
Jemné pastýřské koláčky
Výhodou podávání v malých formičkách je jednak kratší doba pečení a jednak to, že má každý stolovník svou vlastní misku. Tuhle irskou specialitu ale můžete upéct i ve velké zapékací formě.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 větší cibule, nakrájená nahrubo
- 4 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
- 1 větší mrkev, nakrájená na kolečka
- 2 řapíky celeru, na plátky
- 2 stroužky česneku, na tenké plátky
- 500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa
- sůl
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 150ml zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku hrášku, čerstvého nebo mraženého
- 4 porce bramborové kaše (klidně zbylé z předchozího dne)
- 1 lžíce jemně nasekané hladkolisté petrželky
- 150 g jemně nastrouhaného čedaru
- mix salátových lístků pokapaných citronovou šťávou a olivovým olejem k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
1 Troubu rozehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Ve větší pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli do změknutí. Pak přidejte tymián, zbytek nakrájené zeleniny a ještě chvíli opékejte dozlatova. Potom zvyšte plamen, přidejte maso, osolte ho a opékejte, tvořící se velké hrudky rozbíjejte vařečkou. Až bude maso opečené a bude tvořit se zeleninou drobivou směs, vmíchejte protlak, ještě chvilku opékejte, pak zalijte vývarem a nechte zakryté povařit téměř do vypaření tekutiny.
2 Do kaše vmíchejte zbylý tymián, nasekanou petrželku a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Do zapékacích misek rozdělte masovou směs a rozprostřete ji na dno. Potom směs zakryjte ochucenou kaší, rozetřete ji do rovnoměrné plochy a dejte do rozehřáté trouby. Po 30 minutách posypte misky zbylým sýrem a nechte dopéct dozlatova.
Přidat komentář