Trhaný bažant ve vývaru se pikantními knedlíčky

Trhaný bažant ve vývaru se pikantními knedlíčky

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3779 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 305 g
Tuky 209 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle aromatický vývar s výraznými knedlíčky představuje skvělý způsob, jak pro sebe objevit bažanta.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 2 ks
na drobné kostičky
celer 1 ks
řapík na drobné kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
bobkový list 1 ks
slanina 250 g
libové uzené (nejlépe pancetty), nakrájené na kostičky
rajčatové pyré 1 ČL
vývar kuřecí 1 l
nesoleného nebo vody
tymián 2 snítky
rozmarýn 1 snítka
česnek 2 stroužky
drcené
bažant 1 ks
očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
zelí bílé 1 ks
špičatého zelí nebo kapusty, nakrájená na nudličky
máslo 2 PL
Na knedlíčky
toustový chléb 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
křenová pasta 1 PL
máslo 140 g
nakrájeného
šalvěj 2 PL
nadrobno nasekaných šalvějových lístků
vejce 1 ks
lehce prošlehané

Postup

1

Ve velkém širším hrnci na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list a slaninu dozlatova. Slanina by měla pustit tuk a zkřupavět. Seberte přebytečný tuk, v hrnci ponechte maximálně 4 lžíce.

2

Přidejte rajčatovou pastu, míchejte a nechte ji rozvonět. Pak vlijte vývar, vložte bylinky a česnek, přiveďte k varu a dobře promíchejte vařečkou, aby se uvolnily přípečky ze dna. Do tekutiny ponořte bažanta, zmírněte oheň a zvolna vařte 1 hodinu nebo tak dlouho, aby se maso snadno oddělovalo od kostí.

3

Mezitím připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, smetanový křen a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete, přidejte šalvěj a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky velké jako vlašský ořech.

4

Bažanta opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a kosti, maso natrhejte či nakrájejte a rozdělte do nahřátých misek. Vývar zbavte bobkového listu a snítek bylinek. Opět přiveďte k mírnému varu a vložte do něj nachystané knedlíčky. Vařte je zhruba 8–10 minut pod pokličkou, aby byly lehké a nadýchané. Ochutnejte vývar a podle potřeby ho dolaďte solí a pepřem.

5

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a uvařte zelí či kapustu do zkřehnutí, zhruba 10 minut. Pak důkladně sceďte a dejte do misky, přidejte máslo, osolte, opepřete a promíchejte.

6

K podávání vložte do každé misky s bažantím masem knedlíčky a zalijte velkorysou naběračkou vývaru. Doplňte pořádnou lžící zelí či kapusty a servírujte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit