Horkou sekanou s výpekem můžete jíst rovnou z misek lžící, když zchladne, dá se krájet a podávat jako obyčejně.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním až silném ohni zpěňte máslo, vsypte zelí, podlijte trochou vody, zmírněte oheň, osolte a opepřete. Za častého míchání duste pod pokličkou asi 20–25 minut, až se odpaří tekutina a zelí změkne. Pak přidejte ocet a sirup či med, promíchejte, prohřejte a odstavte.
2 Mezitím promíchejte maso s cibulí, česnekem, bylinkami a strouhankou, osolte a opepřete. Přilijte 100 ml piva a důkladně ho zapracujte rukama. Pak do směsi zapracujte třetinu dušeného zelí.
3 Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy či menšího pekáče (cca 15 x 25 cm) a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch naneste zbývající zelí a pokropte 100 ml piva. Dejte do trouby a pečte, až bude maso hotové a zelí velmi dobře zkaramelizuje – asi 40 minut. (Bude-li ve formě přebytečný tuk, odeberte ho, ale vypečenou netučnou šťávu ponechte.) Před podáváním nechte aspoň 10 minut stát.
Komentáře
Petra Nestávalová
12.02.2021 13:33
Dobrý den, zelí má být syrové
Dobrý den, zelí má být syrové hlávkové, nebo sterilované či kysané? Děkuji za odpověď.
Martina Kojzarová
15.02.2021 12:25
Dobrý den, paní Nestávalová,
Dobrý den, paní Nestávalová,
do receptu patří hlávkové zelí, už jsme údaj doplnili. Moc děkujeme za upozornění.
Přejeme krásný den,
redakce Apetitu