Jemné pastýřské koláčky

Jemné pastýřské koláčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3032 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 196 g
Tuky 170 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výhodou podávání v malých formičkách je jednak kratší doba pečení a jednak to, že má každý stolovník svou vlastní misku. Tuhle irskou specialitu ale můžete upéct i ve velké zapékací formě.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
větší, nakrájená nahrubo
tymián 4 snítky
odrhnuté lístky
mrkev 1 ks
větší, nakrájená na kolečka
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 500 g
sůl
rajčatový protlak 4 PL
vývar zeleninový 150 ml
hrášek 0.5 hrnku
čerstvý nebo mražený
bramborová kaše 4 porce
klidně zbylá z předchozího dne
petrželka 1 PL
hladkolistá, jemně nasekaná
čedar 150 g
jemně nastrouhaný
salát
mix pokapaný citronovou šťávou a olivovvým olejem, k podávání (nemusí být)
citronová štáva
na pokapání salátu (nemusí být)
olivový olej
na pokapání salátu (nemusí být)

1 Troubu rozehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Ve větší pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli do změknutí. Pak přidejte tymián, zbytek nakrájené zeleniny a ještě chvíli opékejte dozlatova. Potom zvyšte plamen, přidejte maso, osolte ho a opékejte, tvořící se velké hrudky rozbíjejte vařečkou. Až bude maso opečené a bude tvořit se zeleninou drobivou směs, vmíchejte protlak, ještě chvilku opékejte, pak zalijte vývarem a nechte zakryté povařit téměř do vypaření tekutiny.

2 Do kaše vmíchejte zbylý tymián, nasekanou petrželku a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Do zapékacích misek rozdělte masovou směs a rozprostřete ji na dno. Potom směs zakryjte ochucenou kaší, rozetřete ji do rovnoměrné plochy a dejte do rozehřáté trouby. Po 30 minutách posypte misky zbylým sýrem a nechte dopéct dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit