
Pivní sekaná
Horkou sekanou s výpekem můžete jíst rovnou z misek lžící, když zchladne, dá se krájet a podávat jako obyčejně.
Ingredience
- 2 lžíce másla + na vymazání
- 750 g bílého zelí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2,5 lžíce sedmibylinného či jablečného octa
- 2,5 lžíce datlového nebo javorového sirupu či medu
- 700 g směsi mletého vepřového a hovězího masa (1:1)
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2–3 stroužky česneku, nadrobno
- lístky ze 7 snítek tymiánu a 2–3 snítek petrželky, nasekané
- 3 lžíce strouhanky
- 2x 100 ml tmavého piva
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním až silném ohni zpěňte máslo, vsypte zelí, podlijte trochou vody, zmírněte oheň, osolte a opepřete. Za častého míchání duste pod pokličkou asi 20–25 minut, až se odpaří tekutina a zelí změkne. Pak přidejte ocet a sirup či med, promíchejte, prohřejte a odstavte.
2 Mezitím promíchejte maso s cibulí, česnekem, bylinkami a strouhankou, osolte a opepřete. Přilijte 100 ml piva a důkladně ho zapracujte rukama. Pak do směsi zapracujte třetinu dušeného zelí.
3 Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy či menšího pekáče (cca 15 x 25 cm) a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch naneste zbývající zelí a pokropte 100 ml piva. Dejte do trouby a pečte, až bude maso hotové a zelí velmi dobře zkaramelizuje – asi 40 minut. (Bude-li ve formě přebytečný tuk, odeberte ho, ale vypečenou netučnou šťávu ponechte.) Před podáváním nechte aspoň 10 minut stát.
Přidat komentář