Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3031 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 132 g
Tuky 174 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není guláš jako guláš!

Suroviny

sádlo 1 PL
lze nahradit 2 lžícemi oleje
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřová plec 750 g
na kostky
cibule 2 ks
nadrobno
rajčatový protlak 1 PL
vývar 600 ml
lze nahradit vodou
játra vepřová 250 g
očištěné (bez blan, žilek,..), na kostičky
paprika červená 2 ks
na proužky / na kostičky
kmín 0.5 ČL
mletý
1 ČL
pálivá paprika meltá
paprika sladká 1 ČL
mletá
chleba 1 plátek
střídka z něj, rozdrobená
zakysaná smetana 3 PL
vrchovaté, hodně tučné
500 g
krátké těstoviny uvařené podle návoud na obalu, k podávání
petrželka
čerstvá, nasekaná, na posypání

1 V kastrolu rozehřejte tuk a opečte na něm opepřené maso za častého obracení ze všech stran dohněda, asi v polovině opékání přisypte cibuli a ke konci přidejte protlak. Podlijte vývarem nebo vodou. Pořádně uvolněte přípečky ode dna vařečkou.

Přiklopte, přiveďte k varu a pak duste pod pokličkou něco málo přes hodinu, občas promíchejte. Po půlhodině dušení vsypte játra, po další čtvrthodině zeleninovou papriku, kmín a oba druhy mleté papriky a chlebovou střídku. Dovařte, aby maso změklo a chléb zahustil omáčku.

3 Nakonec podle chuti osolte a dopepřete, vmíchejte zakysanou smetanu a opatrně prohřejte. Podávejte s těstovinami, podle chuti posypané trochou zelené petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit