Pivní sekaná

Pivní sekaná

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2781 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 164 g
Tuky 156 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horkou sekanou s výpekem můžete jíst rovnou z misek lžící, když zchladne, dá se krájet a podávat jako obyčejně.

Související recepty

Suroviny

máslo 2 PL
+ na vymazání
zelí bílé 750 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinkový ocet 2.5 PL
nebo jablečný
datlový sirup 2.5 PL
lze nahradit javorovým / medem
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 700 g
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 2 stroužek
nadrobno
tymián 7 snítka
lístky, nasekané
petrželka 3 snítka
lískty, nasekaná
strouhanka 3 PL
pivo tmavé 2 ml

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním až silném ohni zpěňte máslo, vsypte zelí, podlijte trochou vody, zmírněte oheň, osolte a opepřete. Za častého míchání duste pod pokličkou asi 20–25 minut, až se odpaří tekutina a zelí změkne. Pak přidejte ocet a sirup či med, promíchejte, prohřejte a odstavte.

2 Mezitím promíchejte maso s cibulí, česnekem, bylinkami a strouhankou, osolte a opepřete. Přilijte 100 ml piva a důkladně ho zapracujte rukama. Pak do směsi zapracujte třetinu dušeného zelí.

3 Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy či menšího pekáče (cca 15 x 25 cm) a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch naneste zbývající zelí a pokropte 100 ml piva. Dejte do trouby a pečte, až bude maso hotové a zelí velmi dobře zkaramelizuje – asi 40 minut. (Bude-li ve formě přebytečný tuk, odeberte ho, ale vypečenou netučnou šťávu ponechte.) Před podáváním nechte aspoň 10 minut stát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Nestávalová,
do receptu patří hlávkové zelí, už jsme údaj doplnili. Moc děkujeme za upozornění.

Přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit