřátých misek. Vývar zbavte bobkového listu a snítek bylinek. Opět přiveďte k mírnému varu a vložte do něj nachystané knedlíčky. Vařte je zhruba 8–10 minut pod pokličkou, aby byly lehké a nadýchané. Ochutnejte vývar a podle potřeby ho dolaďte solí a pepřem.

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a uvařte zelí či kapustu do zkřehnutí, zhruba 10 minut. Pak důkladně sceďte a dejte do misky, přidejte máslo, osolte, opepřete a promíchejte.

6 K podávání vložte do každé misky s bažantím masem knedlíčky a zalijte velkorysou naběračkou vývaru. Doplňte pořádnou lžící zelí či kapusty a servírujte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Pytlácký koláč

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Přidat komentář