Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3031 kcal
Bílkoviny 212 g
Cukr 132 g
Tuky 174 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není guláš jako guláš!

Suroviny

sádlo 1 PL
lze nahradit 2 lžícemi oleje
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřová plec 750 g
na kostky
cibule 2 ks
nadrobno
rajčatový protlak 1 PL
vývar 600 ml
lze nahradit vodou
játra vepřová 250 g
očištěné (bez blan, žilek,..), na kostičky
paprika červená 2 ks
na proužky / na kostičky
kmín 0.5 ČL
mletý
1 ČL
pálivá paprika meltá
paprika sladká 1 ČL
mletá
chleba 1 plátek
střídka z něj, rozdrobená
zakysaná smetana 3 PL
vrchovaté, hodně tučné
500 g
krátké těstoviny uvařené podle návoud na obalu, k podávání
petrželka
čerstvá, nasekaná, na posypání

1 V kastrolu rozehřejte tuk a opečte na něm opepřené maso za častého obracení ze všech stran dohněda, asi v polovině opékání přisypte cibuli a ke konci přidejte protlak. Podlijte vývarem nebo vodou. Pořádně uvolněte přípečky ode dna vařečkou.

Přiklopte, přiveďte k varu a pak duste pod pokličkou něco málo přes hodinu, občas promíchejte. Po půlhodině dušení vsypte játra, po další čtvrthodině zeleninovou papriku, kmín a oba druhy mleté papriky a chlebovou střídku. Dovařte, aby maso změklo a chléb zahustil omáčku.

3 Nakonec podle chuti osolte a dopepřete, vmíchejte zakysanou smetanu a opatrně prohřejte. Podávejte s těstovinami, podle chuti posypané trochou zelené petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit