Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pivní sekaná

Horkou sekanou s výpekem můžete jíst rovnou z misek lžící, když zchladne, dá se krájet a podávat jako obyčejně.

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Maso Česká

Ingredience

    • 2 lžíce másla + na vymazání
    • 750 g bílého hlávkového zelí, nakrájeného 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2,5 lžíce sedmibylinného či jablečného octa
    • 2,5 lžíce datlového nebo javorového sirupu či medu
    • 700 g směsi mletého vepřového a hovězího masa (1:1)
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 2–3 stroužky česneku, nadrobno
    • lístky ze 7 snítek tymiánu a 2–3 snítek petrželky, nasekané
    • 3 lžíce strouhanky
    • 2x 100 ml tmavého piva

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním až silném ohni zpěňte máslo, vsypte zelí, podlijte trochou vody, zmírněte oheň, osolte a opepřete. Za častého míchání duste pod pokličkou asi 20–25 minut, až se odpaří tekutina a zelí změkne. Pak přidejte ocet a sirup či med, promíchejte, prohřejte a odstavte.

2 Mezitím promíchejte maso s cibulí, česnekem, bylinkami a strouhankou, osolte a opepřete. Přilijte 100 ml piva a důkladně ho zapracujte rukama. Pak do směsi zapracujte třetinu dušeného zelí.

3 Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy či menšího pekáče (cca 15 x 25 cm) a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch naneste zbývající zelí a pokropte 100 ml piva. Dejte do trouby a pečte, až bude maso hotové a zelí velmi dobře zkaramelizuje – asi 40 minut. (Bude-li ve formě přebytečný tuk, odeberte ho, ale vypečenou netučnou šťávu ponechte.) Před podáváním nechte aspoň 10 minut stát.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelítka zapékaná s bramborami a vejci

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Škvarková pomazánka

Vepřový guláš z plece a jater s těstovinami

Tvarohovo-pomerančové uzly ve skořicovém cukru

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, zelí má být syrové hlávkové, nebo sterilované či kysané? Děkuji za odpověď.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Nestávalová,
do receptu patří hlávkové zelí, už jsme údaj doplnili. Moc děkujeme za upozornění.

Přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Přidat komentář