Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3779 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 305 g
Tuky 209 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle aromatický vývar s výraznými knedlíčky představuje skvělý způsob, jak pro sebe objevit bažanta.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 2 ks
na drobné kostičky
celer 1 ks
řapík na drobné kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
bobkový list 1 ks
slanina 250 g
libové uzené (nejlépe pancetty), nakrájené na kostičky
rajčatové pyré 1 ČL
vývar kuřecí 1 l
nesoleného nebo vody
tymián 2 snítky
rozmarýn 1 snítka
česnek 2 stroužky
drcené
bažant 1 ks
očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
zelí bílé 1 ks
špičatého zelí nebo kapusty, nakrájená na nudličky
máslo 2 PL
Na knedlíčky
toustový chléb 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
křenová pasta 1 PL
máslo 140 g
nakrájeného
šalvěj 2 PL
nadrobno nasekaných šalvějových lístků
vejce 1 ks
lehce prošlehané

1 Ve velkém širším hrnci na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list a slaninu dozlatova. Slanina by měla pustit tuk a zkřupavět. Seberte přebytečný tuk, v hrnci ponechte maximálně 4 lžíce.

2 Přidejte rajčatovou pastu, míchejte a nechte ji rozvonět. Pak vlijte vývar, vložte bylinky a česnek, přiveďte k varu a dobře promíchejte vařečkou, aby se uvolnily přípečky ze dna. Do tekutiny ponořte bažanta, zmírněte oheň a zvolna vařte 1 hodinu nebo tak dlouho, aby se maso snadno oddělovalo od kostí.

Mezitím připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, smetanový křen a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete, přidejte šalvěj a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky velké jako vlašský ořech.

4 Bažanta opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a kosti, maso natrhejte či nakrájejte a rozdělte do nahřátých misek. Vývar zbavte bobkového listu a snítek bylinek. Opět přiveďte k mírnému varu a vložte do něj nachystané knedlíčky. Vařte je zhruba 8–10 minut pod pokličkou, aby byly lehké a nadýchané. Ochutnejte vývar a podle potřeby ho dolaďte solí a pepřem.

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a uvařte zelí či kapustu do zkřehnutí, zhruba 10 minut. Pak důkladně sceďte a dejte do misky, přidejte máslo, osolte, opepřete a promíchejte.

6 K podávání vložte do každé misky s bažantím masem knedlíčky a zalijte velkorysou naběračkou vývaru. Doplňte pořádnou lžící zelí či kapusty a servírujte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit