
Jelítka zapékaná s bramborami a vejci
Pokud je pro vás jelítko příliš odvážná volba, použijte místo něj chorizo – nejlépe tu variantu, která vyžaduje tepelnou úpravu.
Ingredience
- sádlo nebo máslo na vymazání zapékací mísy
- 400 g drobných brambor, nakrájených na velmi tenká kolečka (oloupejte je jen v případě, že je to nutné)
- 1 červená cibule, nakrájená na klínky
- 100–150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 velké jelito, nakrájené na kolečka
- 2–4 vejce
- nasekaná jarní cibulka a hladkolistá petrželka k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě zapékací misky nebo jednu přiměřeně velkou zapékací mísu vymažte sádlem či máslem a nasypte do ní brambory promíchané s cibulí, rovnoměrně prolijte smetanou, osolte a opepřete. Pečte asi 45 minut, aby brambory zezlátly a změkly. Zhruba po půlhodině rozdělte navrch kolečka jelita.
2 Až brambory změknou, vyjměte z trouby, v obsahu misek rozhrňte důlky podle počtu vajec, rozklepněte do nich vejce a vraťte do trouby na cca 5–10 minut – podle toho, jak moc chcete vajíčka ztuhlá. Podávejte posypané jarní cibulkou a hladkolistou petrželkou.
Přidat komentář